Heljo Pikhof: alusharidus tuleb teha priiks

Lääne Elu

info@le.ee

Heljo Pikhof. Foto: riigikogu
Heljo Pikhof. Foto: riigikogu

Meie väikeses riigis erinevad lasteaia kohatasud enam kui kümme korda. Miskipärast kipub olema nii, et mida suurem on omavalitsuses koolieelikute osakaal, seda suurema tüki lasteaiakoha kogukulust katavad lapsevanemad.

Sotsiaaldemokraatide ammune taotlus on vanemate vabastamine lasteaia kohatasust, et ükski laps ei jääks pere majanduskitsikuse pärast alusharidusest ilma. Kirjade järgi käib praegu lasteaias 89 protsenti 3–6aastastest. Ka kümmekond protsenti alusharidusest kõrvalejääjaid teeb haridusteadlastele muret. Valdavalt on tegu lastega, kes vajavad hiljem koolis õpiabi.

Enamik omavalitsusi on lasteaia kohatasu sidunud kindla protsendiga alampalgast, mis küll ei tohi olla kõrgem kui 20 protsenti miinimumpalgast. Selline sidumine on väär: kui tõuseb alampalk, tõuseb automaatselt ka kohatasu. Tänavu on alampalk 584 eurot kuus.Päris mitu omavalitsust arveldabki lubatu ülempiiril, seda eeskätt „võõraste” puhul, kellel puudub linnas või vallas sissekirjutus.

Näiteks ei ole asi kõige hullem Tartus, kus kohatasu määr on 15 protsenti eelmise aasta miinimumpalgast. Ometi tuleb ühe lapse lasteaias pidamise eest välja käia kõvasti üle saja euro, sest kohatasu 81 eurole lisandub ka toiduraha.

Osa omavalitsusi küsib kohatasuna konkreetse summa. Vaevalt et lasteaia eest maksmisega tekib raskusi Rakvere vallas, kus kohatasu on viis eurot, või siis Kanepi, Peipsiääre ja Võru vallas, kus see on 10 eurot kuus. Paraku ei toeta mitte kõik omavalitsused oma peresid heldel käel. Nii laiutabki lasteaiatasude suuruses rohkem kui kümnekordne vahe ja perede materiaalse kihistumise kõrval võtab maad ka paikkondlik ebavõrdsus.

Nii tulebki kõigile mudilastele üle terve Eesti luua ühtviisi võimalus käia lasteaias, saada kvaliteetset alusharidust õppinud pedagoogide käe all ja süüa kõht korralikku toitu täis. Igas kodus viimast paraku ei jagu. See siluks pisutki esimese, teise ja… viienda Eesti vastuolusid.

Koroonaviiruse tõttu on paljude perede leivateenijad kaotanud töö. Kuna majanduskriisi täit ulatust näeme ilmselt sügisel, siis tuleb töö ja sissetulekuta jäänuid kahjuks juurde.

Need on põhjused, miks sotsiaaldemokraatide fraktsioon esitas aprilli lõpus riigikogule koolieelse lasteasutuse seaduse muutmise eelnõu, mis kaotab vanemate kohustuse tasuda lasteaia kohatasu. Selle asemel saavad omavalitsused riigilt toetust.

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments