Madibergi viinapood Lätis jätkab alkoholimüügiga

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Läti piiril Ainažis tegutsev haapsallase Veljo Madibergi alkoholipood Goalco muutis meelt – kui aasta alguses oli ettevõttel plaan kauplus sulgeda, siis lätlaste lubatust väiksema alkholiaktsiisi tõusu tõttu otsustati alkoholimüüki jätkata.

„Seoses asjaoluga, et Läti tõstis alkoholiaktsiisi 5%, mitte algselt plaanitud 30% ning et jaanuaris välja kuulutatud lõpumüük kujunes oluliselt edukamaks, jätkab Goalco pood Ainazis alkoholikauplusena ja ehituspoeks ümberkujunemine ei ole enam päevakorras,” teatas Goalco poodi omava Co Alco SIA juhatuse liige Veljo Madiberg.

Madibergi sõnul tegutseti jaanuaris alkoholipoe ümberkujundamisel ehitusmaterjalide poeks teadmises, et Läti oli otsustanud 1. märtsist tõsta alkoholiaktsiisi 30 protsendi võrra. Veebruaris võttis aga Läti seim vastu seadusemuudatuse, millega tõsteti aktsiise viie protsendi võrra ehk kuus korda vähem algselt plaanitust.

„Ka jaanuaris väljakuulutatud lõpumüük Goalco poes osutus oodatust oluliselt edukamaks ning tõi poodi ka need inimesed, kes varem meie juures käinud ei olnud,” lisas Madiberg.

Madibergi sõnul ollakse mitmete tarnijatega sõlmimas kokkuleppeid, mis võimaldavad ettevõttel jätta enimmüüdavate toodete letihind ka pärast 1. märtsi aktsiisitõusu varasemaga samale tasemele.

„Piirikaubanduse tulevikule pilku heites ei prognoosi me 2020. aastaks müügimahtude tõusu, aga samas ei näe me ette ka langust,” ütles Madiberg. Kui Läti muutis mõned nädalad tagasi alkoholiaktsiisi tõusukurvi kuus korda väiksemaks, kajastas meedia seda piirikaubanduse lõppemise perspektiivist. „Samas on jäänud tähelepanuta fakt, et Eesti 2019. aasta alkoholiaktsiisi langetus ei ole enamike toodete puhul samas mahus kajastunud kohalike jaekettide letihindades,” rääkis Madiberg. Eesti jaekettidest on küll kohati võimalik kõige madalama hinnaklassi kangeid jooke osta soodsamalt, samas premiumklassi toodetel on hinnavahe piirikaubandusega jätkuvalt 40% või rohkem. Lihtsaima näitena toob Madiberg liitrise Absolut Vodka, mis maksab jaekettides vahemikus 20-25 eurot, Goalco poes aga 13,99 eurot/liiter. Kui õlle odavaim hind on piiril 1eur/liiter siis Eestis algavad hinnad 2eur/liiter

Goalco on Ainazis tegutsev Eesti kapitalile kuuluv 2018. aastal avatud piirikauplus, mis tegutseb 1000 ruutmeetril ning mille sortimendis on lisaks laiale valikule alkohoolsetele jookidele ka palju teisi soodsa hinnaga tooteid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments