Üüritulu deklareerimata jätnud inimesed saavad maksuametilt kirja

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Maksu- ja tolliamet (MTA) saadab täna kirja enam kui 5000 inimesele, kes on viimase nelja aasta jooksul saanud kinnisvara müügist või väljaüürimisest eeldatavalt tulu, kuid ei ole seda deklareerinud ega saadud tulult maksu tasunud.

„Täiendame järjepidevalt oma riskimudeleid, et tuvastada võimalikud maksude vältimise kohad,“ ütles MTA maksuauditi osakonna üksusejuht Erkki Paulus. „Kui jätad maksud maksmata, siis on üha suurem tõenäosus, et saad peagi MTA-lt selle kohta telefonikõne, kirja või kutse vestlusele.“

Kirja saavad inimesed, kes on viimase nelja aasta jooksul müünud kinnisvara ja müügitulu deklareerimata jätnud või kellel on eluruume, millelt ei ole üüritulu deklareeritud. Juhul, kui tulu on saadud, tuleb füüsilise isiku varasemate aastate tuludeklaratsioonid parandada hiljemalt 7. veebruariks ja tasuda ka intress. Kui tulu saadud ei ole, tuleb seda MTA-le teatada ja vajadusel ka tõestada.

Seejuures tasub teada, et kui müüa enda elukohana kasutatud kinnisasja, siis  müügilt tekkinud kasult maksukohustust ei teki. Selline maksuvabastus rakendub aga ainult ühele müügitehingule kahe aasta jooksul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Agu
4 aastat tagasi

Mina pean tõestama, et pole saanud üüritulu!? Asi on ikka väga paigast ära. Mina ei pea mitte midagi tõestama, maksuamet tõestagu ise kas olen üüritulu saanud või metsast korjatud mustikate müügiga maailma viie rikkama hulka saanud.

K.S
4 aastat tagasi

Kuidas küll tõestada maksuametnikule tulu mittesaamist???. Kas peaksin sinna viima tühja, üürnikult saadud, ümbriku??? Ikka täiega lollakaks lähevad….

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  K.S

Ilmselt on silmas peetud ikkagi müügitulu.
Kui aga kiuslik üürnik maksuametile mõlema poole allkirjadega üürilepingu ja oma pangaväljavõtte saadab, siis on midagi vastupidist keeruline tõestada.