Heljo Pikhof: õpetaja ei ole klienditeenindaja

Heljo Pikhof. Foto: riigikogu

Heljo Pikhof. Foto: riigikogu

Põlvkondade kaupa on eestlased olnud haridususku rahvas ja see usk on toonud meid siia, kus me oleme. Nüüd on küsimus selles, mis saab edasi, kas ka tänased lapsed ja noored saavad võimalikult hea hariduse.

Eesti haridustöötajate liidu juht Reemo Voltri ütles hiljuti, et olukord on katastroofiline: iga kuu lahkuvat ametist 150 õpetajat. Tahaksin loota, et see on stilistiline liialdus. Ometi paistab, et õpetajad hakkavadki streikima, sest 2024. aasta palgatõus saab olema niru ning poliitikud pole suutnud senini pakkuda kindlust tulevikuks, kuigi selle nimel käivad valitsusliidu sees pingsad kõnelused.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eestlane
4 kuud tagasi

Kas õpetajatel tõesti häbi vinguda ei ole? Julm ahnus on ikka asja taga.. Igal aastal on neil palka tõstetud, eelmisel aastal tõsteti suisa 20%. Õpetajad saavad puhtalt netos kätte üle 1700€. Lisaks 3 kuud tasustatud puhkust, lisaks veel 1 kuu puhkust juurde, nn.sügis-talve-kevadvaheajad. Aga sellest kõigest on ikka vähe.. ikka on vaja igal aastal palka juurde lunida.. “või muidu me streigime!”. Jumala eest, streikige! Täiesti savi. Mitte midagi ei juhtu! Ega keegi teine sellest ei kannata, kui te ise. Õpilased lollimaks ikka ei jää, nende tase on niigi madal. Päästjad, kiirabi, politsei – nende palka peaks tõstma! Mis siis saaks… Loe rohkem »

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  eestlane

Ei ole vaja siin räusata “kolmest kuust tasustatud puhkusest ja lisaks koolivaheaegadest”. Kool kestab poolde juunisse, ja poolest augustist tulevad õpetajad jälle tööle. Koolivaheajad on mõeldud erinevateks koolitusteks, pluss (eeskätt liikumis- ja muusikaõpetajad, aga ka teised) korraldavad lastele erinevaid tegevusi – kooride ja orkestrite harjutuspäevad, spordivõistlused ja -laagrid, ja nii edasi. Kui teie isiklikult teate mõnd sellist koolijuhti, kes laseb oma õpetajatel koolivaheaegadel puhata, või mõnd sellist õpetajat, kes ei käi koolitustel, andke mulle ka teada. Täitsa võimalik tegelikult, et selliseid mugavustsooni laskunuid on. Aga ei tohiks olla. Õpetaja töönädal täistööaja puhul on 35 astronoomilist tundi ja puhkus 56 kalendripäeva.… Loe rohkem »

IRW
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ikka ” pedakoogid” jätkavad oma vana joru , aga unustavad ära et inimesed pole pimedad,kurdid ega l.llid . Pealegi on sots meedia kus needsamad õpetajad uhkeldavad vaheaegade ja puhkuste piltidega ja need pole mitte “tööd tegevad” . Kõige hilisem kokkupuude – tütre lapse klassi lapsevanemad tahtsid teha pärast jõule lastevanemate koosoleku- klassijuhataja vastus: on koolivaheaeg ja ka koolimaja on suletud !
Ka meil peaks nagu Norras kehtestama reegli et õpetajad peavad viibima 39 tundi (mitte nagu meil 35) koolimajas

Edu!
4 kuud tagasi
Reply to  eestlane

Vot, ei ole häbi!Julm kadedus on siin asja taga, aga pole vaja kadetseda vaid asuda kohe ametisse õpilasi harima selle kõrge tasu ja kolme kuuse puhkuse eest!

IRW
4 kuud tagasi

Õpetajate ahnus on piiritu aga kavliteet olematu.

IRW
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

Jep. Ka pisa tulemused on ju kõvasti langenud ja tunduvalt kehvemad on just suurematest linnadest väljas

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  IRW

Avaldan kaastunnet, kui olete kokku puutunud ainult sellistega.

Arvaja
4 kuud tagasi

Mis haridus meil on? Lapsed ei oska enam pastakaga kirjutadagi! Kooli lõpukirjandi kirjutamise ümber oli ka väga suur poleemika et kas seda on ikka vaja. Lugedes ei saa lapsed loetu sisust aru. Ja kahjuks mitte ainult lapsed! Varsti oleme üks kõige kirjaoskamatum rahvas üldse!

õps
4 kuud tagasi

‘Eesti hävituspataljoni’ kauaaegne liige valab krokodillipisaraid õpetajate ja hariduse suunal, ise samal ajal seda hävitustööd toetades. Streik tuleb niikuinii, sest kusagilt peab selle kuritegeliku ebaseadusliku valitsuse allakäik algama.

Vot siis
4 kuud tagasi

Sotsidele ei jõua vist reaalne elu kohale, äkki tuleks sealt ülevalt mäelt tulla rahva sekka asja kaema? Antud sots ei ole peale sooja õhu võngutamise aastate jooksul suurt midagi teinud ühiskonnas heaolu kasvatamiseks, pigem on olnud esirinnas inimeste toimetuleku vähendamises, viimasena meenuvad hooldusreform ja peretoetuste vähendamine. Olla valitsuses puudel on ikka kõva poliitiline saavutus, et saavutada oma ainuke peamine eesmärk, abielu põhiseadusliku mõtte ärarikkumine. Valija võiks oma haugi mälu parandada ja järgmine kord sügavalt mõtelda, keda valida.

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Kui mõnel kivipalluril pole artikli sisu kohta midagi argumenteerida, hakkab ta selle asemel räuskama endale sobivatel teemadel, nagu kirjutaja parteiline kuuluvus ja – loomulikult! – abielu mõistega seotud teemad. Äkki haisete siit minema, mõnele ekrelehele? See avaldab vihakõnet heameelega.

IRW
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Peast sotsi artikkel ja siis siin ühe “pedakoogi” arvamus
Võtame siis statistika
1. Eelarves kulub meil lausa 16% haridusele + kov lisarahastus – oleme sellega euroopa liidrid (mujal5-6%)
2.Miinimumpalga-õpetaja miinimumpalga suhe 2,2 – euroopa esikolmik
3. Õpetaja keskmine – 9.kohal euroopas
4. Õpetaja õpilase suhtarv -euroopa ülikindel esikoht (eu keskmine oleks 7300, meil 12000 õpetajakohta kus töötab ligi 17000 õpetajat)
5. Õpetaja koormus – üks väikseimast euroopas
Sisuliselt vajab kogu meie haridustempel ülisuuri muudatusi – peaksime hakkama saama u 3x väiksema rahasummaga .
Ah jaa- tulemused …….ei tahaks kevadisi eksamitulemusi isegi kommida mitte

õps
4 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

See roppsuu-röökuri Põdra komm on tõestuseks, et ametid on meil korrumpeerunud, kui selline inimene saab õpetaja litsentsi.

Mati Põdra
4 kuud tagasi
Reply to  õps

On see kõik, mida öelda oskate?

Muuseas, mis “litsentsist” te kogu aeg sonite, kui küsida tohib? Kvalifikatsiooninõuded on küll kehtestatud, magistrikraad ja nii edasi. Ja karistusregistris ei tohi olla lastega töötamise piiranguid, millised seatakse kindlate tegude eest. Nende olemasolu või puudumist saab igaüks avalikult kontrollida.

Aga see, kui keegi asju nende õigete nimedega nimetab, taoliste tegude hulka ei kuulu. Kogu polka.