Haapsalus tuleb robootikavõistlus

Lääne Elu

info@le.ee

INNOKA võistkond Haapsalu proffid võitsid 2016. aastal FLL robootikavõistlusel põhiväärtuste karika: Laas-Joonas Saul (vasakult), Raian Kleemann, Mihkel Saariste, Christopher Kampmann, Uku Pinnar, Kristofer Andres. Tagareas Kai Jeeberg, Angela Leppik, Maibritt Kuuskmäe. Foto: Madis Leppik

Järgmisel laupäeval saab Haapsalu kultuurikeskuses näha võistlemas paarikümmet robootikameeskonda, kes selgitavad välja First Lego League finaali pääsejad Lääne-Eestist.

First Lego Legue Lääne-Eesti eelvooru korraldavad MTÜ Robootika ja Innovatsioonikeskus Innokas 1. veebruaril Haapsalu Kultuurikeskuses. Läänemaa kohalike meeskondade kõrval on võistlema oodata meeskondi ka Hiiu-, Harju-, Järva-, Pärnu- ja Ida-Virumaalt. Sellelaadset robootikaprogrammi korraldatakse Läänemaal esimest korda.

First Lego League programm on mõeldud 9–16aastastele koolinoortele. Kuni 10 liikmelised meeskonnad otsivad lahendusi reaalelulistele probleemidele teemal Linnalooja (Inglise k. City Shaper).

Meeskondade ülesanne on ehitada robot, mis suudab etteantud robotimängu väljakul eri keerukusega missioone lahendada. Missioonid on seotud hooaja teemaga, milleks tänavu ongi linnalooja, ning robotiga tuleb ehitada näiteks puumaja, aidata ratastoolis inimene kiikuma või likvideerida väljakult liiklusummik.

Teise ülesandena peavad meeskonnad uurima mingit probleemi, mis on seotud meid ümbritseva avaliku ruumiga, olgu selleks siis transport, hooned, pargid või kaubanduskeskused. Kui probleem on leitud, tuleb leida sellele innovatiivne lahendus ja eelvoorus teha sellest 5 minuti pikkue ettekanne. Eelvoorudes hinnatakse peale projekti ja robotimängu veel roboti disaini ja meeskonnatööd.

Lääne-Eesti eelvoor on üks seitsmest First Lego League Eesti eelvoorust, mis läbi jaanuari ja veebruari kuu erinevate nädalavahetuste, toovad robootikahuvilisi kokku Tartusse, Tallinnasse, Haapsallu, Parkseppa, Rakkesse ning Kuressaarde. Kokku osaleb eelvoorudes rekordiliselt 177 meeskonda ning enam kui 1000 õpilast. Üritusi aitab läbi viia üle 60 vabatahtliku. Maailmas tegeleb First Lego League programmiga enam kui 100 riiki ja üle 30 000 meeskonna.

Kõik huvilised saavad tulla Haapsalu kultuurikeskusse võistlejatele kaasa elama, sest üritus on on pealtvaatajatele tasuta.

First Lego League programmi koordineerib Eestis MTÜ Robootika koostöös Tartu Ülikooliga ning programmi toetab Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fond läbi Teeme+ meetme, Haridus- ja Teadusministeerium ning RoboMiku haridusliku robootika veebikaubamaja.
Lääne-Eesti eelvoorule annab hoogu Haapsalu Linnavalitsus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments