EKRE teeb valitsusele ettepaneku vabastada ravimid käibemaksust

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon esitab teisipäeval riigikogule otsuse eelnõu, mis teeb valitsusele ettepaneku kehtestada ravimitele ja puuetega isikutele mõeldud meditsiiniseadmetele nullprotsendine käibemaksumäär.

EKRE aseesimees Jaak Madison osutab, et Eesti on praegu ühe kõrgeima ravimitele kehtestatud maksumääraga riike Euroopas. “Enne Euroopa Liiduga (EL) liitumist kehtis meil ravimitele käibemaksuvabastus. EL-iga liitumisel tõsteti maksumäär viiele protsendile ja 2009. aastal üheksale. Valitsus põhjendas viimast tõusu majanduskriisiga ja lubas kriisi leevenedes langetada maksu endisele tasemele. Seni pole seda tehtud,” ütles Madison.

“Mitmes Euroopa Liidu riigis – Rootsis, Suurbritannias ja Maltal – kehtib ravimitele käibemaksuvabastus. Oluliselt madalam kui Eestis ehk vahemikus kaks kuni kuus protsenti on ravimite käibemaks näiteks Kreekas, Hispaanias, Prantsusmaal, Horvaatias, Leedus, Ungaris, Hollandis, Portugalis.”

Madisoni sõnul peaks inimeste sissetulekuid arvestades olema Eestis medikamendid käibemaksust vabastatud. Tervise Arengu Instituudi andmetel moodustavad kulutused ravimitele suurima osa ehk 38 protsenti inimeste omaosalusest tervishoiukulutuste katmisel, sealhulgas kulutatakse 16 protsenti käsimüügi- ja 22 protsenti retseptiravimitele.

Ravimite maksuvabastus aitaks Madisoni sõnul päästa kümneid inimelusid aastas. “Mitmed heategevusorganisatsioonid aitavad annetuste toel igal aastal sadu inimesi, kuid samal ajal tuleb annetuste abil soetatud ravimitelt maksta käibemaksu. Näiteks Sihtasutus Hille Tänavsuu Vähiravifond “Kingitud elu” soetas 2017. aastal ravimeid 1,4 miljoni euro eest ja sellest tulenevalt pidid nad maksma käibemaksu 126 000 eurot. Selle summa eest oleks võimalik alustada 30-40 inimese vähiraviga või tagada kolme-nelja inimese vähiravi kogu aasta vältel.”

Madisoni sõnul tähendaks nullprotsendiline käibemaksu kehtestamine riigieelarvele kulu ligi 30 miljonit eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
oh õudust
5 aastat tagasi

ja keegi lihtsameelne usub, et apteeker jätab siis hinna samaks