Indrek Saar: presidendi argumendid avavad loodetavasti ka valitsuse silmad

Lääne Elu

info@le.ee

SDE esimees Indrek Saar. Foto: Erlend Štaub
SDE esimees Indrek Saar. Foto: Erlend Štaub

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimehe Indrek Saare sõnul lisas president Kersti Kaljulaidi otsus saata pensioni teist sammast puudutav seadus riigikokku tagasi usku, et inimesi ebaõiglaselt kohtlev ja Eesti tulevikku ohustav seadus sellisel kujul ei jõustu.

„Kadriorust täna tulnud otsus kinnitas nii sotsiaaldemokraatide kui väga paljude teiste veendumust, et riigikogus usaldushääletuse teel läbi surutud pensioniseadus on põhiseadusega vastuolus. Ma väga loodan, et riigipea argumendid avavad ka koalitsioonisaadikute silmad. Nüüd tuleb see seadus põhiseadusega kooskõlla viia, mis tähendab, et pensioni teise samba lammutamine jääb valitsuse pakutud viisil ära. Variant on minna edasi opositsiooni esitatud pensionieelnõuga, mis muudab teise samba väljamaksed oluliselt paindlikumaks, kuid ei lõhu kogu meie pensionisüsteemi,” ütles Saar.

Vastuolu põhiseadusega ei ole Saare sõnul selle seaduse ainus suur probleem. „Olukorras, kus töötajaid jääb järjest vähemaks ja pensionäride arv üha kasvab, tooks  kogumispensioni lammutamine tulevikus vääramatult kaasa väiksemad pensionid. Lisaks paneb see edaspidi löögi alla tänased noored ja lapsed, kes on sunnitud tulevikus maksma kõrgemaid makse. Vastasel juhul variseb meie pensionisüsteem lihtsalt kokku,” rääkis Saar.

Tema sõnul tasub selle pensionisaaga puhul välja tuua ka valitsuserakondade küüniline arvestus. „Seaduse rakendumine on kavandatud nii, et just vahetult enne järgmisi kohalikke valimisi saaksid inimesed raha kätte. Ühekordselt kasvaksid ka riigi maksutulud, mis võimaldab valimiste eel teha teatud valijagruppidele ühekordseid kingitusi. Seda tehakse aga pensionieaks säästusid kogunud inimeste raha ja Eesti laste tuleviku arvel,” märkis Saar.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Saar
4 aastat tagasi

paneb jälle “tarka”.

naiiv
4 aastat tagasi

seda pankades hoitavat pensiraha näete tulevikus nagu oma kõrvu, ikka leitakse põhjendus viisil# ei mäleta¤

Mnjah
4 aastat tagasi

Presidendi kantseleis puudub õigusnõunik, seega millest me räägime, kui siis ainult emotsioonist. See ei ole koht poliitilisteks avaldusteks, Kadriorus istuv arusaamatus võiks mõista, et sellisel juhul on ka hetkel kehtiv pensionifondide regulatsioon põhiseadusega vastuolus. Iseenda tarkusest tehtud otsuste mädakvaliteet on Eesti kirjanduse klassika. Nalja saab siin banaanias.

To Mnjah
4 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Kõige halenaljakam ongi asja juures see, et toodud vastuargumentide põhjal on tänane II sammas igal juhul põhiseadusega vastuolus. See paraku ei paista opositsiooni ega presidenti häirivat. Ei häiri kedagi ka olematu tootlus ehk pankade nuumamine.

Pankade
4 aastat tagasi
Reply to  To Mnjah

nuumamine ja eesti rahva hävitamine ongi opositsiooni eesmärk.

Majaomanik
4 aastat tagasi

Kas Eestis 40 aastal võimule tulnud sotside teod on ununenud?

Jah
4 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Peab täie tõsidusega sellise asja kordumise eest seisma! Ei ole sotsidel võimu juurde asja!!!!!!!!!

Seekord õige jutt
4 aastat tagasi
Reply to  Jah

Praegu ei käi jutt võimust. Käib pensio ide vähenemisest tulevikus. Tahadki seda?

juss
4 aastat tagasi

Kõik poliitikute avaldused on seotud võimule pääsemisega! Kus maailmas lugupeetud ka elab?

Mnjah
4 aastat tagasi

Kui loll on loll? Palun selgita kuidas tulevikus pensionid vähenevad või kuidas mõjutab raha omanikule tagasiandmine põhiseaduslikku regulatsiooni?