Haapsalus loodi Lääne-, Saare- ja Pärnumaa noorte osaluskogude koostöögrupp

Eelarvamusfestival. Foto: Arvo Tarmula
Eelarvamusfestival. Foto: Arvo Tarmula

Möödunud laupäeval, 16. juunil toimus Pärnumaa, Läänemaa ja Saaremaa osaluskogude koostöögrupi loomine. Projekti raames kohtusid noored Haapsalus ning üheskoos kaardistati nii Lääne-, Saare- kui ka Pärnumaa maakondlikud probleemid, leiti neile lahendused ja nendest moodustati koostööprojektid.

Projekti eesmärgiks oli Pärnumaa, Läänemaa ja Saaremaa osaluskogude koostöö arendamine ja võrgustiku tugevdamine. ’’Kohtumise käigus sain väga palju uusi tutvusi ning häid mõtteid, kuidas panustada kohalikku noortemaastikku,’’ ütles Pärnumaa Noortekogu esindaja Elika Laur.

“Standardsüsteemi loomine oleks üks võimalustest kaasata ning lahendada probleeme Eestis kõikides piirkondades korraga. Näiteks, kui osaluskogud korraldavad koolitusi siis oleks võimalik seda jagada kõigiga ning sellest saaksid eelkõige kasu noored, kes tahavad oma kogukonda panustada,” rääkis Haapsalu Noortevolikogu aseesimees Dan Taidla.

Standardsüsteem tähendab kõikidele osaluskogudele ühtse struktuuri ja eesmärkide seadmist. Süsteem aitaks parandada senist koostööd ning muudaks osaluskogude töö efektiivsemaks. Plaan on minna süsteemile üle 2020 aastaks.

“Noortevolikogude võrgustiku arendamiseks Eestis on ühtsete põhimõtete paika panemine vägagi vajalik kuna noortevolikogude sisu kvaliteet Eestis varieerub suuresti. Siinkohal ei saa ära unustada kohalikku eripära, sest eesmärk pole tekitada ka monotoonset seltskonda üle Eesti, kellel pole ruumi improviseerimiseks. Viimasena ei saa ära unustada ka kohaliku omavalitsuse panust noorte kaasamisel. Võrgustik on tugev ainult sel juhul, kui ka partnerid on valmis koostööd tegema ja võrdselt panustama,” kinnitas Eesti Noorteühenduste liidu esimees Roger Tibar.

Lisaks standardsüsteemidele arutasid noored ka parema infosüsteemi ja Saaremaa arendusprogrammi loomist, mis algab selle aasta septembris. Koos kirjutati projektid e-osaluseks, noore mitteformaalse hariduse propageerimiseks ja parema koostöö loomiseks.

Projekti toetasid haridus- ja teadusministeerium, Eesti Noorsootöö Keskus ja Eesti Noorteühenduste Liit. Noorte osaluskogud on institutsioonid, mis võimaldavad noortel otsuste tegemises kaasa rääkida.
Osaluskogud ehk noortekogud ja noortevolikogud võimaldavad noortel otsustusprotsessides osaleda ja kaitsta noorte huvisid neid puudutavates valdkondades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
asendustegevus
5 aastat tagasi

nn.#koolitus# on praegu popp rahalüpsmise võimalus, sest järgmine päev ei mäleta keegi, millest räägiti ja toompea kuulab vaid iseenda taskuid