0

Läänemaa muuseumid said kingiks Johannes Niemeyeri maal

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Läänemaa muuseumijuht Anton Pärn Johannes Niemeyeri maaliga. Foto: Hele Otti. 
Läänemaa muuseumijuht Anton Pärn Johannes Niemeyeri maaliga. Foto: Hele Otti.

Saksamaal tegutsev huviühendus „Ösel 1941-44 Neu“ tegi neljapäeval väärtusliku kingituse Läänemaa muuseumidele, andes juhatajale Anton Pärnale üle Johannes Niemeyeri maali „Haapsalu. Lossivaremed ja toomkirik“.

Huviühendusse „Ösel 1941-44 Neu“ kuuluvad Saaremaal II maailmasõja ajal toimunud lahingutes langenute sugulased. Kingituse Haapsalusse jõudmise eest kandsid hoolt ühenduse liikmed Ralf Baltes ja Wolker Bandmann.

Johannes Niemeyer (1889–1980) oli saksa maalikunsti ja arhitektuuri klassik, Saksamaa üks mitmekülgsemaid kunstnikuisiksusi, tegutsedes lisaks skulptori, ruumikujundaja, disaineri ja pianistina. Eelkõige aga oli Niemeyer nimekas maalikunstnik, kes leidis pastellmaali valdkonnas täiesti oma, äravahetamatu pildikeele. Maalikunsti õppis ta Georg Burmesteri käe all Kielis ning arhitektuuristuudiumi kõrval Münchenis, kus keskendus aktijoonistamisele ja maastikumaalimisele.

Eestisse sattus Niemeyer 1943. aastal, olles sõjaolukorra tõttu vabastatud arhitekti ametikohalt ning määratud „idaalade maalikunstniku“ erakorralisse ametisse. Neli kuud kestnud maalimisreis Baltimaades viis kunstniku muuhulgas Riiga, Tallinnasse, Kuressaarde ja Haapsallu. Sellest ajast pärineb ka muuseumile kingitud maal „Haapsalu. Lossivaremed ja toomkirik“.

1979 pälvis Johannes Niemeyer Saksamaa Liitvabariigi teeneteristi. Ta suri oma ateljeemajas Berliin-Stein­stückenis 10. veebruaril 1980. 1990. aastal anti ühele sealsele tänavale kunstniku nimi.

Pärna sõnul on selline väärikas kingitus ootamatuks üllatuseks. „Oleme kingituse eest väga tänulikud ja rõõmustame, et selle üleandmine sattus just ajale, mil tähistame Haapsalu 740. sünnipäeva,“ ütles Pärn.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz