Keskerakond ja Isamaa ei toetanud käibemaksu alandamist 15 protsendile

BNS

Martin Helme
EKRE aseesimees Martin Helme soovis käibemaksu alandada.

Keskerakond ja Isamaa ei toetanud koalitsiooniläbirääkimistel Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ettepanekut alandada käibemaksu 15 protsendile.

„Käibemaksu alandamise punktiga me olime täiesti selgelt üksi, et isegi meie ettepanek alandada 18 protsendile – ta läks ka Exceli tabelisse – meie ettepanek pole siin populaarne, ütleme nii. Lõplikud otsused tulevad siis, kui oleme arvutused juurde pannud,” ütles EKRE aseesimees Martin Helme.

EKRE valimislubadus alandada käibemaksu 15 protsendile alandaks rahandusministeeriumi analüüsi kohaselt inflatsiooni, kuid selle negatiivne mõju eelarvepositsioonile oleks 570 miljonit eurot.

Samuti lubas EKRE laiendada 9-protsendilist soodusmäära majutus- ja toitlustusvaldkonnale ning vabastaks käibemaksust ravimid ja puuetega inimeste erivahendid. Rahandusministeeriumi hinnangul suurendaks käibemaksu alandamine tarbimist, mistõttu arvestati teise ringi positiivset mõju eelarvele, sealjuures moodustavad täiendavad kaudsed maksutulud 16,8 protsenti tarbija võidust.

Helme lisas, et teisipäeval arutatakse ka Isamaa teise pensionisamba ettepanekut. Selle jaoks on töögrupp, mis tegeleb detailide ja riskianalüüsiga. „Kui me nii suure muudatuse teeme, siis sellele on kindlasti väga palju kõrvalmõjusid Eesti majandusele ja ka sotsiaalpoliitikale. Need riskid tuleb selgeks saada, et neid riske siis ka maandada,” ütles ta.

Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa koalitsioonikõneluste teemadeks on teisipäeval keskkond, energeetika ja transport.

9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Madis
3 aastat tagasi

Üleüldine käibemaksu langetamine on täiesti arulage idee. Hinnad ei kuku, riik saab oluliselt vähem raha. Puhas populism.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Madis

Kuidas nii!? Maksad ju 5% vähem, ehk iga saja euro pealt viis eurot vähem.See et kaupmees ise hinda tõstab on teine teema, mille tegelikult konkurents paika loksutab.

kodanik 2
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Need 5% panevad kaupmehed kohe tagasi ja pistavad oma taskusse. Hinnatasemega ollakse harjunud, keegi ei hakka seda langetama.

Nimi (vabatahtlik)
3 aastat tagasi

Üldine käibemaksulangus väärindataks lihtsalt hinnatõusuks, millele niigi avaldab survet riigisektori (!!!) veetav palgatõus. Küll oleks aeg mõelda käibemaksuerisustele. Näiteks väiketootjatest maaettevõtjate turgutamiseks. Soomes, Iirimaal ja Poolas näiteks on ja sealne maaelu on palju elujõulisem kui meil. Regionaalpoliitika on meil olnud pikalt olemas vaid erakondade valimiseelsetes lubadustes. Nüüd kus valitsusse on lootust pääseda üle paarikümne aasta siiski poolenisti maa-erakonnal ei tohiks see nii minna?
Toiduainete käibemaks on samuti ikka häbiasi meil, toimetulekuraskustes rahvas maksab viiendiku toidurahast selleks, et Rahandusministeerium saaks näiteks 100 000 eest tellida magistritöö alkoholiaktsiiside mõjust piirikaubandusele.

Pidur
3 aastat tagasi

Ehk siis läheb selle ekrega nagu kõigi teistega. Sittagi ei saa tehtud. Tublid!

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Pidur

kui enamus vastu on, siis mismoodi sa seda läbi surud!?

uskmatu-toomas
3 aastat tagasi

Kui tahate saada objektiivset pilti siis lugege ainult meie meediamagnaatide väljaandeid sest H Luik ja Linnamäe teavad mis meile hea on !
Kui juba korra öeldi,et EKRE on kuradist siis nii ka on ! Lõpetage igasugune isiklik mõttetegevus ja jätke see tarkadele -vähemalt seda need õpetajad ise arvavad ennast olevat !

Agu
3 aastat tagasi

Jah see polegi nii oluline, tähtsam eesmärk on siiski kokkulepe saavutada ühiselt! Loogiline, et kohe ei saa ainult oma programmi peale suruda ja teised osapooled on kohe nõus sellega. Kuigi mõni sotsidest minister üritab parastada, et näe ei saanudki lubadusi täita, ise aga teab, et see ei käigi nii ju :), rumalad jälle loevad suurt meediat ja usuvad. Edu igatahes ja kui väga erinevate vaadetega osapooled saavad kokkulepitud, siis see tuleb ainult ju kasuks ja liidab, mitte ei lõhesta ühiskoda!

Zimmerman
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Ei vaidle vastu,raske on,aga peaks rohkem pressima peale