Sotsiaaldemokraadid soovivad nädalavahetusel olevate riigipühade eest lisapuhkepäevi

Kui sotsiaaldemokraatide seadusemuudatus juba kehtiks, saaks tänavu laupäevale langenud 26. detsembri eest lisapuhkepäeva. Malle-Liisa Raigla

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof  esitas täna riigikogule pühade ja tähtpäevade seaduse muutmiseelnõu, mis annab nädalavahetusele sattunud rahvuspüha või riigipüha eest inimestele täiendava puhkepäeva.

„Igal aastal langeb mõni riiklik püha laupäevale või pühapäevale. On kõigiti õigustatud, kui tööinimesed saaksid sel juhul juurde ühe tasustatud vaba päeva ja pisut pikemalt puhata. Tegu on ettepanekuga, mis on korduvalt päevakorral olnud ja millele on toetust avaldanud kolm täna riigikogus esindatud erakonda. Teeme selle asja lõpuks ära, et rahvas saaks rohkem hingetõmbeaega,“ selgitas Pikhof.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu annab nädalavahetusele sattuva riigipüha eest lisapuhkepäeva järgmisel tööpäeval. Vaba päeva ei saa riigipüha eest, mis on alati pühapäeval ehk siis ülestõusmispühade ja nelipühade esimest püha ei hüvitata.

Pikhofi kinnitusel ei ohusta mõne nädalavahetuse pikendamine kuidagi Eesti majandust ega töö tootlikkust. „Pigem on asjad vastupidi. Kui inimesed saavad rohkem puhata, koos perega looduses käia või sporti teha, siis on nad ka rõõmsamad ja tervemad. Kõik see aitab suurendada inimeste töötahet ja töö tulemuslikkust. Pakutud muudatusest võidab kogu ühiskond,“ rääkis Pikohof.

Tema sõnul torkab Eesti Euroopas silma keskmisest arvukamate tööpäevade ja töötundidega. „Kui Eestis on kümme riigipüha, millega kaasneb vaba päev, siis Euroopa Liidu riikides on keskmiselt selliseid pühi 12 ja näiteks Soomes 13. OECD andmetel tehti  2018. aastal Eestis töötaja kohta keskmiselt 1748 töötundi, Soomes 1555 tundi ja Lätis 1699 tundi,“ märkis Pikhof.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu jõustumisajaks on kavandatud 2021. aasta 1. jaanuar. Tuleval aastal satub puhkepäevadele kolm riigipüha – 1. mai laupäevale ja esimene ning teine jõulupüha vastavalt laupäevale või pühapäevale.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Veebe
4 aastat tagasi

Unistagu edasi. Sotsid tahavad pähh. Mingu tootvale tööle kõigepealt, siis hakaku tahtma. Valimisteks magusaid ideid võib iga erakond öelda

IRW
4 aastat tagasi

Aga paljudes riikides ongi nii -satub püha laupäevale on reede vaba , satub pühapäevale on esmaspäev vaba

juss
4 aastat tagasi

See on hea mõte, aga sotse ikkagi ei vali! Ja “vara tööle hilja voodi” ei päde tänapäeval, vaid ikka “kui pea ei jaga, jagavad käed- jalad”!

landlord
4 aastat tagasi

vara tööle, hilja voodi… ahjah, muudugi. sotsid ju ei salli rikkust ega rikkaid.