Kõige enam ollakse maal rahul raamatukogudega

Lääne Elu

info@le.ee

Enim ollakse maal rahul raamatukogude kättesaadavusega. Foto: Urmas Lauri

Eesti külaliikumine Kodukant uuris aasta alguses teenuste kättesaadavust kodukohas, millest selgus, et inimesed on oma kodukohas rahul hariduse ja raamatukogudega.

„Haridusasutuste kättesaadavust hindas suurepäraseks 29,3% vastajatest ning 41,3% pidas seda heaks,” ütles Kodukandi strateegia ekspert Ivika Nõgel.

Teenuste küsitluse avatud vastused tõid välja ka murekohad. „Näiteks et laste koolitee ja koolipäev venib liiga pikaks,” ütles Nõgel.

Koolidest enam ollakse küsitluse järgi rahul raamatukogudega. Selle kättesaadavust pidas suurepäraseks 40,4% vastanutest ja heaks 40,6%. „Raamatukoguteenuse puhul kiideti ka ajalehtede ja ajakirjade lugemise võimalust ning öeldi, et raamatukogu pole enam ammu ainult raamatute laenutamise koht, sealt saab mitmesugust eluks vajalikku infot ja abi kohustuslike internetitoimingute sooritamisel. Leiti, et raamatukogud on maal veel suhteliselt korralikud tänu kohalikele tublidele inimestele,” ütles Nõgel.

Eesti külaliikumise Kodukant juhatuse liikme Krista Habakuke sõnul on 2019. aastal külaliikumise fookuses kogukondade ja omavalitsuste vahelise koostöö arendamine. „Avalikud teenused maapiirkondades on kindlasti üheks oluliseks kohaks, kus kogukonnad saavad kaasa aidata, et teenuseid kättesaadavamaks ja paremaks muuta,” sõnas Habakukk. „Näiteid , kus külaseltsidele on antud üle raamatukogude töö korraldamine või kogukondades viiakse läbi haridusalast tegevust, on päris mitmeid. Lisaks formaalharidusele pööravad külakogukonnad aga järjest enam tähelepanu ka täiskasvanuhariduse populariseerimisele ning aina rohkem ollakse valmis tegema just hariduslikku koostööd kohalike koolide ja lasteaedadega. ”

Küsitlusele vastas üle 600 inimese üle Eesti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments