Maksuamet teavitab 17 000 inimest valesti prognoositud maksuvabast tulust

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Maksu- ja tolliamet (MTA) saadab täna teavituse 17 000 inimesele, kellel võib olla üheksa kuu palgaandmete järgi põhjust vaadata üle maksuvaba tulu senine kasutamine.

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on meili ja SMS-i teel teavituste saajaid alla kahe protsendi kogu palgatulu saajatest. „Nendel inimestel võib meile teadaolevate üheksa kuu tulude alusel olla kasutatud maksuvaba tulu rohkem, kui neil on õigus olnud. Näiteks võib selle põhjuseks olla, et palka on saadud mitmest kohast või maksuvaba tulu on lubatud kasutada mitme tööandja juures,“ selgitas Liivamägi.

Teavituse saavad kõik, kes on üheksa kuu andmetel ületanud üheksaks kuuks ettenähtud maksuvaba tulu ja tekkinud maksukohustus on üle 100 euro. „Soovitame neil inimestel oma maksuvaba tulu kasutamise üle vaadata ning tulumaksukohustuse suurenemise vältimiseks seda järelejäänud kuudel enam mitte kasutada,“ lisas Liivamägi.

Parim võimalus seda teha on e-maksuametis/e-tollis asuva „Minu sissetulekud“ nimelise e-teenuse abil. Tuleb tähele panna, et seal on kuvatud vaid ametile seni teadaolevad andmed. See tähendab, et näiteks vara müügi või üüritulu kohta MTA-l andmed aasta kestel puuduvad ja neid ei saa MTA teavituste saatmisel arvesse võtta. Täiendavate tulude korral peab inimene siiski ise tähele panema, kas muud tulud võivad tema maksuvaba tulu arvestust muuta.

Rohkem infot maksuvaba tulu kohta saab MTA koduleheküljelt www.emta.ee/maksuvaba-tulu või infotelefonilt 880 0811.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
5 aastat tagasi

Pole ju probleemi. Ma olen selle raha (ülearu) kätte saanud. Küll ma järgmise aasta 1.juuliks asjad tasakaalu ajan. Nii nagu riigil on kohustus tagasi maksta 1.juuliks, nii maksan minagi riigile.

vildak
5 aastat tagasi

Kui võlgu jääd riigile, leitakse sind kiirelt üles. Kui on vastupidine olukord, siis riik oma kodanikku pahatihti ei leia.

meil
5 aastat tagasi

pidi olema ju üks lihtsamaid maksusüsteeme…. ei tundu….ise pead ikka arvutama,prognoosima ja vahel ka ennustama,et kas on tulemas mõni lisasissetulek.Alati ei tea ju ette.

maksja
5 aastat tagasi
Reply to  meil

No need 17 tuhat saavad ehk nüüd aru, kes selle kõik korraldas 🙂

juss
5 aastat tagasi
Reply to  maksja

Loll saab ka kirikus peksa!

astmeline tehti ära
5 aastat tagasi
Reply to  juss

Praegu küll asi lolluses pole. Sensitiivseid võimeid inimestel lihtsalt pole, et ette teada oma tulusid. Selline maksuvusserdis tekitati, et arvutamisest ei piisa, ette pead prognoosima. Kirikus võid ju peksa saada, riigile maksad ikkagi, ::)), selle vastu ei aita ussi- ega püssirohi.

töötu
5 aastat tagasi

Järgmise aasta alguses saad teada oma 2018 aastal laekunud tulu ja tulumaksu. Kui oled midagi valesti prognoosinud, siis on sul POOL AASTAT aega oma rahaasjades korrektuure teha! Juurdemakse tähtaeg on JUULI kuu.