Päästeteenistus käis koolides tuleohutust kontrollimas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vormsi kooli tuleohutusalaseks puuduseks peab päästeteenistus seda, et teiselt korruselt pole evakuatsioniväljapääsu. Foto: Arvo Tarmula

Päästekeskus avastas Läänemaa ja Lääneranna valla koolides pisemaid tulerohutusalaseid probleeme, kuid üldhinnang koolidele on hea.

17. – 21. septembrini toimusid päästeameti tuleohutuspaigaldiste kontrollkäigud haridusasutustes. Kontrollkäike tehes jälgisid Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve inspektorid hoonete tuleohutusalast seisukorda: tulekahju avastamise seadmeid, võimalikke tulekahjuriske ja evakuatsiooniteid ning nende läbitavust.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Maris Moorits ütles, et Läänemaal kontrolliti kolme kool-lasteaeda: Uuemõisa ja Vormsi lasteaed-algkooli ning Vormsi põhikooli.

Uuemõisa koolis oli probleeme libliklukkudega ning tulekahju signalisatsioon ei vastanud nõuetele. Need mõlemad probleemid on kergesti eemaldatavad. 

Nii Vormsi lasteaed-algkoolis kui põhikoolis avastati lisaks veel väiksemaid probleeme, mille eemaldamine on kerge vaevaga võimalik – tuletõkkeuksel puudus sulgur, uksed peavad olema võtmeta avatavad, selleks on võimalik kas  lukud eemaldada või paigaldada libliklukk ning tulekustutid vajavad kontrollimist.

Vormsi põhikooli teiselt korruselt puudub evakuatsiooni väljapääs, mille korda tegemine nõuab suuremaid investeeringuid, kuid probleem lahendatakse koostöös ehitusjärelevalvega ja hetkel tegevuses oleva juurdeehitusega.
 
“Üldhinnang oli Läänemaa reidide kohta hea, väiksemad probleemid mis leiti, on kergesti parandatavad,” vahendas Moorits.
 
Lääneranna vallas kontrolliti kokku viite haridusasutust. Koonga ja Virtsu koolis on vajalik osadele tuletõkkeustele magnetsulgurid paigaldada ning Virtsu koolis oli lisaks ATSi üks tsoon isoleeritud pikemat aega.

Kokku kontrolliti regioonis 46 haridusasutust ning puudusi avastati 25 asutuses.

Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhataja Indrek Laanepõllu sõnutsi avastasid inspektorid põhiliste puudustena evakuatsiooniteede läbipääsmatuse. Teise probleemina  toob Laanepõld esile tuletõkkeuste avatud asendis oleku.

„Tuletõkkeuste tähtsust kiputakse pahatihti alahindama ning neid hoitakse fikseeritult avatud asendis, mistõttu ei ole tulekahju korral suitsu levik piiratud. Selle kõige lihtsam lahendus on asutustes paigaldada signalisatsioonisüsteemiga seotud uksemagnetid, mis alarmi rakendudes vabastavad uksed ja need sulguvad“, ütles Laanepõld.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
vormsikas
5 aastat tagasi

Vormsis on üks Vormsi Lasteaed- Põhikool. Millal algkool tekkis- kulla ajakirjanik?!