1

Juhtkiri: mustvalge Eesti värvis end nurka

Lääne Elu

info@le.ee

Eesti valitsus on kurikuulsa ränderaamistiku pärast kriisis. Aga mitte päris sellises kriisis, nagu seda serveeritakse – ühel pool on „meie”, üleni valges, ja teisel pool „pahad poisid”, kes tahavad võimu võtta ja manipuleerivad selle nimel valedega. Ei.
Valitsus on suhtekorralduslikus kriisis. Üksteisega ja rahvaga suheldakse deklaratiivses kõneviisis, millega kaasneb eeldus, et kõik, kes ei ole meiega ilma pikema jutu ja tingimusteta nõus, on meie vastu. „See on Eesti sügis 2018. Mustvalge Eesti, kus pooltoonid puuduvad,” iseloomustas praeguse aja moevoolu oma arvamusloos endine õiguskantsler ja Soraineni advokaadibüroo partner Allar Jõks.

Mõned pooltoonid on siiski jäänud, kuid neid kasutatakse sootuks valedel eesmärkidel – sõnade tähenduse hägustamiseks. Kuidas muidu seletada seda, et lõpuks eesti keelde tõlgitud ja meediale läkitatud ränderaamistiku tekstis on ingliskeelsete väljenditega loominguliselt ümber käidud. Nii on sõna commitment (kohustus) tõlgitud palju ohutumaks pühendumuseks.

Ränderaamistikku analüüsinud spetsialistid ja advokaadid jõudsid järeldusele, et kohe see kohustusi kaasa ei too, kuid võib hakata tavaõigust mõjutama hiljem. Õiguskantsler Ülle Madise märkis, et raamistik võib osutuda siduvaks poliitiliselt.
Mustvalge Eesti värvis end ise nurka, andes EKRE-le, erakonnale, kelle tõusu valitsus kõvasti pelgab, võimaluse trump ümber teha, kui kasutada kaardimängu termineid.
Praegust kriisi oleks aga saanud väga lihtsalt vältida – oleks tulnud rändelepe kohe, kui see valmis sai, ära tõlkida, riigikogu ja avalikkuse ette viia ning lahti seletada. Aga ei tahetud. Sest ees on valimised.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Mats
Mats

Sellise juraga rahva ette tulla,ükskõik mis ajal ja millise sõnastusega ,on kuritegu!!!Meie Rahva vastu!!!Meie Riigi vastu!!!
Tehke inimesed silmad lahti,kuulake UUED UUDISED saateid ja saate teada millega Toompeal tegeldakse!Jõuate valimisteks ennast kurssi viia ja teha ÕIGE VALIKu
on EKRE!!!

wpDiscuz