Nõval arutletakse täna kooli tuleviku üle

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva koolipere tänavu 1. septembril. Arvo Tarmula foto
Täna tulevad Nõva koolis kokku Lääne-Nigula valla ja Nõva osavalla juhid, hoolekogu liikmed ja lapsevanemad ning valla koolide direktorid, et pidada aru Nõva kooli tuleviku üle ja jõuda ühele meelele.
„Tahaks loota, et täna saavad asjad selgemaks. Kahjuks ei saa osaleda õpetajad, kes on õppereisil,” ütles Nõva kooli hoolekogu esimees Ivo Karindi.
Karindi märkis, et pinged Nõva koolis on kestnud kaua ja vajaksid leevendust.
„Vallavalitsus on otsustanud õpilaskodu sulgeda ja kaotada 7.-9. klassi, aga kohalike elanikega ei ole seda asja kordagi arutatud,” ütles Karindi.
Hoolekogu on Karindi sõnul endiselt seda meelt, et 7.-9. klass tuleb säilitada ning õpilaskodu uuesti avada. Vallavalitsus nii ei arva.
Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles Lääne Elule, et loodab vaatamata erimeelsustele, et ühist on siiski rohkem kui lahutavat.
„Selles on kõik on ühel meelel, et kool jätkab samas majas ja 1.-6. klass tuleb säilitada,” märkis Lõhmus.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
siililegi selge
5 aastat tagasi

Koolidirektorid on ju spetsialistid,kel kogemused.
Kui Taeblas oleks dire püüdnud vana rida edasi ajada,keeldunud gümnaasiumi sulgemisest,oleks temagi pidanud lahkuma..Nagu Nõval Virve Tauts,ja veel mõned.Mõtlemises on sisu,kui ise ei oska,kuula targemaid.

Paistab, et siilile pole selge
5 aastat tagasi

Missugust vana rida edasi ajada? Virve Tauts tahtis teada, kui palju on õpetajate palgafondis raha, et korraldada järgmise õppeaasta õppetegevust, kuid vastust ta vallast ei saanud, sest müstilisel moel oli 28 000 riigilt saadud palgafondi raha kuhugile haihtunud. See oli vallandamise tegelik põhjus. Kõik viimased aastad doteeris Nõva Kool Kilgi tegevust. Kui keegi hakkas toimuva vastu huvi tundma ja avalikustama toimunud vassimisi rahadega, siis oli kuri karjas ja tuletõrjujast oma mees oli vaja etteotsa panna, et kõik kinni mätsida.

mhn
5 aastat tagasi

Kallati torusiili,see uhus raha….
See on täiesti teine teema juba.

no,mida
5 aastat tagasi
Reply to  mhn

Aitab neist Nõva arututest juttudest,millel on põhi all samahästi kui sõelal.
Usutavalt kirja pandud,kusjuures….
Arvestades aga paljut muud,mida siin kommentaarides välja on toodud,ja mis siiski ebatõeseks on osutunud ! ,pole mõttekas seda 28 tuhandet samuti ilma tõestamata uskuda.

siilile
5 aastat tagasi

Jaanus Mägi on väga hea koolidirektor olnud ja on. Pole vaja siin siduda Nõva probleemidega meest, kes teinud oma tööd südamega ja hästi.

hehh
5 aastat tagasi

ooot, mingi palagan tehtud, vallajuhid ei julge üksi kohaliku kogukonnaga kohtuda?

Jah
5 aastat tagasi
Reply to  hehh

See on esimene kord kui nad kohalikega üldse kohtuvad, et oma tagatoa-plaane hämarusest päevavalgele tuua. Võib-olla kardavad peksa saada?

hohh
5 aastat tagasi
Reply to  Jah

Kohe näha, et pole Nõvalt. Vallajuhid on kohalikega kohtunud korduvalt. See on pigem osavalla eelmise juhi tegevuse tulemus, et asja pole juletud laiema kogukonnaga arutada. Nüüd ehk on jää ometi liikuma saadud.

m&m
5 aastat tagasi
Reply to  hohh

See kohtumine siiski EELMISE juhi ajal orgunnitud! Peale 6 kuud kestnud MANGUMIST! Tagatubades kohtumised, mida loomulikult A&O pool iga kell toimub, ei saa lugeda.

tohh
5 aastat tagasi
Reply to  hohh

Aga avalda saladus kus ja millal on Lõhmus kohalikega kohtunud. Kohtumine Orustega ei ole kohtumine kohalikega. Süüdistad osavallakogu eelmist juhti, et pole juletud kogukonnaga arutada, tuleta meelde kuidas sujus vallamajateemaline arutelu. Oruste & Co oli päris koomiline ja korralikult närvis ning muutsid arutelu laadaks.

einoh
5 aastat tagasi

Sel aastal oli koolitee alustajaid 2 last,2016.aastal 1…..

lisaks
5 aastat tagasi
Reply to  einoh

2. klass – 1 õpilane, 3. klass – 1 õpilane, 4. klass – 0 õpilast. 9-klass – 0 õpilast.

to lisaks
5 aastat tagasi
Reply to  lisaks

kui Tarmula pilti vaadata, siis oli 1.sept. ikka päris palju rahvast Nõva kooli ees,kas need olid tulnukad? Võib-olla siiski kuidagi Nõvaga seotud inimesed, kes muretsevad ja seisavad oma kogukonna eest.

Vaadake kooli kodulehte,
5 aastat tagasi
Reply to  to lisaks

sealt on näha, et koolis töötajaid õpilastega peaaegu sama palju. Tunniplaanist näha, et liittunde ka suhteliselt vähe.

Ära tüütab see plaat
5 aastat tagasi

Teadjamehele (-naisele) infoks, et töökohti oli 5,… Ei tasu sama leierdatud plaati lasta- see, et õpetajal on paar tundi nädalas, ei tee temast täiskohaga õpetajat. Nüüd küll mehitatakse kaadrit nii, et vastava erialase hariduseta
oma inimestele antakse 2 tundi nädalas, samas kui näteks vastava eriala doktorant jäetakse nendest tundidest ilma. Siis on tõesti võimalik hõisata, et nii palju on õpetajaid ja lisaks veel on nad kasulikud hääletajad.

Leierkast
5 aastat tagasi

Eks ka Tautsi ajal tehti tähtajatuid lepinguid ilma erialase hariduseta inimestega, kes võeti tööle ilma konkursita. Ehk saavad nüüd asjad korda.

fgd
5 aastat tagasi
Reply to  Leierkast

Virve ehitas üles meeskonna mis toimis, praegu toimub selle lõhkumine, käsilastega mehitamine.

ikka
5 aastat tagasi
Reply to  fgd

toimis või

Faktid korrektseks
5 aastat tagasi
Reply to  lisaks

See on ju absoluutselt vale! 4. kl.- 3 õpilast, 6. kl. -2, 7. kl.-3, 8. kl. -3, 9. kl.- 3. Kokku 18 õpilast, mis on ikka rohkem kui paar aastat tagasi. Oleks olnud 21, kui õpilasi poleks minema tõrjutud. Nii et targem oleks endale faktid selgeks teha enne valeinfo levitamist. Muide, Eestimaal on ka mitmeid palju väiksema õpilaste arvuga koole. Samuti tuleb arvestada, et tänu geograafiale on piirkonnal saareline staatus, mis eeldab teatud teenuste olemasolu (ka kool ja lasteaed) väiksema arvu laste puhul. Seda staatust riik ära ei võta- geograafia ju ei muutu.

no,mida
5 aastat tagasi

üks klassitäis lapsi kooli peale,see on palju muidugi

einoh
5 aastat tagasi
Reply to  no,mida

Nõval vist õpetajate palgad samuti Läänemaa suurimad.

Einohile
5 aastat tagasi
Reply to  einoh

Kaua seda müüti veel käiatakse? Samal ajal olid need palgad Eestis paari kõige madalama hulgas. Valdade ühinemisel palgad ühtlustati ehk siis tõsteti õpetaja miinimumpalga peale.

kuskohas
5 aastat tagasi

9.kl.3 õpliast?koolilehekülg näitab -kaheksas klass 5,seitsmes klass 4,kuues klass3. 9.klassis pole kedagi -faktid korrektseks,eksole!!!

korrektsus ju puudus lehel
5 aastat tagasi

Vot nüüd ma enam ei teagi, mis on faktid. Kui valetasin, siis tahtmatult ja andmed võtsin kooli kodulehelt, Küsimus jääb ikkagi – 18 õpilast ja kool? Üheksaklassiline kool?