Vormsilased tahavad keelata saarel lageraie

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Algor Steng. Foto: Urmas Lauri
Vormsilane Algor Streng algatas allkirjade kogumise saare metsade kaitseks. Urmas Lauri

Vormsi elanik Algor Streng algatas allkirjade kogumise, et keelata kogu saarel lageraie.

Kahe päevaga on pöördumine internetis kogunenud 260 allkirja.

„Aga kogutakse ka paberi peal, seda hulka ei oska ma öelda,” ütles Streng Lääne Elule.

Koos Strengiga kogub allkirju kümmekond vormsilast.

Strengi sõnul oleks Vormsil võimalik metsa majandada ka ilma lageraieta.

„Vormsil, nagu ka terves Eestis, käib aktiivne arutelu metsamajandamise, raiemahtude ja erinevate raieliikide sobivuse üle. Samal ajal aga jätkub Vormsi metsades lageraie suurtel pindaladel,” seisab vormsilaste pöördumises. „Vaatamata korduvale tähelepanu juhtimisele ei ole Vormsi vallavalitsus ega vallavolikogu soovinud astuda konkreetseid samme lageraiete peatamiseks saarel. Kuigi hiljuti toodi avalikkuse ette idee piirata lageraied kahe hektari suuruseni, siis see ei ole piisav Vormsi metsa jätkusuutliku säilimise tagamiseks.”

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Odin Suur
4 aastat tagasi

Pere tahab majale katust ja otsustab tikk metsa müüa aga siis tulevad lillelapsed ja keelavad ära. Kas kadedusest, kuna endal metsa pole vii tohmanite hüsteeriaga kaasa harrastades. Allkirja kogujad panevad perele oma raha eest uue katuse ? Las asjaga tegelevad spetsid mitte hapuoblika sööjad. Muuseas Vormsil mets täiega mädaneb ja raiuma peab tunduvalt rohkem.

Odin Suur
4 aastat tagasi
Reply to  Odin Suur

Kirikus tädidelt allkirja paludes ja igast udu ajades ,hakkan dikteerima naabri rahakotti, kuna endal kibestumine ja nagu pole ka midagi peale puna-lillade ajupesu. Nii väikses kohas Vormsi saarel on vallas lillelapsel sugulasi ja tuttavaid ja asi lasatakse läbi. Õnneks on meil Eesti Vabariik ja selle seadused kehtivad !!!!
Iga maaomanik – peremees lõikab niipalju metsa ,kui riigi seadus lubab ja luuserid,ninnu – nännu, kutu-plutu ja muidu saamatud punasotsid ei dikteeri vaba- Eestlase elu.
Kui igav siis kaevake kuivenduskraave,sest saar ujub. Tuul ei saa ju kuivatada kuna metsa pole hooldatud ( lageraiet tehtud terve NL aja). Nii see kasutamata mets mädaneb.

Asunik
4 aastat tagasi

Mis siis järgmisena ära keelaks? Jahipidamise (äkki mõni turist saab häiritud), heina niitmise (kõik lilled niidetakse maha), võrguga kalapüügi (igaüks suudab oma kõhutäiteks õngega kah püütud) jne jne

Triibik
4 aastat tagasi

Väga mõistlik algatus,aga kahjuks vist hiljaks jäänud. Eks metsa tulebki raiuda,aga mitte korraga ja kõikjal lagedaks ja uue peaks asemele istutama.Seda aga juhtub harva.Asja parandaks piisavalt suur tagatisraha. Ja kui vald raiet ei piira,siis valimised tulevad varsti.

Aps
4 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Elu on 20 aastaga näidanud, et valimised ei muuda Vormsis midagi, samad näod volikogus. Kui üks uus sinna satubki, on ta varsti läinud.