0

Järgmisel poolaastal plaanib palgatõusu iga neljas tööandja

Foto: Pixabay
Palk on tõusmas. Foto: Pixabay

Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee tööandjate küsitlusest selgus, millistes ametirühmades on uuel poolaastal oodata palgatõusu. Palku plaanib järgmise kuue kuu jooksul kergitada rohkem kui iga neljas tööandja, kuid enam kui pooled neist kavandavad palgatõusu kindlates ametirühmades, mitte kõikidel organisatsiooni töötajatel.

Suur osa palgatõusu plaanidest puudutab spetsialiste ja oskustöölisi – antud ametirühmade töötajatel plaanib palku tõsta vastavalt 28% ja 24% nendest tööandjatest, kes on võtnud eesmärgiks järgmise kuue kuu jooksul põhipalku korrigeerida. Võrreldes möödunud aasta kevadega, on mõlemas ametirühmas palgatõusu plaan mõne protsendipunkti võrra kasvanud. Oluliselt on kasvanud ka nende organisatsioonide osatähtsus, kus kavatsetakse tõsta juhtide põhipalkasid – kui möödunud aastal kavatses juhtide palku tõsta 5% palgatõusu kavandavatest tööandjatest, siis tänavu koguni 14%. Sama ambitsioonikas on plaan tõsta ka tippspetsialistide palgatasemeid.

Mitmes ametirühmas on palgatõusu plaan ka jahenenud – näiteks kui möödunud aasta kevadel kavatses enam kui iga kümnes (15%) tööandja tõsta klienditeenindajate palku, siis tänavu kevadel kõigest 4%. Lisaks ei ole palgatõusu oodata ka paljudel kontoriametnikel.

„Spetsialistid ja oskustöölised saavad palkade kasvust osa tõenäoliselt kaks-kolm korda sagedamini kui lihttöölised ning koguni seitse korda sagedamini kui klienditeenindajad ja kontoriametnikud. Palgatõusu plaanide erinevused ametirühmade lõikes tulenevad konkurentsist tööturul, mis ei ole
valdkondade ega ametirühmade lõikes ühtlane,“ kommenteeris uuringut CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt.

„Nimelt on Eestis valdkondi, kus tööjõupuudusest hoolimata on endiselt töö saamisel väga tihe konkurents. Näiteks assisteerimisvaldkonnas kandideeris keskmiselt ühele ametikohale 2019. aasta esimeses kvartalis peaaegu 40 töötajat. See on koguni neli korda tugevam konkurents kui riigikokku kandideerimisel, kus ühele ametikohale pretendeeris 11 kandidaati,“ lisas Auväärt.

Kelle palk tõuseb?

Osatähtsus palgatõusu kavandavatest tööandjatest
Kevad 2019/ Kevad 2018/ Aastane muutus

Spetsialistid

28%/ 24% / 4%

Oskustöölised, sh sõidukijuhid ja masinaoperaatorid

24% / 23% / 1%

Juhid, sh valdkonna- ja projektijuhid

14% / 5% / 9%

Tippspetsialistid

14% / 11% / 3%

Lihttöölised

11% / 12% / 1%

Esmatasandijuhid, sh osakonnajuhid

9% / 8% / 1%

Klienditeenindajad

4% / 15% / 9%

Kontoriametnikud

4% / 4%

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz