Haapsalus algab kohtupidamine aasta emaks pärjatud Malle Kobini üle

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Prokurör Indrek Kalda süüdistab aasta ema kasulaste väärkohtlemises.. Foto: Lemmi Kann
Prokurör Indrek Kalda süüdistab aasta ema kasulaste väärkohtlemises.. Foto: Lemmi Kann

Haapsalu kohtumajas algab Malle Kobini üle, kellele Lääne ringkonnaprokuratuur heidab ette, et naine väärkohtles tema juures asendushooldusteenuse lepingu alusel perekodus elanud lapsi.

Esimene istung pidi toimuma täna ja järgmine homme, kuid lükati edasi 20. märtsile, kuna eriolukorra tõttu on parvlaevaliiklus saartelt mandrile väga piiratud ja osalistel ei oleks olnud võimalust üldmenetluses toimuvale istungile kohale tulla.

Prokuratuur saatis süüdistuse kohtusse selle aasta 21. veebruaril.

Kohus arutab asja kinnistel istungitel, et kaitsta nii perekonna kui ka alaealiste kannatanute huve.
Prokurör on Indrek Kalda.
Süüdistatava kaitsja on Alar Salu.
Kohtunik on Piia Jaaksoo.

Kohtu pressiesindaja Anneli Vilu ütles, et kuus istungit toimuvad Haapsalu kohtumajas ja üks istung Kärdla kohtumajas tunnistajate ülekuulamiseks.

Süüdistuses heidetakse 2013. aastal aasta ema tiitliga pärjatud naisele ette viie 9-17aastase kasulapse korduvat löömist nii käe kui ka jalaga ning nende luku taha panekut perioodideks, mis ulatusid mõnest tunnist mitme päevani.
Ebaseadusliku vabaduse võtmise paragrahvi alusel heidab prokuratuur naisele ette ka „karistusmeetodit“, millega ta sundis lapsi seisma ühe koha peal järjest 12 tundi või rohkem.

Süüdistuses heidetakse ette viie lapse väärkohtlemist aastatel 2016 – 2019.

Kriminaalasi alustati 2019. aasta augustis pärast sotsiaalkindlustusametilt saadud kuriteoteadet. Probleemi avastas lastekaitsetöötaja, kes vestles kõnealusest perekodust teise peresse elama läinud 9-aastase lapsega. Kohe paigutati ümber ka teised kaks asendushooldusteenuse osutamise lepingute alusel samas perekodus elanud last. Alustatud kriminaaluurimise käigus leiti tõendeid kõigi kolme kasulapse väärkohtlemise kohta, samuti avastati tõendeid veel kahe varem samas peres elanud lapse väärkohtlemise kohta.

Lisaks heidetakse perevanemale ette tema juurest ära kolinud täisealise noore jalgratta, arvuti ja muude asjade omastamist. Tänavu jaanuaris esitas süüdistuse saanud perevanem ka ise kuriteoteate, mille järgi on tema juurest välja kolinud noor poolteist aastat tagasi, 2018. aasta sügisel varastanud naise rahakotist sularaha. Teate põhjal alustati teine kriminaaluurimine, mis on praegu pooleli.

Kokku on 68-aastasele naisele esitatud süüdistuses ette heidetud 12 juhtumit kehalise väärkohtlemise, ebaseadusliku vabaduse võtmise või omastamise paragrahvide alusel. Lähedase inimese korduva kehalise väärkohtlemise eest näeb karistusseadustik ette rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse. Alaealiselt seadusliku aluseta vabaduse võtmise eest karistatakse süüdimõistmisel ühe kuni viieaastase vangistusega. Omastamise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni aastase vangistusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
naine
4 aastat tagasi

lõpetaks nende tobedate tiitlite jagamine…..

täiesti nõus
4 aastat tagasi
Reply to  naine

Eriti veel sel aastal kui kõik emad on tublid oma kodudes. Või otsitakse ühiskondlikku ema, kes väljapoole paistab?

naised köögis
4 aastat tagasi

6-7 aastat hiljem tullakse süüdistusega lagedale. Tahaks küsida, et kus te varem olite . vähemalt kohus arutab asja kinnistel istungitel. Ja varsti on oodata ansambel “Naised Köögis” laulule aasta ema järge.

Ahsoo
4 aastat tagasi

Varem polnud talle omistatud väärikat tiitlit. Nüüd kui on teistele eeskuju andev ametlikult, siis ka kaebused, et nii see päris siiski olema ei peaks.ponjol?

Käib
4 aastat tagasi

Nõiajaht

Keda
4 aastat tagasi

Ma peaks süüdistama väärkohtlemises, kui pean bussi ootama seistes ühe koha peal ja pimedas ja lumehangeds ja külmas.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Keda

Ikka ennast, et rumal oled!