Ühe ajastu lõpp ehk hetk enne haamri langemist

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Kaido Vaher on Kirna majas elanud 15 aastat. Eluga on ta rahul – Kirnas on vaikne ja hea. Foto Eduard Laur

1980. aastal Martna sovhoosi töölistele ehitatud kolmekorruselisse majja Kirnas on jäänud elama kuus inimest. Elamiskõlbmatuks kuulutatud kortermaja viimased elanikud ei taha sealt kuidagi lahkuda.

Nad on Lääne-Nigula valla üürnikud, sest elamu kuulub vallale. Elanikud on neljas korteris. Ülejäänud 20 korterit on tühjad. Neis ei hakka enam kunagi keegi elama, sest vallavalitsus laseb elamiskõlbmatuks kuulutatud hoone maha lammutada.

Õieti on Kirnas selliseid maju kolm, aga valla oma on neist üks. Teised kaks kuuluvad eraomanikule ja on tühjad. Kümmekonna aasta eest tahtis omanik avada seal peenemat sorti vanadekodu, aga plaanid läksid vett vedama. Idüllilise pansionaadi asemel kõrguvad Kirnas tondilossid, katustel kasvavad puud.

Köetud ei ole Kirna viimast elanikega maja juba paarkümmend aastat. Remontima ei hakka seda enam keegi. Vald oleks lammutamisega juba algust teinud, aga viimased elanikud ei taha sealt kuidagi lahkuda. Kõigile on pakutud korterit Kirnast mõne kilomeetri kaugusele Martnasse või paarikümne kilomeetri kaugusele Rõudesse. Keegi pole tahtnud, kuigi uus eluase oleks keskküttega ja korras, mitte lagunev tondiloss. Naabrid oleksid ka.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aeg
5 aastat tagasi

Ajakirjanik on kirjutanud väljamõeldut Eestist! Martnasse läheb tee läbi Rõude. Aga ajakirjanik kirjutab, nagu oleks Martna endise Kasari kõrtsu asemel. Ega seda teagim võibolla on ajakirjanik muutnud Eesti maakaarti.

Kirna küla
5 aastat tagasi
Reply to  Aeg

enne kui kommenteerid võiksid hoolega lugeda, jutt on Kirnast, mitte Kirblast.

Triibik
5 aastat tagasi

Kui mõistust pole, siis ikka lammutatakse. Arvestades Eesti vanadekodude ulmelisi hindu ( u. 1000 euri kuus vähemalt), võiks sinna ka tulla mõni normaalne investor. Seda enam,et ka vanurid on inimesed. Ja hääletavad abistajate poolt.

martnakas
5 aastat tagasi

Lammutatakse heas korras maja. ajakirjanikud võiks tulla ja teha artikkli sellest keskuse lamekatusega majast. Katlamaja kõrval. Seda plaanitakse remontida. POOL majast on hetkel ilma kütteta.JA HALLITAB. Aga remonti tahetakse ikka teha. maha vaja lammutada see maja

Peeter
5 aastat tagasi
Reply to  martnakas

Tuleb kiita endist vallavanemat kes lasi radikad välja võtta sellest keskmisest majast

Kodanik
5 aastat tagasi

Rõudes ju ka üks tondiloss seisab.

Sal Peeter
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

See on teeäärne maja, teepoolne osa on valla oma ja võiks lammutada küll, kuid teine pool majast on eraomndis, seda ei tohi puutuda. Kuidas sa poolt maja ikka lammutad, kole jääb.