Vastus kollektiivsele pöördumisele „Palume tagada tugevate maakoolide ja maaelu säilimine!”

Lääne Elu

info@le.ee

Heljo Pikhof. Foto: riigikogu
Heljo Pikhof. Foto: riigikogu

Esitasite 16.05.2023 riigikogule kollektiivse pöördumise, milles palute riigikogul leida lahendused, et tagada maaelu säilimine ja maal elavate laste turvaline kodulähedane koolikogemus. Pakute oma pöördumises välja ka mitmeid lahendusvariante elujõuliste kodulähedaste maakoolide säilitamiseks.

Riigikogu menetleb kollektiivseid pöördumisi riigikogu kodu- ja töökorra seaduse peatüki 182 „Kollektiivse pöördumise menetlemise kord“ alusel. Riigikogu juhatus edastas kollektiivse pöördumise “Palume tagada tugevate maakoolide ja maaelu säilimine!” edasiseks menetlemiseks kultuurikomisjonile.

Kultuurikomisjon arutas pöördumist oma 12.06.2023 istungil, kus osales lisaks teile ja teistele kollektiivse pöördumise esindajatele ka haridus- ja teadusminister. Komisjonis peeti väikeste maakoolide säilimist väga oluliseks, sest see aitab säilitada elu väikestes maakohtades ning väikekoolide allesjäämine mõjutab ka maapiirkondade ettevõtlust. Istungil leiti, et omavalitsused ei peaks koolide sulgemise otsuseid tehes lähtuma üksnes eelarvest, vaid peaks kuulama kohalikku kogukonda ning püüdma väikesed hästitoimivad maakoolid siiski alles jätta.

Haridus- ja teadusminister selgitas, et ministeeriumis on väljatöötamisel rahastusmudel 6-klassiliste koolide jaoks, et tagada kodulähedane põhiharidus. Minister tõi välja, et oluline on sõnastada hea kooli ja hea hariduse mõõdikuid, et kohalikud omavalitsused ei lähtuks koolide sulgemisel üksnes eelarvest. Haridus- ja teadusministeerium vaatab üle ja täiendab esimesel võimalusel kooli pidajatele mõeldud koolide avamist ja sulgemist puudutavaid juhendmaterjale. Minister selgitas, et kooli pidajad on kohalikud omavalitsused ning erasektor ja riik ei saa nende otsustesse sekkuda.

Komisjon otsustas algatada ja viia käesoleva aasta sügisistungjärgul kõnealusel teemal läbiolulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu (riigikogu kodu- ja töökorra seaduse § 15213 punkti 1 alusel), et süvitsi käsitleda tugevate maakoolide püsimist, elu säilimist maal ning riigi kohustusi ja vastutusi nende otsuste puhul.

Komisjonis toimunud arutelu käik on leitav kultuurikomisjoni 12.06.2023 protokollist.

Heljo Pikhof

riigikogu kultuurikomisjoni esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rehvimaffia
9 kuud tagasi

Sulaselge vale, nagu alati Toompealt ja sotsidelt. Mingit ‘arutelu’ ei tule, seda teavad nii see valetaja kui ka lugejad. Reffide poliitika on täitmiseks puudlitele, mitte arutamiseks!

Imelik
9 kuud tagasi

Täiesti sisutühi loba. Siiani pole keegi isegi adekvaatselt suutnud anda tähendust mõistele- “kodulähedane põhiharidus”. Lihtsalt bla-bla-bla, rääkimata OV iseseisvast finantsvõimekusest.

Mati Põdra
9 kuud tagasi

Vähemalt – keegi on seda teemat püüdnud hallata.

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Mis mõttes hallata ? Välismaailmast on juba ammu imeks pandud kuidas me panustame oma eelarvetest nn haridusse 30%rohkem kui teised (muidugi näiteks mitte teadusesse) . Nii et kokkuhoiukohti on oi kui palju

Mati Põdra
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

Muidugi on kokkuhoiu kohti oi kui palju. Kärbime Lihula kultuurimaja. Kärbime vallavalitsuse liikmete palka. Võtame volikogu liikmetelt kompensatsiooni ära. Läheneme huvihariduse kompenseerimises sisust, mitte vormist

IRW
9 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Huvihariduse hoiame ikka ka kokku

Mati Põdra
9 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ja noh, normaalne kohalik omavalitsus ei lubaks hoida elus mingit kultuuripaleed, mis on ülemõõtmeline ja sealjuures totaalselt sisutu.

Ning...
9 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

…selle kultuurimaja all elabki see lohe, mis valla salamahti rahast tühjaks on imenud

Jaan.K
9 kuud tagasi

Mida sa sotsilt tahad.Täna nii homme naa.
Minusilmis kadus usaldus nii selle autori kui helmeni vastu.

Ja...
9 kuud tagasi

Hurraa!

Kod.
9 kuud tagasi

Mittemidagi ütlev vastus . Selge on et raha pole ja ega ei tule juurde ka . Oma haridustempli asemel oleme ehitanud kolosseumi ja nüüd ei jaksa seda enam üleval pidada . Tuleb teha restart ja 0 st peale see ülesse ehitada , nii koolivõrk kui programmid

käbi
9 kuud tagasi
Reply to  Kod.

Riigil ju raha küll aga mille peale seda kulutatakse?
Nüüd siis asuvad nad mõõdikuid välja töötama. Ei teagi, kas nutta või naerda. Karta võib, et nii suure töö peale on vaja uus ministeerium luua, seda paar korda ümber nimetada (mõnikümmend miljonit siia-sinna ja hplaaa, paari aasta pärast saamegi neid mõõdikuid näha….

Vot siis
9 kuud tagasi

Tühjad sõnad koos sooja õhu võngutamisega. Eks see ongi sotside tavakäitumine, kus sõnaline demagoogia ruulib, aga tegusid ei järgne.