Osmussaare tuletorn avatakse külastajaile tuleval suvel

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Osmussaare tuletorn. Foto: erakogu
Osmussaare tuletorn. Foto: erakogu

Lääne-Nigula vald küsib riigilt oma kasutusse Osmussaare tuletorni eesmärgiga avada see tulevast suvest külastajaile.

Riigil pole selle vastu midagi. „Osmussaare tuletorni on võimalik avada küll. Meie plaanide järgi võiks see toimuda tuleva aasta jooksul,” ütles veeteede ameti välissuhete juht Tarmo Ots Lääne Elule.

Eestis on kokku 45 tuletorni ja kaheksa neist on külastajatele avatud. Osmussaarest saab üheksas. Torni kõrgus on 35 meetrit ja see pole kunagi avatud olnud. Torn on heas korras. „Väike unistus oli see avada juba tänavu, aga nii kiiresti ei jõua. Praegu on see kinnine objekt,” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Enne avamist tuleb tuletorni pisut remontida – tihendada trepipiirdeid, et keegi vahelt läbi ei kukuks, tõsta päikesepaneele ringi, paigaldada tulekustutid jm. Lõhmuse sõnul läheb see kõik maksma laias laastus 10 000 eurot. Algatus tuletorn avada tuli Osmussaare saarevahilt Rita Koppelilt.

Vaade tornist on suurejooneline – paistavad Vormsi ja Paldiski ning Pakri saared. „Ilusa ilmaga pidi Soome ära nägema,” ütles Lõhmus.

Alla viie ruutkilomeetri suurust Osmussaart külastab igal aastal tuhandeid inimesi ja avatud tuletorn peaks turistide hulka suurendama. Saarele tullakse enamasti oma jahtidega, kuid sinna pääseb ka kokkuleppel saarevahiga.

Lääne-Nigula vald küsib tuletorni ja selle 600 m² suuruse kinnistu kasutamisluba majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumilt. Tuletorn jääb ka pärast külastajaile avamist endiselt tööle navigatsioonimärgina. Vald hakkab riigile selle eest maksma 750 eurot aastas, mis peaks olema kümme protsenti piletitulust. Pilet maksab viis eurot, kuni kuueaastased lapsed pääsevad torni tasuta. Hinnanguliselt peaks tuleval suvel tuletorni külastama 1600 inimest. Seega oleks prognoositav piletitulu 7500 eurot, arvatavasti sama suured on jooksvad kulud – reklaam, tuletorni koristamine, prügivedu ja piletite müük ning Osmussaare tutvustamine tornist, mida hakkab tegema saarevaht.
Osmussaare tuletorn on ehitatud 1954. aastal.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments