Galerii: Lihula kohvikutepäeva magneteiks olid “Toomapoeg” ja krokodillisupp

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 71
Lihula kandis oli laupäeval avatud 17 ühepäevakohvikut. Eve kohvikus pakuti hommikuputru, isuäratavaid ja kauneid soolaseid ja magusaid kooke ja torte ning sai teha lõbusõitu vanaaegse tuletõrjeautoga. Foto: Urmas Lauri

Laupäeval peeti Lihula kandis kolmandat korda kohvikutepäeva, sel puhul avas Lihula linnas ja sealtkandi külades uksed 17 ühepäevakohvikut.

Greencube’i majatehas Lihulas Keki mäel ühitas taas kohvikutepäeva majatehase lahtiste uste päevaga. Kokapaberitega ehitusärimees Henri Bekmann püüdis kundesid krokodillisupiga. Ja ilmselt ediukalt, sest juba kella ühe paiku pärastlõunal oli mehel paari kliendiga majaehituseks käed löödud.

Kuigi Tapamaja nime kandev galerii pani põhirõhu õhtule, mil lubati tapvalt head karmoška- ja viiulimuusikat Claudia ja Mirjami esituses, oli galeriikohvikus uudistajaid ka päeval. Lapsi tõmbasid magnetiga ligi omapärased kanad galertii tagahoovis, suuremad nautisid galeriis eksponeeritud maale.

Lihula mõisa ette olid naiskodukaitsjad, noorkotkad ja kodutütred üles seadnud Valge Liilia nimelise kohviku. Pakuti söögipoolist, mis on tehtud Lihula piirkonna esimese naiskodukaitsja Helene Veskeri retseptide järgi.
Mõisaesisel olid Tegeluskohvikuga esindatud ka politseinikud ja priitahtlikud pritsimehed.

Kaitseliidu Lääne maleva Toomapija nime kandev soomusauto muudkui tiirutas, sest sõitasoovijate arv ei vähenenud. Toomapoja juht Vahur Toomas oli juba kella kaheks tein ud masinaga 13 tiiru. “Paalv on, mootoriõli on ülekuumenemise piiri peal,” nentis mees uut seltskonda luugi kaudu masinasse juhatades.

Politseinikud jagasid nõu noortele jalgratturitele, vabatahtlikud päästjad õpetasid tuld kustutama, Pärnust saabunud merepäästjad näitasid oma paati, tuletõrjujad lasid põnnidel tuletõrjeaoto rooli keerata ning korrldasid ka päästeteemalist viktoriini.

Mõisa veeres oli elektrijalgrataste rivi ning neid, kes kaugematesse kohvikutesse sõiduks sealt ratta laenutasid, jagus.

Kohvikutepäevade korraldamise traditsioon Eestis sai 2007. aastal alguse Hiiumaal Kärdlas.

Kõige-kõige esimesed kohvikutepäevad Eestis olid Kärdlas, mille elanikke tuntakse juba 19. sajandist alates kohvilähkrite nime all. Praeguseks on kohvikutepäev kasvanud Hiiumaa kohvikutepäevadeks ja tänavu toimuvad need 2.–5. augustil. Pühendusega EV100-le toimuvad sel aastal lisaks traditsioonilistele ühepäevakohvikutele ka 100 söömaaega hiidlaste kodudes.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments