Pensioni teisest sambast lahkumise saab tagasi võtta juuli lõpuni

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Aasta algul teisest sambast lahkumisavalduse esitanud inimesed saavad selle tagasi võtta juuli lõpuni – sellise võimaluse meeldetuletamiseks jätkab rahandusministeerium esmaspäeval raadios ja ETV-s kampaaniaga „Mõtle läbi!”.

„Pensioniks kogumisega jätkamine aitab elukvaliteeti vanemas eas säilitada. Kogutud raha lihtsalt ära tarbimine toob inimese jaoks tulevikus suurema rahalise ebakindluse,” ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. „Julgustan kõiki kõhklejaid kogumisega jätkamise võimalust kasutama, et kindlustada endale vanaduspõlves suurem pension, sest teine sammas pakub selleks erinevaid variante.”

Kõik inimesed, kes esitasid tänavu esimeses kvartalis avalduse pensioni teisest sambast lahkumiseks, saavad selle tühistada kuni juuli lõpuni. Sambast lahkudes saab seal uuesti kogumist alustada 10 aasta möödudes ehk 2031. aasta septembris.

Võimalus teisest sambast lahkuda ei kao samas kuhugi. Ehk kui millalgi tekib vajadus teise samba raha enneaegselt kasutusele võtta, näiteks raskete terviseprobleemide korral vms, siis saab igal ajal esitada sambast uue lahkumisavalduse ja väljamakseid tehakse kolm korda aastas.

Vastavalt teise samba kogumisperioodi pikkusele on kogumise katkestajatel selle aja eest 20 protsenti väiksemad ka pensioniõigused esimeses sambas, kuna osa nende eest tasutud sotsiaalmaksust läks teise sambasse. See tähendab, et teisest sambast lahkunud inimese pension esimesest sambast on väiksem kui inimesel, kes pole kunagi teise sambaga liitunud.

Teine pensionisammas on muudatuste tulemusena paindlikum ning pakub võimalust ka samba sees ise investeerimisotsuseid teha.

„Kui inimene tunneb, et tema ise suudab oma pensioniraha paremini kasvatada, siis selleks ei pea teisest sambast lahkuma, vaid saab lasta sügiseks kanda see isiklikule pensioni investeerimiskontole ja ise edasi investeerida,” sõnas rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna juhataja Siiri Tõniste. „Sellega ei kaota inimene 20 protsenti, mis teisest sambast lahkudes tuleb tulumaksuna ära maksta.”

Pensionieas on teise samba raha väljavõtmine soodsam, ühekordse väljamakse või lühiaegse pensioni puhul tuleb tasuda tulumaksu 10 protsenti, pikaajaline raha välja võtmine on tulumaksuvaba.

Rahandusministeeriumi ja loovagentuuri Salama koostöös valminud kampaania pakub infot teise samba võimalustest ja valikutest, neist saab põhjalikumalt lugeda Pensionikeskus.ee lehel. Seal saab tühistada ka teisest sambast lahkumisavalduse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lääne elu
2 aastat tagasi

Mis siin vaielda, kokkuvõtteks jääb raha ikka reffidele ja pankadele, vaesel penskarile ikka 4+500

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Nüüd võiksid ajakirjanikud reformistist rahandusministri artiklis leida üles vägevad valeväited ning küsida, miks riik teadvalt esitab väärat informatsiooni avaliku raha eest? Huvitav on veel seegi, et koalitsioon toetab avalikult pangandussektori huve teiste arvelt ja see ei ole tõesti kuidagi normaalne. Kokkuvõtvalt utreeritult on nii tore, et nn uue rahandusteooria valguses toetab istuv valitsus olukorda kus 30 aasta pärast pensionile mineja saab oma II kogumispensioni samba eest osta pätsi leiba. Äkki oleks aeg hakata Eesti inimest pidama keskmiselt normaalsemaks ning jõudsamalt soovitama hoopis ise oma kogumispensioni vara investeerima läbi investeerimiskonto, kasu oleks kordades suurem kõigile.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Pätsi leiba saaks 30 aasta pärast panga deebetkontol seisva raha eest. II samba vahendid teatavasti investeeritakse erinevatesse finantsinstrumentidesse, mis, kui lühiajalised turukõikumised välja arvata, vähemalt säilitab oma väärtuse inflatsiooni suhtes. Tegelikult peaks aktsiatesse paigutatud vahendite väärtus kasvama koos majanduse ja ettevõtete kasvuga.
Jonni ajajad ja asjatundmatud võivad siin nüüd miinuseid laduda…

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Kui loll on loll? Utreeritult on kogumispensioni II samba tootlikkus hetkeseisuga Eestis nii madal, et kui sa pensionile jõudes selle välja võtad, ja oh imet väljamakse tehakse rahas, siis ongi selle raha reaalne väärtus/ostujõud olematu. Kui veel lisada, et II sambas olijatele võetakse see riigipoolne 4% tema makstavast sotsiaalmaksust ning seetõttu on I samba osakaal talle 0,8 siis… Aga ju siis finantstarkus ei olegi kõigile jõukohane ning neid võibki riigi arvates lüpsta, eriti negatiivsete intresside rahamaailmas, eriti finantsinstrumentide spetsialist Kummaline maailm:)

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Sa vaata esmalt pensionikeskusest II samba fondide tootlusi, siis räägi olematust ostujõust! Enamik neist ületab inflatsiooni.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Sa vaata jah, aga ära vaata ainult mõnda aastat vaid tervikut, lisa makstud haldustasud ja kriisiaastate 2007/08 jm portfeli vahetusi panga ja pensionifondide vahel jne. Ja siis võrdle näiteks muude riikide tulemustega. Statistika sinusuguste ullikestele on ikka liiga peen värk, inflatsiooni sisust rääkimata:)

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Selmet siin poisikese kombel ülbel toonil targutada, võiksid end teemaga kurssi viia. Ei näe edasisel diskussioonil mõtet.

Varoona
2 aastat tagasi

Korjake jah raha teise sambasse, olete kunagi rikkurid mis kole. Nagu vanasõnagi, et loll saab kirikus ka peksa.🤣