Galerii: soomlased otsisid EKRE edu võtit

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14

Haapsalus Taksi pubis rääkis Tiina Kalamees Juhani Niiranenile ja Elisa Rimailale, miks temast EKRE toetaja sai. Foto: Urmas Lauri

Soome suurima päevalehe Helsingin Sanomate ajakirjanikud käisid Läänemaal EKRE edu põhjusi otsimas.

Esmaspäeval ja teisipäeval võis Helsingin Sanomate ajakirjanikku Elisa Rimailat ja fotograafi Juhani Niiraneni kohata nii Haapsalus, Suure-Lähtrus, Lihulas ja Linnamäel. Artikkel valimiseelsest Läänemaast ilmub 325 000 trükiarvuga ajalehes nädala lõpus.

Põlissoomlaste peegelpilt

Rimaila ütles, et pidi artikli jaoks materjali koguma tulles leidma vaatenurga, kuidas siinset valimiseelset oukorda kajastada. „Selleks nurgaks tundus olevat EKRE,” ütles ajakirjanik. „Nad on Eestis nagu meil Perussuomalaiset (Põlissoomlased). Sealt see teema tuli.”

Põlissoomlastega sarnasust tundub EKREl olevat üsna palju. „Just see karm keelepruuk, argumenteerimine lööklausetega, immigrantide teema ja konservatiivne maailmavaade, selle poolest on nad lähedased,” ütles Rimaila. „Ja sellegi poolest, et partei juhtisikud, Mart, Martin ja Moonika Helme on värvikad tegelased.” Sama tüüpi kui Põlissoomlaste esimees Timo Soini siis, kui nende tõus algas.

Kahe esmapilgul sarnase partei suureks erinevuseks on Rimaila sõnul see, et EKREl tundub väljaspool ladvikut olevat vähe värvikaid ja tuntud isiksusi. „Ülejäänud ei ole Helmetega võrreldes nii värvikad, Põlissoomlastes on neid rohkem, on selline värvikas seltskond,” ütles Rimaila. „EKRE on nagu perefirma, Perussoomlased seda ei olnud.”
..........
Fotod: Urmas Lauri

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
5 aastat tagasi

Peast soe ja naivistlik olemine on meil siis nüüd “värvikus”?

Nome
5 aastat tagasi

Ekres see Kaalep paistab ka ninamees olevat. Ei tea mis tööd ta seal riigikogus tegema hakkab. Kahju teistest vägagi normaalsetest hääle püüdjatest, kes sisse ei saa.

jaanus
5 aastat tagasi

Alati tuleb ka vaadata, kust kelllegi varanduspärit on. Mart Helme lähtus Moskva saaatkonna juhtimisel jaka remondis asukohariigi kommetest, olles ise samas asukohamaa rahva suhtes vägagi karm ja ülbe. Muidugi pole see mingi eriline olukord, nii on ikka tehtud. Meenutagem või ühe teise “patrioodi” kunagist kartulivabriku projekti, mis läks vabariigi maksumaksjale maksma pea et terve aasta pensioniraha.

Mia
5 aastat tagasi

„EKRE on nagu perefirma, Perussoomlased seda ei olnud.”
Soomlased saavad asjast paremini aru kui meie rahvas.

Agu
5 aastat tagasi
Reply to  Mia

Ega’ s EKRE s ainult Helmed ei ole ju! Natuke silmaklappidega vaade teil või tahab inimene lihtsalt halvustada teisi ja õelalt sutsata. Milleks? Minuarust annab EKRE just tasakaalu vähekenegi suurte nn. teerullide vastu.

Mats
5 aastat tagasi

EKRE värvid on väga õiged:sinine ja must ja valge!!!
Eestile ei ole igina vaja neid euroopalikke vikerkaarevärvilisi libedikke!!!

Triibik
5 aastat tagasi

Kesk ja sotsid on andnud endast parima (pidevad maksutòusud), et turistid siit sajaga Làtti kihutaks. Sama teevad ka pooled eestlased. Ka vàlistab nende valimise ràndelepe. Kui me just ei taha oma lastele riiki,kus moslemid möllavad nagu Rootsis. Aga varsti on tòehetk kàes ja valimised làbi. Aeg on teha teisi valikuid! 🐍

Kesikud
5 aastat tagasi
Reply to  Triibik

panevad koole kinni.