Linnuse uues muuseumis seisavad aukohal raidkivid ja relvad

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu linnusemuuseum. Foto: Urmas Lauri

Enam kui viis aastat ettevalmistusi päädis sellega, et Haapsalu piiskopilinnuse uuenenud kuues muuseum avas reede hommikul külastajatele uksed.

Neljapäeva keskpäeval, kui linnuse piduliku avamiseniolid jäänud loetud tunnid, ei paistnud muuseum veel seda nägu, et kohe-kohe on avamine –tööriistad näpus asjatasid mehed nii terrassidel kui ka muuseumiruumides ja panid paika viimaseid detaile. Naised, harjad käes, pühkisid kutsutud külaliste ootel õues sillutist.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
1 naine
4 aastat tagasi

vaatasin pilte ja silma hakkasid musta värvi trepid. Tumehall oleks sobilikum olnud, must on liialt esilekerkiv – ühesõnaga häiriv.

Agor
4 aastat tagasi
Reply to  1 naine

See pleegib varsti ära, pole hullu. Ei häiri midagi, ilus ilm ja suvi on.

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Paljude lapsepõlv möödus lossi müüride vahel.Suvel olid mitmesugused üritused või muidu müüridel ronimine ja talvel liuväli koos kelgutamisega.Kellelegi ei tulnud pähe mõtet,et torni mineku eest tuleb maksta.
Nüüd on uued ajad ja kõik käib ainult raha eest ja raha nimel.

Agor
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

siis oli ka pilet lossitorni pääsemiseks, mõni kopikas küll, aga pilet oli olemas ka nõuka ajal

sdr
4 aastat tagasi
Reply to  Agor

nii palju kui mina seal käisin oli ta kogu aeg lahti. isegi koolilõpu peol sai kelle lüüa

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi
Reply to  Agor

Oled liialt noor,et mäletada tasuta aega !

Mart
4 aastat tagasi

Vaegnägijal on võimatu lugeda ekspositsiooni kirja.

tiit
4 aastat tagasi

minule jättis küll hämari vangla mulje

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Keegi ei taha aga kirjutada palju sinna sissepääs maksab ?

AVS
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Selle lehekülje leidsid üles, aga linnuse kodulehte mitte kuidagi?
Täispilet 12 €, sooduspilet 7 €, perepilet 26 €, aastapilet 35 €.

linna alam
4 aastat tagasi
Reply to  AVS

No mis seal sellise ühekordse piletihinna eest siis nii vägevat näha on? Aastapilet on ikka suur naljamäng, oleks nagu tegu sarjafilmiga, mille järgnevat osa oodata. Piletihind 12 eurot ei ole küll motivatsioon relvaekspositsiooni uudistamiseks , kui sarnaseid ka Pärnus, Kuressaares, Tallinnas, Rakveres ja mujalgi. Kahtlen, kas see ettevõtluse arendamise äriplaan toimima ka hakkab ja 60 tuhat külastajat igal aastal saab samuti olema nagu linnapea lubas. Aga elame-näeme…

Selgitust
4 aastat tagasi
Reply to  linna alam

Lihtsalt huvi pärast küsin, et kas käite igas muuseumis vaid korra aastas? Või millise Eesti muuseumi aastapileti oleksite valmis soetama kui Haapsalu oma juba ilma sinna sisse astumata alaväärseks tembeldate. Mina ei planeeri ka aastapiletit osta aga arvan, et ühe vaatmisega mulle küll meelde ei jää kõik. Tõsi, ma pole ka kõige parema mäluga detailide ja seoste loomisel.

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Selgitust

Oled sa käinud näiteks Narva ja Rakvere linnuses? Käisin just nendes ja võin öelda, et ekspositsioonid olid muljet avaldavad, oli ka hulgi erinevaid tegevusi ning neisse läheks ka tulevikus ja mitte üks kord. Mis veel oluline – piletihinnadki neis mõlemas odavamad.

Agor
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

mis siin keeruliset on ma ei saa aru!? Turistidele on see mõeldud ju, kes rikkamatest põhjamaadest siin suviti puhkavad. Ja neid on piisavalt palju. Sinule kohalik linnakodanik pole see ette nähtud, tead kohalikku ajalugu niigi ju. Peavad ju kuidagi renoveerimisrahad tagasi teenima, investeering vist ikkagi mingisugune

kas tõesti
4 aastat tagasi
Reply to  Agor

Kas sa tahad nüüd öelda, et Haapsalus on nüüd midagi seesugust, et turistide hordid hakkavad nüüd siin käima, neli korda rohkem, nagu lubavad linnapea ja muuseumi juht

tsiviilokupant
4 aastat tagasi
Reply to  AVS

Ebareaalne. Saksa Muuseumi (Deutsches Museum) – maailma suurima tehnoloogia ja teaduse muuseumi täispilet maksab antud hetkel 14 EUR! Veetsin seal terve päeva ja nägin ainult ~30% ekspositsioonist. Siin küsitakse seinaauku pandud piiskopi mütsikese eest 12 EUR…

Hea okkupant
4 aastat tagasi
Reply to  tsiviilokupant

Helsingis Sota Museum – 2 evro