Haapsalu valmistub suureks vilistlaspeoks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Läänemaa ühisgümnaasiumi ajalooõpetaja Kalle Lõuna kooli trükivärske ajalookogumikuga „Lend”. Foto: Urmas Lauri
Läänemaa ühisgümnaasiumi ajalooõpetaja Kalle Lõuna kooli trükivärske ajalookogumikuga „Lend”. Foto: Urmas Lauri

Eestikeelse gümnaasiumihariduse 100. aastapäeva tähistamine toob järgmisel laupäeval Haapsallu kokku suure hulga siinsete koolide vilistlasi.

Esimest korda hõlmab kokkutulek kõiki viimase saja aasta jooksul Haapsalu tegutsenud eestikeelseid gümnaasiume: Läänemaa ühisgümnaasiumi (LÜG), Haapsalu I keskkooli (HIK), Haapsalu gümnaasiumi (HG) ja Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi (HWG).

Et eestikeelset gümnaasiumiharidust on Haapsalus antud kahes koolimajas – Wiedemanni tänava gümnaasiumihoones ja Kuuse tänava koolimajas –, on mõlemad koolimajad laupäeval endistele õpilastele avatud.

LÜGi hoonet saavad vilistlased külastada alates keskpäevast. LÜGi ajalooõpetaja Kalle Lõuna sõnul pääseb sel puhul ka kooli taastatud tähetorni ning avatud on kooli muuseum. „Seal saab vaadata vanu koolialbumeid ja pilte,” lubas Lõuna. Ta lisas, et juubeli puhul tuleb ka näitus Haapsalu koolimärkidest.

Sünnipäevaks ilmus raamat

Kell 14 esitletakse LÜGis vast ilmunud raamatut „Lend”. Koostaja Kalle Lõuna sõnul on see ühelt poolt järg varasemateks kooli juubeliteks ilmunud raamatutele „Kajakalend”, teisalt on lisatud uusi fakte ja lugusid ning HIK ja HG kõrval on raamatusse jõudnud ka Wiedemanni gümnaasiumi lugusid. „See on saja aasta hariduse lugu,” lisas ta.

„Lend” pole puhas ajalooraamat, vaid lugude raamat. Ajalooliste ülevaadete kõrval on mälestusi kooliajast. „Ma ajaloolasena oleksin võibolla tahtnud kirjutada faktidega raamatut Haapsalu hariduse ajaloost, aga inimesed tahavad ka emotsioone,” ütles Lõuna.

Nii on vast ilmunud raamatus mitmel puhul juttu LÜGi esimesest direktorist Anton Ükstist, eestiaegse gümnaasiumi eesti keele õpetajast Nikolai Tannist, Heino Noorest, ajalooõpetajast Mare Rohist jpt. Oma kooliaega meenutavad Ivo Parbus, Helgi Miller. Viive Etverk kirjutab pioneerielust Haapsalu I keskkoolis.

Üks, mille poolest „Lend” varasematest „Kajakalendudest” erineb, on see, et raamat ei alga luuletuse, vaid mälumänguga. Selle on koostanud HIK vilistlane ja HWG endine ajalooõpetaja Margus Maiste.

Lehekülgede all jookseb kronoloogia, kus on välja toodud Haapsalu eestikeelsete gümnaasiumide olulisemad sündmused ning õpilaste ja õpetajate saavutused.

„Lendu” saab 10 euro eest osta nii päeval LÜGi koolimajas, aktuse ajal Haapsalu kultuurikeskuses kui ka õhtul Kuuse tänava koolimajas.

Muusikali piletid on müüdud

Kell 16 jätkub juubelipidu Haapsalu kultuurikeskuses, kus LÜGi õpilased toovad lavale muusikali „100 aastat koolielu”. Sel korral eraldi aktust pole, vaid päevakohased sõnavõtud ongi põimitud etendusse.

Haapsalu põhikooli direktor Anne Mahoni ütles, et aktus-muusikali teatrisaali piletid on kõik välja müüdud. Küll aga saavad need, kes teatrisaali ei mahu, jälgida etenduse ülekannet viieeurose pileti eest kultuurikeskuse rõdusaalis. Mahoni lisas, et rõdusaali pileteid eelmüügis ei müüda, vaid neid saab osta enne etendust.

Vilistlaspidu peetakse õhtul Haapsalu põhikooli hoones Kuuse tänaval. Seal on koos nii Haapsalu gümnaasiumi kui ka Wiedemanni gümnaasiumi vilistlased. Koolimaja uksed avatakse kl 18.30, pidu algab kl 19.

Mahoni ei osanud reedel veel osavõtjate arvu öelda, sest juubelipeole registeerinuid lisandub iga päevaga. „Eelmised korrad on näidanud, et eriti aktiivseks läheb registeerimine viimasel nädalal,” ütles ta. Samas kutsus direktor kõiki vilistlasi üles end enne pidu kindlasti kirja panema, sest see lihtsustab korraldajate tööd.

Nagu ikka, on vilistlaspeol mõeldud nii vanemate kui ka nooremate lõpetajate peale. Nooremad lennud paigutatakse võimlasse, kus muusikat valivad diskorid; aulas mängib tantsuks ansambel Supernova ja Ivo Linna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments