Galerii: Ridalas oli kihelkonnapäev

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 36
Ridala kihelkonnapäeval said lapsed paitada Ranna rantšo loomi. Arvo Tarmula

Ridala kogudus tähistas Ridala püha Maarja-Magdaleena koguduse esmamainimise 800. ja Ridala kiriku 750. aastapäeva.

Pidustused algasid neljapäeval ajalookonverentsiga. Ajaloolane Mati Mandel rääkis leidudest, mis Ridala kirikuõpetaja Küllike Valgu sõnul kinnitavad,  et kristlased on siinkandis elanud juba 800 aastat. Samuti rääkis arheoloog Villu Kadakas kiriku ehitusest ja selle ehitusvigadest. Ettekannete järel kaasati aruteludesse ka konverentsi publik.

Reedel jätkus tähistamine Villem Grünthal-Ridala regivärsilise evangeeliumi „Püha rist” ettelugemisega pastoraadi saalis. Kokku luges 350-leheküljelist regilaulu 13 tunni jooksul ette 22 lugejat, neist viimasena piiskop Tiit Salumäe. Lugemise idee autor ja organiseerija oli Ridala elanik Raul Tammet.

Laupäeval oli kirikuümbruses traditsiooniline Ridala kihelkonna laat, mis algas Rapla puhkpilliorkestri esinemisega, seejärel läks kauplemiseks.

Laadalt leidis käsitööd, aia-, metsa, põllu-, meresaadusi. Näiteks Sõeru talu püsililleistikuid, Asuküla külaseltsi hoidiseid ja näputööd, Heli Reichardti raamatuid, Helina Maripuu siirupeid ja sinepeid ja palju muud.

Esimest korda mainiti Ridala kogudust Liivimaa kroonikas 800 aastat tagasi.

Arvo Tarmula fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments