Enamik läänlasi jätkab kogumist II pensionisambasse

Elen Freivald

elen@le.ee

Foto: Pixabay

Juuli lõpuni  oli II pensioni sambast lahkumise avaldus võimalik tagasi võtta, Läänemaal tühistasid selleks ajaks taotluse ja koguvad raha pensionisambasse edasi 62 inimest.

Läänemaal soovis  II pensionisambast raha välja võtta ja lahkuda 2580 inimest, teises voorus oli sooviavaldajaid kordades vähem – 229 inimest. „Teise vooru ehk aprillist kogumise lõpetamise avalduse esitanud inimesed saavad taotluse tagasi võtta kuni novembri lõpuni,” ütles rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Sigrid Laev.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Erx
2 aastat tagasi

Seega kuldne kesktee. Pensionifondi kogujate tarkus ja Reformierakonna valijate lollus teeb ju keskmise läänlase.

Rollo Porto
2 aastat tagasi

Enamus läänlasi on Reformierakonna valijad ka.

Hmm huvitav
2 aastat tagasi
Reply to  Rollo Porto

Ega ei onud vist viimastel valimistel päris nii!?

Jenkem
2 aastat tagasi

Kui see summa välja makstakse ja tulumaks maha võetud, siis see ülejäänu mis kätte tuleb hiljem tulumaksuvaba miinimumi ei puuduta,sellest isegi artikkel.

Nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

No ma mõtlesin nii, et kogu aasta tulu mis sul tuleb siis ükskõik kuskohast. Sealt maksuvaba miinimum maha ja ülejäänud läheb maksu alla.

Erx
2 aastat tagasi

Seega enamik läänlasi ei ole veel lolliks läinud.

Jah
2 aastat tagasi
Reply to  Erx

Ei ole lihtsalt paremat tootlust leidnud , kui üldse otsinudki on. Kui sellega ei viitsi tegeleda, siis võiks vähemalt paketi vahetada passiivse vastu, komisjonitasu mitmekordselt väiksem sama tootluse juures.

erinevad arusaamad
2 aastat tagasi

Ju siis kõik teavad, kui kauaks neil elupäevi antakse. Et siis täna pole raha vaja ja just nädal enne surma, vot siis on vaja hakata kulutama-kasutama. Mina jällegi ei tea ette ja täna ma elan ja raha vajan, seepärast võtsingi kasutusse.

Noo
2 aastat tagasi

Kõige hullem on, kui sa elad mega kaua, aga täna kulutasid need säästud mingi ostu peale, mida oleksid saanud tööd tehes ka osta. See on see vahe. Kui homme sul minek aga on, siis pole ju ka sul enam vahet, et mõni asi ostmata jäi

välja-käes
2 aastat tagasi
Reply to  Noo

Mega kaua…..,? 105 aastaselt pole mulle küll mitte midagi vaja. Niisama pole vaja ja juurde osta ammugi mitte. Raha käes, teen mida soovin, riik hoiaks seda niisama minu eest, seda pole vaja.

Noo
2 aastat tagasi
Reply to  välja-käes

65 selt sööd nuudleid, küll siis meenutad seda aega, et võibolla ikka oleks pidanud….

Jenkem
2 aastat tagasi

Küsimus miks ma pean maksma kogu summa pealt 20%????? Ainult selle tootluse pealt peaks tulumaksu maksma, ülejäänu on juba minu kogutud millest ammu tulumaks maha arvestatud miks sedasi röövitakse??? Oma kogumispensioni lõpetasin ära ja kogu tootlus noh mis muidugi ei ole kümnete aastate peale mingi silmi pööritama panev summa, kuid siiski… Siis riik saab selle kogu summa maksustamisega omale, mis tähendab siiski röövimist…..

Nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

No see on vist nii, et see mis sambasse suunati, see teie teenistus, siis sealt ei ole tulumaksu maha arvutatud. Nüüd, kui te selle kasutusse võtate, siis seaduse kohaselt maksustatakse iga tulu ju tulumaksumääraga, kui see ületab aastase tulumaksuvaba miinimumi määra.

Nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah aga

Investeerimiskontole suunates tulumaksu maksma ei pea ju, kui tahate iseseisvalt tulu kasvatada. Maksate tulumaksu ainult tarbimisse võetus summade pealt. Ühesõnaga, kui tahad oma tulevikuks mõeldud säästud kohe hakkama panna, siis maksad veel osa ära

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Sina panid 2% palgast, riik pani 4% palgast juurde. Näiteks 1000 eurosest palgast 20 + 40 = 60 eurot. Nüüd välja võttes maksad tulumaksu 12 eurot ehk kätte jääb 38 eurot (kuigi oma raha panid 20 eurot). Igal juhul oled või sees.

Noo
2 aastat tagasi

See neli prossa vist liigub üle esimesse sambasse. Egas nii ei lase sul süsteem ometigi teha, et kasumisse jääd. Nii läheb riik pankrotti ju

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Noo

Olen aru saanud, et kõik mis kontol on, saab välja võtta (-20%).

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Noo

Teema pigem selles, et see (riigi)raha on mõeldud perioodiks, kui inimene ei suuda enam tööga elatist teenida. Kui ta selle täna laiaks lööb, siis… eks igaüks mõelgu ise.

Rähn
2 aastat tagasi

Kuku raadios oli möödunud sügisel IRL i Seedriga sammastest saade.Ja Seeder ütles,et riigil pole kuskilt neid miljoneid võtta-ta võtab selle sinu esimesest sambast ja suunab teise.E.maakeeli- selle võrra on su esimene sammas väiksem,kui oleks muidu.

Sigrid
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Teise sambasse makstud raha pealt ei ole seni makstud tulumaksu, see makstakse alles siis, kui raha välja võetakse. Ja kui see välja võtta pensionieas, on eluaegne või pikk tähtajaline pension üldse maksuvabad või siis korraga välja võttes on tulumaks 10 protsenti. Seega pensioni teise sambasse kogujad saavad kasutada tulumaksusoodustust, mis annab juba 20% edumaad. See on kindlasti üks argument teise samba kasuks. Ja sellele lisaks tuleb muidugi valida hea tootlusega pensionifond. Nende kohta saab ka infot aadressil pensionikeskus.ee

Abcmas
2 aastat tagasi

Penskaritel 10%.