8

MTA tuletab meelde: ümbrikupalk ei tööta sinu kasuks

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Maksu- ja tolliamet (MTA) alustas tänasest kampaaniaga, millega tuletab suveks tööd otsivatele noortele meelde „mustalt” töötamise varjupooli.

„Suvel soovivad paljud õppivad noored minna kuuks või paariks tööle, et teenida raha ja saada kogemusi. Kuid just hooajatöödel ning noorte seas on keskmisest suurem risk, et neile võidakse pakkuda kas osa või kogu palk ümbrikus,” ütles MTA maksuauditi osakonna valdkonna juht Oscar Õun.

„Kui oled nõustunud, et saad töötasu mitteametlikult, võtad mitmeid riske – näiteks ei saa olla kindel, et saad kokku lepitud töötasu kätte, haigestumise korral on väiksem haigushüvitis või pole seda üldse, sulle ei laiene töötaja seaduses ette nähtud õigused, loobud võimalusest saada õiglast vanemahüvitist,” loetles Õun. „Lisaks on maksuametil võimalus maksmata jäänud tulumaks välja nõuda ka töötajalt,” lisas Õun.

MTA kontrollid näitavad, et just suvekuudel suureneb ümbrikupalga maksmisega seotud rikkumiste hulk. Näiteks mullu oli aasta keskmine selliste rikkumiste hulk keskmiselt 5,9 protsenti kontrollitud isikutest, juunikuus oli aga korrektselt tööle vormistamata ja seega ka maksud tasumata koguni 12,7 protsendil kontrollitud töötajatest.

Samuti näitab MTA tellitud maksutahte uuring, et just noored on nii oma teadmistelt kui ka hoiakutelt ümbrikupalgale keskmisest vastuvõtlikumad. Vaid 60 protsenti 15-24 aastastest arvab, et „mustalt” töötamine on vale.

Ümbrikupalk on Eestis jätkuvalt suurim maksuprobleem, mille tõttu kaotas Eesti riik eelmisel aastal hinnanguliselt 134 miljonit eurot maksuraha. Hinnanguliselt saab töötasu nö ümbrikus 6% töötajatest ja ca 25% Eesti ettevõtetest maksab töötajatele osaliselt ümbrikupalka.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Pook
Pook

Parem ümbrik enda taskus, kui kohtutäituri näpp sinu pangakontol.

Arvos
Arvos

Kas 60% mitte enamus pole? Aga on vaid?

Agu
Agu

hakkavad noori kottima veel maksudega mingi kopikate pärast. Arvatavasti varsti antakse jälle maksuametnikule käsk minna passima ka metsaveerele, äkki mõni seene või marjakorjaja on ilma maksmata metsast marja “varastanud”. Ei saa aru mis inimesed sellises ametis küll töötavad

siitnurgast
siitnurgast

kas siiani on pidanud seene/marja eest maksma? Ups, ma küll korjan.
Ametnikud küll makse ei määra, need on lihtsalt riigi sulased ja neid süüdistada ei ole põhjust.

Agu
Agu

metsast nah korjad ja müüd maha, pead kümnist maksma. Pole keeruline. Sa oled niikaua süüdi, kuni sa ei tõesta ära, et pole müügiks korjatud!!!! Ametnike tuleb just süüdistada, neid ei sunnita sellisele tööle, vaid vastupidi õpivad ja vabatahtlikult tahavad minna, et saaks kaasmaalasi kottida ja alandada!

Majaomanik
Majaomanik

Kõige rohkem makstakse penskaritele.

Jaan
Jaan

Ümbrikupalk ei tööta sinu jaoks.
Töötab küll kui mingit muud võimalust pole, kas võtad pakkumise vastu või oled tööta edasi. Valik on sinu.

juss
juss

Kui pole viitsinud koolis õppida, siis jah! Ümbrikupalga saajad ongi madala haridustasemega!

wpDiscuz