8

Juhtkiri: tants lasteaedade ümber

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu lasteaedade hiiliv ja poolsalajane ümberkorraldamine on käinud juba viimased viis aastat. Kui lasteaedade töökorraldust korraga muuta ei õnnestunud, hakkas linnavalitsus asja võtma samm-sammult.

Näiteks soovis linnavalitsus viia kõik lasteaiad ühise toitlustamise ja juhtimise alla. Viis aastat tagasi kaotati Vikerkaare lasteaias köök. Lihtsalt otsustati nii, et toit tuleb termoses kuskilt mujalt. Lapsevanemad protestisid selle vastu. Vikerkaare jäi termostoidule, teised lasteaiad jätkasid vanaviisi oma köögiga.

Samal ajal hakkas linnavalitsus hauduma plaani, et viia Haapsalu lasteaiad ühise juhtimise alla. Mõte maeti maha, kuid nüüd on see taas laual. Esialgu ei kaota kohe tööd kõik lasteaiadirektorid, vaid ühtse juhtimise alla jääb kaks lasteaeda. Asja võetakse aegamööda ja plaani teostatakse samm-sammult. Nii ei ole korraga liiga palju lapsevanemate kisa.

Plaanitud ümberkorraldusele on justkui jalgu jäänud Lepatriinu lastehoid, mis kuulub eraettevõttele ja on siinmail juba aastaid edukalt tegutsenud. Haapsalu linnavalitsus lõpetab augustis Lepatriinu lastehoiu rahastamise – lapsevanemad kas maksku kogu summa ise või võtku vastu koht linnalasteaias. Muid valikuid neile ei antud. Nii on ja nii jääb. Lapsevanemad protestigu, palju tahavad – nii on lihtsalt otsustatud.

Lepatriinu lastehoid on omanäoline, teist seesugust Haapsalus ei ole. Vanemad kiidavad seda kui koduse keskkonnaga väikest hoidu, kus õed-vennad saavad koos olla.

See, et lapsed on juba harjunud koos olema, ei huvita kedagi. Haapsalu linnavalitsus otseselt rahalist kokkuhoidu ei saavuta, sest pearaha on lastehoius väiksem kui linnalasteaedades. Miks hea mainega lastehoid kaotada, jääb arusaamatuks. Laste ja nende vanemate arvamusest Haapsalu linnavalitsus ei hooli.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kodanik
Kodanik

Kas tantsupidu juba käib, Karilaid ka neiu Sibulaga ikka kohal

Rahulolematu
Rahulolematu

Loodetavasti siis järgmiste lasteaedade ühinemise puhul tehakse avalik konkurss juhtkonna valimisel, et praeguseid mugavustsoonis sooja koha peal olevaid isikuid natukenegi pingutama panna!
Lepatriinu teemal – ühest küljest ei pea õigeks seda, et KOV doteerib eraettevõtja huve kui lasteaia kohtasid tegelikult munitsipaallasteaedades on, aga teisalt nõus juhtkirjaga, et selline salajane nurgatagustes otsustamine huvigruppe kaasamata ei ole kaugeltki see kuidas üks KOV peaks oma elanikega huvidega arvestama.

Ettekirjutus
Ettekirjutus

Alates 20. 04 2019 peab Haapsalu linnapea mulle Teelest hommikusöögi tooa kella üheksaks.Pühapäeviti kella kümneks hommikul. Seda tema ametisoleku aja jooksul kuni uue Linnapea määramiseni.

Mnjah
Mnjah

Seaduse järgi on lastehoid alternatiiv puuduolevatele lasteaia kohtadele. KOV ei pea hoidma üleval paralleelset struktuuri ning selle maksavad kinni teised maksumaksjad. Nüüd siis kaalutlusotsuse koht, et kas see tegevus on mõistlik ja otstarbekohane ning õiglane? LE võiks ikka ajakirjanduslikult areneda ja ka teiste maksumaksjate vaatenurka arvestada, samuti analüüsida situatsiooni terviklikult. Äkki oleks mõistlik see rahasumma kulutada mujale, sest lapsehoius käivad lastel on koht lasteaias olemas.

Mnjah-mnjah
Mnjah-mnjah
Kui oled teadja, siis räägi ikka õiget juttu, mitte kallutatult tänase linnavalitsuse mõju all. Selgita täpsemalt, kuidas Lepatriinu tekkis? Mis puutub siia maksumaksja vaatenurk, kui linn selle lastehoiu sulgemisega raha kokku ei hoia? Kas linnal pole millegi muu tõsisema asjaga aega tegelda, kui pingeid üles kruttida. On tõesti nüüd see koht, millega pildil olla ja tähelepanu linna tõsisematelt probleemidelt kõrvale juhtida. Kas tõesti ei ole linnapea suuteline kokku kutsuma lasteaedade personali ja lastevanemate kokkusaamise ja rääkima, milline on linnavalitsuse nägemus. Jääb mulje, et linnapea kardab oma linna inimesi. Kas mitte linnavalitsuse aparaadi koondamisest tuleks pihta hakata, et vähendada vastutuse veeretamist… Loe rohkem »
Mnjah
Mnjah

Miks peavad teised maksma kinni ühe grupi erihüved kui antud avalik hüve on olemas ja saadaval? Küsimus ei ole ju istuvas linnavalitsuses vaid maksuraha otstarbekas ja õiglases kasutamises! Ma tahaks ka, et KOV minu erihüved teiste arvelt kinni maksaks, oleks ju õiglane ja mõistlik? Ülejäänud jutt on tavaline demagoogia! Kaasamise ja selgitamise koha pealt saab alati paremini, sellega nõus.

Juku
Juku

Mnjah, tahad olla väga tark. Küsin, kes oli selle Lepatriinu lasteaia loomise taga? Kindel, et, KOV kiitis selle põhjendatult heaks ning küsis ka volikogult loa(?) Sellised asjad ei ole ühe päeva projektid, küllap nõudis KOV lasteaialt ka arengukava ja kvalifitseeritud personali olemasolu. Veelgi enam, nüüd on ka pearaha linna lasteaedadest väiksem. Seda teed peaks linnavalitsus rohkem propageerima, mitte kaikaid kodaratesse loopima.

Mnjah
Mnjah

Funktsionaalne lugemisoskus on tarviline vara!

wpDiscuz