Aivar Õepa: Eesti mees läheb noorelt hauda

Aivar Õepa. Foto: Malle-Liisa Raigla

Aivar Õepa

Terviseülevaade näitab: Eesti mees sureb noorelt, arsti juurde jõudmata.

Eelmise aasta teises pooles koostati OECD ja Euroopa Komisjoni tellimusel kõigi ELi liikmesriikide, sh Eesti terviseprofiil. Tont teab, miks sotsiaalministeerium otsustas sellega avalikkuse ette tulla jaanuaris – ju ei osanud end muudmoodi jutuaineks sokutada. Tegelikult oli „Eesti terviseprofiil 2019” nime kandev dokument juba palju varem kõigile soovijaile internetis kättesaadav.

Sotsiaalministeerium reklaamis dokumenti Delfi pealkirjamudeli kohaselt – ütleja, koolon, ütlus, ehk „Terviseülevaade: paremate tervisenäitajate saavutamist takistab ebavõrdsus”. Kahjuks vaatab aga pealkiri mööda selle dokumendi peamisest sõnumist.

Esimene pool sõnumist on: Eesti mees sureb noorelt. Liiga noorelt. Praegu 30aastase mehe arvatav keskmine eluiga on 77,5 aastat, kui ta on kõrge haridustasemega (lõpetanud vähemalt gümnaasiumi). Põhikooli tasemele või alla selle jäänud haridusega 30aastane mees elab keskmiselt 69aastaseks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
4 aastat tagasi

Ja mis see peaks ajakirjaniku asi olema, kes millal lusika nurka viskab! Kadedus, et ise ei saa? #minek on vaba

pudrujakapsad
4 aastat tagasi

Kui II sammas kohustuslikuks muudeti, oli Eesti meeste keskmine eluiga 65 aastat ehk 50% tõenäosus, et üldse pensionini elad.

K.S
4 aastat tagasi

Selle uudise taustal tundub teise pensionisamba reform igati õigustatud olema…