Aivar Õepa: peaasi, et päris surnuks ei joo

Aivar Õepa

Rahvatervis on olnud alkoholiaktsiisi tõstmise keskne argument, aga aktsiisisõjas Lätiga on valitsus selle argumendi nurka visanud ja muretseb vaid eelarve täitumise pärast.

Ehk tegelikult on maskid langenud – ka varem oli aktsiis kõigest eelarve täitmise vahend. Rahvatervis? Peaasi, et rahvas end päris surnuks ei joo.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) statistika kohaselt on Eesti elanike alkoholitarbimine (välisturistide osa on välja arvatud) langenud 2010. aasta 12,4 liitrilt puhtalt alkoholilt elaniku kohta 2016. aastaks 11,6 liitrini (konjuktuuriinstituudi andmetel). Nende kuue aasta jooksul tõusis alkoholiaktsiis 53 protsenti. Kui aktsiisi korrutamine 1,5ga annab tulemuseks tarbimise vähenemise 7 protsenti, ei pea olema matemaatikadoktor, et aru saada, et seos aktsiisitõusu ja viinavõtmise vähenemise vahel ei ole sirgjooneline.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tomm
4 aastat tagasi

Soperdise autor pole ära tabanud, et alkoholiaktsiisi langetamisega alkoholi keskmine hind tõuseb ja korraga ostetav keskmine kogus väheneb. Sest ostetakse Läti angaaride asemel kodupoest.

Tont
4 aastat tagasi

Mis aktsiisisõjast saab üldse juttu olla ?? Tegemist on reaalse majandusega ja muud napakad argumendid (tervis,kombed jm. jama) on lihtsalt mõnede sotsidest poliitikute katse majandusreegleid eirates hääli saada. Mille tulemusel oleme kaotanud sadu miljoneid aktsiisiraha -lätlased ainult rõõmustavad.Ega nad muidu ole poleks momentaalselt oma makse veel rohkem alanadama valmis. Metsavendade ajal poleks sotsid kindlasti pensini elanud.

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Kogu selle statistikaga on nagu midagi valesti.Aastat 50 tagasi joodi kõvasti rohkem ja mälujärgi olid näitajad pea samad.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Ei joodud rohkem! Purjes kloune oli linnavahel rohkem näha küll, aga joodi vähem.