Aivar Õepa: kriisi kõige rumalam otsus

Aivar Õepa. Foto: Malle-Liisa Raigla

Aivar Õepa. Foto: Malle-Liisa Raigla

Valitsus otsustas Eesti Energiale eraldada 125 miljonit eurot investeerimiseks uude õlitehasesse, mis on ilmselt praeguse majanduskriisi kõige lollim majandusotsus.

Hea küll, valitsuse võimekust arvestades võib juhtuda, et tehakse mõni veel rumalam otsus. Niisiis: seni kõige lollim. Ajal, mil riigil läheb hädasti raha vaja koroonakriisi mõjudest üle saamiseks, kui raha laenatakse kokku maa ja mere tagant, et tööta jäänuid toetada, kui koguni kärbitakse riigi makseid pensionisüsteemi, et ikka oleks varu kriisiga toime tulemiseks. Sel ajal annab valitsus Eesti Energiale 125 miljonit eurot.

125 miljonit. Selle rahaga võiks turgutada virelevat ja kohati välja surevat teadust mitu aastat. Seda raha võiks kasutada selle asemel, et teise pensionisambasse auk teha. Mida iganes.

Valitsus annab aga selle asemel raha Eesti Energiale, et too saaks jätkata mängimist naftaturul nagu kirp elevantide seas. Isegi veel väiksemana. Ta ei dikteeri seal ei hinda ega reegleid, vaid on kui tolmukübe tuules. Maailma naftaturust on meie n-ö naftapuurtorni toodang 0,000003 protsenti.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mnjah
4 aastat tagasi

Näe imet, ajakirjanikust on üleöö saanud energeetika spetsialist, kes teab rohkem kui kõik erialainimesed kokku. Äkki loeks mõnegi erialase uurimuse või analüüsi ja saaks aru, et antud valdkonda tuleks vaadelda 20-30 aasta perspektiivis. LE toimetuse probleem on, et peale kommunaaluudiste ei suudeta kvaliteetselt millegist muust kirjutada. Minu isiklik arvamus on, et AÕ on lihtlabaselt loll või puudub tavaline allikakriitilisus ja kompetents. Emotsiooniga kaugele ei sõua.

Raimond
4 aastat tagasi

125 miljonit teaduse turgutamiseks! Ajakirjanik on peast soe. Igasugu putukatorkijad ja linnu-uurijad võiksid oma hobid ise kinni maksta. Niikaua, kui teadlaste tööd ei suudeta turundada ja seda rahaks teha pole teaduse rahastamine vajalik. Kui palju kasu on Eesti riik saanud teaduse finantseerimisest? Pigem on mingid ajudeta tüübid ostnud maksumaksja raha eest kokku võõrastel maadel õliväljasid 🙁🤪😁

Jalutaja
4 aastat tagasi

Naftal kui tervikul ei ole tulevikku. See tehas on surnult sündinud idee.

Hellat
4 aastat tagasi
Reply to  Jalutaja

Et siis hakkame tulevikus jalgsi käima?

Mnjaa
4 aastat tagasi

Majandusekspert on rääkinud!
Aga laiendaks nüüd pilti ja näeks asja hoopis nii pidi, et õlitehase olemasolu annab meile mingisugusegi sõltumatuse naftast, mida meil ei leidu? Et tehas saaks valmis selleks ajaks, kui nafta hind jälle tõusma hakkab?
(Inimene, kes loodab II samba peale, ei saa minu mõistes olla kuigi arukas, kui mitte isegi öelda, et loll).

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Mnjaa

Mis sõltumatusest sa sonid? Äkki peaks autosid ka ise tootma hakkama, saaks ka sõltumatuse.

Mnjaa
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Ma küsiks, et mitu liitrit autosid Sa päevas tarbid?
Täielikku sõltumatust ei olegi võimalik saavutada, kuid esmatarbekraami peaks Eesti suutma küll ise toota.
Ära alahinda Eesti tehnikuid, teadlasi, insenere jm. spetsialiste!