Erasõiduks tööauto kasutaja saab “naabrivalve” korras maksuametile üles anda

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Tarmula

Uuest aastast alates saab igaüks liiklusregistri avalikust andmebaasist kontrollida, millised autod on ette nähtud ainult töösõitudeks, ning maksuametile vihje anda, kui naaber vabal ajal tööautoga ringi liigub. Maksuameti kinnitusel ei reageeri nad aga igale vihjele ning tegu pole üleskutsega pealekaebamisele, kirjutab ERR-i uudisteportaal.

Kui rahandusministeerium aasta alguses palju kriitikat tekitanud värviliste numbrimärkide plaanist loobus, otsustati selle asemel hakata avalikku liiklusregistrisse tegema hoopis märkeid ainult töösõitudeks kasutatavate autode kohta.

Maksuameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi rääkis hiljutisel PwC konverentsil, et kuna liiklusregistri info on avalik, on tegu niinimetatud naabrivalve efektiga, sest inimesed saavad ise jälgida, kas autosid kasutatakse ainult töösõitudeks, ja sellest ka maksuametit teavitada.

Kes soovivad ametit teavitada kahtlusest, et sõiduautot ei kasutata eranditult ettevõtluses ja sellega hoitakse kõrvale maksude tasumisest, teha seda maksuameti vihjeinfo aadressil vihje@emta.ee või telefonil 800 4444.

Saabunud vihjet peab toetama ka maksuameti riskianalüüs ning kui amet reageerib, siis tähendab see eelkõige, et ettevõtjaga võetakse ühendust ,et koostöös täpsed sõiduauto kasutamisega seotud asjaolud välja selgitada.

Loe pikemalt ERR-i uudisteportaalist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
52 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kübe
6 aastat tagasi

Mina kohe kaebaks linnavalitsuse autojuhi peale. Sõidab nv linnavalitsuse bussiga.Siis kaebaks veel saarevälja peale, see ka sõidab firma autoga erasõite ja siis kaebaks veel Poogi peale sest seetõmbab salasuitsu vahel. Oh kurat kus kaebaks……

kübele
6 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Aga mis sind siis takistab, kallis Kübe? Kas sul pole veel nutit , millega sündmust jäädvustada? Ma ei lugenud kuskilt välja, et iga kaebus peab olema pildimaterjaliga tõestatud. Ega sa ometi karda seda uskumust, millega meid lapsest saati on hirmutatud, et kes teisele auku kaevab, see ise sisse kukub.

ikt
6 aastat tagasi

Ettevõtjad skeemitavad nagunii! Käbemaksu vältimiseks ostetakse lisaks autodele ka kogu kodus kasutatav kodutehnika ettevõtte arvele, s.h telefonid, arvutid, telerid jne. Kas see on normaalne ja kes keda lõpuks rohkem tüssab?

nutulaul
6 aastat tagasi
Reply to  ikt

Ettevõtja saab osta samuti ainult nii palju, kui palju tal raha on. Raha peab ta aga ise teenima, mitte ei anna talle riik nagu riigiettevõttele annab. Mius siin siis normaalne EI OLE?

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  nutulaul

Maksuraha eest ostmine, on vara ebaseaduslik omastamine. On arusaadav? Või kutsud siin kõiki üles maksuraha eest asju ostma?
Riik on meie ühine asi (erinevalt eraettevõtjast) nagu ka riigiettevõte (kel muuseas lasub samuti maksukohustus). Lisaks võtab riik ka meie ühisesse eelarvesse riigiettevõtte kasumist dividendidena vahendeid.

Tiugu
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Tüüpiline sotsialisti kiun. Huvitav, kus kohast see maksuraha küll tuleb. Õige – eraettevõtlusest. Ja nüüd seleta ettevõtjatele, kuidas nimetad maksuraha eest tehtud “projekte” nagu: raudtee erastamine ja tagasiostmine, Estonian Air, Eesti Energia tegemised Jordaanias ja USA-s, Auvere el.jaam, Nordica, Tallinna sadama toimetamised, Autorollo, Härma talu, riigiametnike “koondamishüvitused”, parteide rahastamised, ministeeriumite ja riigiametite peod… Need on vaid mõned näited, mis esimestena meelde tulid. Sa liida need summad kokku ja küsi siis ettevõtjatelt selle ühise asja kohta.
Mis aga puudutab riigiettevõtteid, siis jäta omale meelde, et need kõik toimetavad eraettevõtjate poolt makstud rahaga.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Tiugu

Tüüpiline “põmmpea”. Eesti suurimad maksumaksjad on nii riigi kui eraettevõtted aga kindlasti mitte käibemaksuvarastest nihverdajad.
See, et poliitikud sigadusi teevad ei anna alust samuti käituda.

tomm
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Varastamine pole juriidiliselt keelatud, vaid pelgalt karistatav. Sina aga nõuad siin ettevõtjale varastamise keeldu. Siiski on see ettevõtja oma asi millega riskib, isehakanud kohtunikke pole näägutama tarvis.

ei käi nii
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Eraettevõte ei saa mingi maksuraha eest endale asju soetada. Kes talle seda maksu küll maksab? Ettevõtja teenib viimase kui sendi ise. Riik maksustab teda. Tõepoolest on vaja, et ettevõtted maksavad makse riigile, teisiti ei saa see ollagi. Kuid…., asjale peab olema ka piirid, hinge kinni surudes kaob ettevõtlus ja riik ei saa seda loodetud maksu. Aktsiisidega on ju sulalelgelt näha.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  ei käi nii

Kes maksab? Kui veel aru ei saanud, siis jutt käib sellest, et asi võetakse kasutusse eratarbeks, kuigi sellelt on sisendkäibemaks täielikult maha arvatud.
Kaup omatarbena kasutades kuulub käibemaksuga maksustamisele. Seega pole sugugi tegemist “oma rahaga”.

korsten\'
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Nimi sul Imelik ja ajad nii IMELIKKU juttu.

ahyy
6 aastat tagasi
Reply to  ikt

Mis kidetsed siin? Tee ise ka ettevõte ja vaata, kui lihtne on!

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  ahyy

Lihtne või mitte, see ei õigusta varastamist.

Kaks
6 aastat tagasi
Reply to  ikt

Oi, kui kade on olla, eks? Hirmsasti närib ja őősel ei saa magada? Aga nuhi ringi, otsi poe juures parklates firmaautosid ja kaeba kohe ära, kui näed juhti toidukotiga sisse istumas. Siis saab kättemaks magus olema. Kas see sind õnnelikuks ainult teeb? Ehk peaks kűsima mõne veel elus sõjakangelase käest, kes omal ajal vene võimule kaasmaalaste peale kaebamas käis neid niiviisi auku või Siberisse saates, et kuidas oli.

1917
6 aastat tagasi

Mingit arengu plaani riigil ei ole. Tagurpidi kõndimise kava on küll olemas. Olukord on tekitatud, kus kõik võiksid sõita romusarnaste kaubikutega, siis ei laiene maksustamine neile. Kõik võiksid teenida väga väikest sissetulekut, siis saab riigilt maksu tagasi. Elagu kommunism, just sinna me jõudsimegi.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  1917

Vabanda aga nii lolli juttu kuuleb aruharva. Teenid spetsiaalselt väikest sissetulekut, et kasutada täiel määral riigi poolt antavat madalapalgalise tulumaksu vabastust? Sel juhul oled oma saatust väärt.

ongi imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Võid naeruvääristada, pole probleemi, kuid just sellist olukorda riik tekitab. On see loll või mitte, aga kõik lehed hoiatavad, et arvuta oma raha üle, muidu jääd riigi toetusest ilma. Arvuta, kas on kasulikum teenida rohkem või saad kasu siis, kui kasutad riigi poolt makstavat. Kas see Sinu arvates pole sundimine madalapalgalisusele? Kus siin loll jutt ikka on?

alati valmis
6 aastat tagasi
Reply to  ongi imelik

Ära ela küüned omapoole-kui kaotad sina, siis võidab riik. Mina olen riigi hüvanguks kõigeks valmis. Mõtlemine on kurjast nagu räägitakse.Ja see, kes vähe teenib, saabki oma piskule veidi lisa.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  ongi imelik

“…kas on kasulikum teenida rohkem või saad kasu siis, kui kasutad riigi poolt makstavat”
Ning milline “arvutus” annab sulle “kasumi” minimaalse sissetuleku ja madalapalgalise tulumaksu vabastuse juures?

vältimatu
6 aastat tagasi

Järgmisena maksustatakse kõik mob. kõned, mis ei ole tööga seotud. Keskerakondlikul valitsemisel on väga raha vaja, vihastage, aga makske!! Valikut ei anta.

Imelik
6 aastat tagasi

Inimene kes erakasutuses autot esitleb tootmisvahendina on varas! Punkt.

eks ta ole
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

ha-ha :-), sinu arvates tuleks siis liisingufirmad, kes autosid ka eraisikutele rendivad, kõik kinni panna. neile on see ju tootmisvahend. jutt käib praegu sellest, et naabrimees ei tea kindlalt, kas auto on minu isiklik, olen ma selle rentinud (liisinud) või kruiisin küla vahel firmaautoga. autole silt suurelt külje peale?

ikt
6 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

“Pirukakongi” ei liisita erasõidukiks just kuigi tihti.

Tiuks
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kui kellelgi tekib küsimus, miks nii palju eestlasi siberisse küüditati, siis tänage “imelikke”.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Tiuks

Siberisse küüditati poliitiliste vaadete ja okupatsioonireziimi poliitika, mitte varastamise tõttu. Võta teadmiseks, sa häbitu!

taat
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Ja-jaa, ka naabri pealekaebamise tõttu, sõltumata vaatenurgast.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  taat

Veelkord “eriti taipukatele”- see oli süsteem, arv oli vaja täis saada, ilma inimliku kadeduse, saama- ja kättemaksuhimuta võeti suvaliselt (keda kätte saadi).
Ainult debiilne inimene tõmbab siit paralleeli õigusvastasest käitumisest teatamisega. Kuhu edasi?
Pätt röövib päise päeva ajal tänaval, ma ei tee välja- pole minu raha, tal ka vaja pere “toita”, ei ole ilus “kittuda” jne.? Vabandust aga just selline käitumine oli iseloomulik hallile ja kartlikule nõukogude kodanikule.

hall
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Aga mis ühiskonnast sina siis tuled, kartmatu ja särav mees.

karma värk
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Aga äkki see kellelt päisepäeva ajal rööviti oli karmavõlg-pettis riiki, kasutas ebaseaduslikult tööautot või maksti talle sulas töötasu. Enne kui kaitsma hakkad, peab registrist järgi vaatama. Muidu saab sinust eneseteadmata suli kaitsja.

aina nõmedamaks asi muutub
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Eraettevõtja sõidab iseenda teenitud rahaga. Varas on riik, kes koorib nüüd kesikute nõudmisel kõigi taskust. See Imeliku, Punkt, on nii lühinägelik. Kas eraettevõtja töötab kella 8- 17, viis päeva nädalas? Ammugi mitte. Pigem on see 24/7. Kust ettevõtja raha saab? Ikka klientidelt, tähendab lisab oma hinnale otsa ka autosõidud edaspidi. Palju õnne meile kõigile! Piirame aga ettevõtlust, keerame hapniku kinni. Riigi ettevõtted elavad kui kuninga kassid.

Imelik
6 aastat tagasi

Lühinägelik ja varastamist õigustav on teie “kirjutis”. Keegi ei käsi
kellelgi taotleda riigilt tootmisvahendi erisoodustust, e. maha arvata sisendkäibemaksu 100% ning samas kasutada seda ettevõtlusega mitteseotult. Varastamine ei ole ettevõtlus.
Kuidas keegi oma raha teenib ja kuidas seda kasutab, ei puutu teemasse.

101
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Varas on ühiskonnale ka tööandjaks. Mõtle kui pole vaja enam ühtegi seadus välja töötada, mida need riigikogulased siis tegema hakkavad.

tomm
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Eks varastamine ole varga oma asi. Karistamine on aga riiklik meede, sotsiaalse õigluse sõdurid võiks oma moka maas hoida.

k.s
6 aastat tagasi

Eks Pavlik Morozovit mäletavad kõik. Õigemini mäletatakse seda, et Pavlik andis üles oma isa. Pisut vähem teatakse seda, kuigi see praegusel juhul hoopis olulisem, et koputajast Pavlik ja tema vend leiti mõne aja pärast metsast, surnuna… Head koputamist, naabrivalvajad…

juss
6 aastat tagasi
Reply to  k.s

Pavlik Morozov on nõukogude propaganda väljamõeldis.

k.s
6 aastat tagasi
Reply to  juss

Vahet pole, kas oli väljamõeldis või ei, lihtsalt õpetlik lugu… Üleskutse naabri peale koputada on koopia sellestsamast ajastust ja mõtlemisest. Mis järgmiseks? Ettevõtjad-autoomanikud ahju??? Pole inimest-pole probleemi???

karm värk
6 aastat tagasi
Reply to  k.s

see, millest sina kirjutad k.s, pole mitte õpetlik lugu, vaid sulaselge keelekandjate hirmutamine. Tark oleks öelda ka vastaspoolele midagi õpetlikku.Kui teed-ära karda ja kui kardad ära tee. Aga võib-olla on hoopis karma värk..noh nii, et kõik esivanemate patud…..ei või iial teada.

2. kodanik
6 aastat tagasi

Ilus oleks, kui valekaebuse esitaja nimi ka avalikuks tehtaks.

eks ta ole
6 aastat tagasi

fantastiline 🙂
ettevõtja, kes ei kasuta autot igapäevaselt, on näiteks andnud selle rendile mõnele eraisikule ja … mõni “sõbralik” naaber kaebab ja vaene ettevõtja saab vastu päid ja jalgu – tore riik meil ikka küll, nagu mõni arengumaa või on kommunism tagasi.

eks ta ole
6 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

2 miinust 🙂 lumpen on võtnud hääletada 🙂 ettevõtjana just selles seisus olles, olen mures nii enda kui ka teise inimese pärast. egas midagi, tuleb auto kaubikuks või Lätti ümber regada. Lätis peab nagunii käima, et alkot, ehitusmaterjale ja isegi süüa osta, miks mitte siis oma firmagi sinna viia …

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Alko on kahjuks su mõistuse viinud -lumpen! Tootmisvahendi rentimine on tõestatav.

taat
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Imelik, ära sõima, mõjud purjus madrusena

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  taat

Keda ja kuidas ma sõiman? Kui mõtled mõistuseta olendit, siis jään oma väite juurde ja olen seda ka põhjendanud.
Muuseas, lumpenproletariaati, kellele siin nii “peenetundeliselt” vihjatakse, iseloomustab ühiskonnas seatud seaduste ignoreerimine. Järeldus tee ise!

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Jah, loomulikult on tõestatav, aga toob kaasa ebameeldivusi ja lisakulu, kui mõni Pavlik on oma kaebuse lendu lasknud. Sellest ka minu idee, et valekaebajad võiksid olla autahvlil. Õigluse eest võitlejad peaksid olema vääriliselt hinnatud…. :))

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Seda ma räägingi, et fantaasialind on siin vabalt lendama lastud. Ilmselgelt pole ükski kirjutaja kunagi tõsise ettevõtlusega tegelenud (vastasel korral ei oleks siin selliseid jaburaid väiteid).
Ebameeldivus ja lisakulu? Leping ja arved on ebameeldivad ja lisakulu? See on ettevõtluses elementaarne.

eks ta ole
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

imelik tunneb ennast siin “tõe ja õigluse” eest võitlema seatud. tegelikult olen ettevõtja ja auto rentimise näide on elust enesest, on olemas nii leping kui arved, aga ma mõtlen oma rentniku peale, kes sellise lihtsalt (vale)kaebuse pärast peab jooksma maksuameti ja vb ka politsei vahet, pean tõestama mina ja peab tõestama tema, et me kaamelid pole. selleks, et keegi saaks endale vastu rindu taguda – aga ma nüüd olin kõva mees.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Ei võitle ma millegi ega kellegi eest. Lihtsalt ei kannata lolli ja lühinägelikku juttu. Oled ettevõtja? … ja tuled siin tõsimeeli väitma, et tegeled autorendiga, omad arveid ja lepinguid ning pead nüüd hakkama maksuameti ja politsei vahet jooksma? Andeks aga siis on midagi su ettevõtlusega mäda.

aeg on raha
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Miks te jooksma peate- kas autoga ei ole lubatud sõita.

Juhan
6 aastat tagasi

Kas kaebamise eest rublikuid ka sääb?

Vanamees
6 aastat tagasi

, saab naabrile kärna panna, mis ta eputab oma kaubikuga. Võtan läpaka ette ja istun lõunaajaks Kastani majade vahele tsekkima.

kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Vanamees

Pealekaebamine on eestlastel veres.

101
6 aastat tagasi
Reply to  kodanik

siis peab kaaniravi tegema. Räägitakse, et need elukad imevad inimesest halva vere välja ja pärast paneme kuppu kah.