Ilmateenistus: homme hakkab lörtsi sadama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Libedusetõrje Herjava teel. Foto: Urmas Lauri

Täna pärastlõunal on teekatted põhi- ja suurematel tugimaanteedel valdavalt soolaniisked või kuivad.

Ilmaprognoosi kohaselt on öösel vahelduva pilvisusega ilm ning öö hakul sajab üksikutes kohtades lund ja lörtsi. Hommikul aga pilvisus tiheneb ning saartelt algav lörtsisadu läheb mandrile jõudes üle lumesajuks. Kohati võib tuisata ning teedel võib esineda jäidet.

Meeldetuletuseks sõidukijuhtidele liiklemisel talvistes teeoludes:

  • Libeduse oht on kõige suurem sildadel, viaduktidel, metsavahelistel teelõikudel, ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel, bussipeatuste läheduses, raudteeülesõitudel jm. Neis kohtades toimub rohkem pidurdamisi ja kiirendamisi ning lumi ja jää lihvitakse kiiremini libedaks.
  • Liiklejatelt ootame infot teeolude kohta telefonil 1510. Lisainfot teeolude ja liikluspiirangute kohta vaata http://tarktee.ee.

Esmaspäeval (3. detsembril) liigub madalrõhkkond Šotimaalt Lõuna-Skandinaaviasse ja selle idaserv katab Baltimaad. Öö jooksul pilvekiht tiheneb ja alates hommikust hakkab saartel lörtsi ja vihma sadama. Päeval levib lume- ja lörtsisadu üle Eesti, pärastlõunal läheb sadu saartelt alates üle vihmaks. On jäideoht. Kagutuul on üsna tugev. Õhutemperatuur on öösel Ida-Eestis -4..-8, Lääne-Eestis -4..+1, päeval -3..+3°C.

Teisipäeval (4. detsembril) liigub madalrõhkkond piki Skandinaaviat edasi põhja poole ja selle lohk liigub öösel üle Eesti. Sajab lörtsi ja vihma, Ida-Eestis ka lund, päeval on vihmapilvi hõredamalt. Puhub mõõdukalt tugev lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -2 kraadist Ida-Eestis kuni +5 kraadini saarte rannikul, päeval +1..+6°C.

Kolmapäeval (5. detsembril) liigub madalrõhkkond edasi Soome. Öösel liigub üle Eesti selle lohk ja sajab lörtsi ning vihma, päeval oleme madalrõhuala lõunaservas ja sadusid on veidi hõredamalt. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -1..+3°C, päeval 0..+3°C.

Neljapäeval (6. detsembril) eemaldub madalrõhkkond Lapimaa suunas. Samal ajal liigub Põhjamerelt kiiresti uus tsüklon Poola kohale. Üle Baltimaade areneb välja madalrõhuvöönd. Meil on pilves ja sageli sajab. Öösel sajab peamiselt lörtsi ja vihma, päeval lörtsi ja lund. Tuul pöördub põhjakaarde. Õhutemperatuur on öösel -4..+1, päeval -1..+3°C.

Reedel (7. detsembril) Soome kohal olev madalrõhkkond eemaldub, kuid meie ilmale avaldab suuremat mõju Poolast kiiresti itta liikuva madalrõhuala põhjaserv. Öösel sajab mitmel pool lund, lörtsi, päeval on sadu kohatine. Öösel puhub mõõdukas põhjakaare, päeval läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0..-7, päeval -4..+1°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments