0

Tallinna bussifirma otsib Läänemaalt bussijuhte

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tallinna Linnatranspordi AS oleks kohe valmis palkama pealinna liinidele kümneid bussijuhte, mistõttu otsib neid kogu Eestist, sealhulgas ka Läänemaalt.

„Meie bussijuhtide keskmine vanus ületab 50 aastat, mille tõttu oleme kohe valmis värbama 20–50 juhti,” ütles Tallinna Linnatranspordi ASi personaliosakonna juhataja Janika Seppor.
Seppor lisas, et tuleval aastal ostab ettevõte sada uut gaasibussi. „Peame valmistuma, et ka neile oleks juhid olemas,” ütles ta. Ettevõttes töötab üle 900 bussijuhi.

Tallinna Linnatranspordi ASi avalike suhete osakonna juhataja Kaarel Kutti sõnul on bussijuhtide palkamine üha keerulisem. „Tahtjaid on vähe ja töötavate juhtide vanus tõuseb,” märkis Kutti.
Novembris ilmusid Tallinna Linnatranspordi tööpakkumised maakonnalehtedes, peale selle lähevad värbajad ise kohale. Läinud nädalal käidi Virumaal, sel nädalal käiakse Pärnu-, Viljandi- ja Läänemaal. „Käime kokku kaheksas maakonnas – Lääne- ja Ida-Virumaal, Pärnu-, Lääne-, Tartu-, Viljandi-, Valga- ja Võrumaal,” loetles Seppor.

Tallinna Linnatranspordi AS lubab bussijuhtidele keskmisest kõrgemat palka ja vajadusel majutust pealinnas. Kui palju hakkaksid uued bussijuhid neil teenima, Seppor ei öelnud. Bussijuhtide keskmine palk Eestis on 805 eurot kätte (veidi üle tuhande euro bruto). Juhtide miinimumpalk on 895 eurot bruto. Alla selle ükski bussifirma maksta ei tohi.

„Eks nad otsivad kogu aeg juhte, aga et nad maale kohale tulevad, see on midagi uut,” ütles värbamiskampaania kohta ASi Go Bus juhataja Andrei Mändla.
Mändla sõnul on bussijuhte leida raske, noori ei ole, ja tööturul ringleb palju neid, kes käivadki ühest bussifirmast teise. „On ka neid, kes vahetavad eriala, näiteks pensionile jäänud politseinikud ja kaugsõiduautojuhid,” ütles Mändla.
Haapsalus Mändla sõnul praegu bussijuhte puudu ei ole. „Tartus mõned on,” ütles ta.

Kokku töötab Go Busis üle 300 juhi, kelle keskmine vanus on 57 aastat.
Go Busi bussijuhtide keskmine brutopalk on veidi üle tuhande euro.

M.K.Reis-X Läänemaa regioonijuht Hardo Tamme bussijuhtide puuduse üle ei kurda, samuti ei karda ta, et tallinlased M.K.Reisi juhid endale meelitaks. „Ma ei usu, et vanad mehed tahaks Tallinnasse minna,” ütles Tamme. „Keskmist vanust pole ma arvutanud, aga suur osa meie juhte on pensionieas või selle lähedal,” ütles Tamme.

M.K.Reiside noorim bussijuht Läänemaal on 24 ja vanim 68aastane. „Praegu meil bussijuhte puudu ei ole, aga probleem on olemas – noori mehi napib,” ütles Tamme. M.K.Reiside Läänemaa liinidel sõdab veidi alla 30 bussijuhi. Palka saavad nad alla Eesti keskmise.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz