Kullamaa osavallakogus vahetus aseesimees

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kullamaa osavallakogu liige Einar Pärnpuu. Foto: Urmas Lauri

Kullamaa osavallakogu esimene koosolek mullu novembris. Foto: Urmas Lauri

Kullamaa osavallakogu valis teisipäeval, 30. novembril üksmeelselt oma uueks esimeheks ka seni osavallakogu juhtinud Tenno Laanemetsa, aseesimeheks sai Einar Pärnpuu.

“Osavallakogul on esimees ja aseesimees nüüd olemas,” ütles ka mullu novembris osavallakogu juhiks valitud Tenno Laanemets. “Mina ja Pärnpuu. Ühehäälselt.”

Nii Laanemets kui ka Einar Pärnpuu kandideerisid mõlemad valimisliidu Ühinenud Kogukonnad ehk nn Mikk Lõhmuse nimekirja koosseisus.

Osavallakogu endine aseesimees Jaanus Ratas (Reformierakond) teatas mõni aeg tagasi, et astus aseesimehe kohalt tagasi, uuesti ta ei kandideerinud.

Kullamaa osavallakogu kõik liikmed kuuluvad ka Lääne-Nigula vallavolikogu koosseisu, selles suhtes on Kullamaa ülejäänud kolme osavallaga eriline, sest nii Martnas, Nõval kui ka Noarootsis on osavallakogus ka neid, kes valimistel volikogusse ei pääsenud.

Lääne-Nigula valla osavallakogud pidid oma tegevuse taas nullist alustama, sest osavallakogude koosseisud kinnitanud valla valimiskomisjonil polnud selleks õigust. Samuti tuleb kõigis osavaldades uuesti valida ka osavallakogu esimees ja aseesimees.

Uuesti startinud Nõva osavallakogu valis 14. septembril toimunud koosolekul oma uueks esimeheks erakonda Isamaa kuuluva Aivar Oruste (kandideeris valimistel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas), tema asetäitjaks sai Ülle Heinleht (EKRE). Osavallakogu eelmiseks juhiks oli Kaidi Silver-Schöbe (Kodune ja Kultuurne Nõva), aseesimees aga Aivar Oruste.

21. septembril valis Martna osavallakogu oma esimeheks Hardi Rehkalti (EKRE), aseesimeheks sai Tanel Tiisler (Reformierakond). Endine aseesimees Oliver Tammemägi (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ei kandideerinud.

Noarootsi osavallakogu otsustas 26. novembril, et juhtidena jätkavad Laine Belovas (Ühinenud Kogukonnad) ja Üllar Neemrand (Keskerakond). Esimees Belovas ja aseesimees Neemrand valiti ametisse üksmeelselt.

Kui Lääne-Nigula volikogu mullu novembris osavallakogude põhimääruseid kinnitas, oli neis säte, et osavallakogu koosseisu kinnitab valla valimiskomisjon. Hiljem selgus, et sellega mindi vastuollu seadusega, sest valla valimiskomisjonil selline õigus tegelikult puudus.

Vabariigi valimiskomisjon algatas selle tõttu ainsana Eestis Lääne-Nigula valla suhtes järelvalvemenetluse, milles nõuti seaduse järgimist.

Lääne-Nigula valla koosseisus on neli osavalda: Nõva, Noarootsi, Kullamaa ja Martna osavald.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Uhuuu
5 aastat tagasi

Tankist esimeheks ja Pärnpuu juhiks, sittagi pole muutunud.