Lääneranna vald loobub mujal õppivate laste eest maksmisest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Janar Sõber. Foto: Urmas Lauri

Kui Lääneranna vald otsustab, et väljaspool oma valda õppivate laste koolikulu eest ei maksta, tähendab see laupkokkupõrget valitsusega.

Lääneranna vald ei soovi muudes omavalitsustes õppivate laste koolikulusid kinni maksta. Erand on vaid puudega või erivajadustega lapsed. Vastava otsuse eelnõu on arutusel tänasel volikogu istungil.

Mullu novembris otsustas riigikogu Jõelähtme vallavolikogu kaebust lahendades, et kui omavalitsus on taganud kõigile rahvastikuregistri järgsetele elanikele võimaluse õppida oma munitsipaalkoolis, siis ei saa teda kohustada maksma eelarvest kinni laste õppimist teise omavalitsuse koolis.

Märtsis tasus Lääneranna vald 61 lapse eest teistele omavalitsustele haridusasutuste tegevuskuludeks 7500 eurot. Maksmisest keeldumisega oleks vallal seega võimalik aastas kokku hoida umbes 75 000 eurot.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
läänlane
5 aastat tagasi

Nii üksühene see asi olla ei saa.Kodukooli jäävad kõik,kes soovivad.Aga kui on kindel plaan minna ,siis esitada kirjalik avaldus koos põhjendustega,ning minna vallavanema vms.jutule.Kui räägitakse igasugust keelitamise ja meelitamise juttu,jääda kindlaks ning avaldus sinna jätta.Vallavolikogu istungil vaadatakse see läbi,võibolla isegi hääletatakse.Ja kedagi kool tegelikult kinni ei hoiagi,vald otsustab selle.

Noarootsist
5 aastat tagasi

Olen kuulnud,et Lihulas on tasemel haridus.Põhikoolilõpetaja otsustab aga ise juba!Kuna rootsi keelt teil siiski ei ole,siis meile õppima tulekust keeldumiseks Läänerannal põhjust pole.

Mati
5 aastat tagasi

Väga intelligentne kommentaar. Millise haridusasutuse olete lõpetanud?

Mati
5 aastat tagasi

Õnneks ei käi erivajaduste alla kaugeltki mitte ainult tohmakas või kasvatamatu olemine, vaid ka andekus milleski. Nii et kui mõne lapsevanema arvates käivad tema lapse vaimsed võimed kohapeal pakutavast kõrge kaarega üle, siis tõestagu see teaduspõhiselt ära ja andku tuld!

Endel
5 aastat tagasi

Ammu oleks juba aeg anda koolivõrk tagasi riigi ehk siis Haridus- ja teadusministeeriumi haldusalasse. Kui seda soovitakse, siis algkool jääks edasi omavalitsusele, et vältida sundlikvideerimist, põhikool ja gümnaasium riigile. Mis me seda omavalitsemist mängime kui riik otsustab palju omavalitsusele raha anda, pearaha ja muu sarnane. Seda kõike saaks teha otse ilma KOV vahenduseta ja neid omavahel ning riigiga tülli ajamata. Üldiselt see teema on väga vana, juba nõukaaegne ja ei puuduta ainult koole vaid ka muid valdkondi(huviharidus, sport jne). Kala hakkab mädanema peast ehk siis vastava ministeeriumi poliitilisest ministrist. Kui seal arusaamist ei ole ja allpool survegrupp, näiteks Linnade Liit… Loe rohkem »

anonüümne
5 aastat tagasi

Meenub selle poisi lugu,keda seal koolis kergelt öeldes kiusati terve põhikooli aeg….
Kohalikud liidrid klassikollektiivis võivad elu kibedaks teha või lihtsalt mitte nii väga nauditavaks.Ehk 9 aasta pärast otsustad,et lahkud.

Lapsevanem Läänerannast
5 aastat tagasi

Lapsevanemal on õigus kooli valikus vaba olla. See tuleneb põhiseadusest.

REIN
5 aastat tagasi

Kes tahab Pärnusse või Haapsallu lapse panna, kirjutab ennast Lääneranna vallast välja ja sellega läheb ka maksutulu teise kohta. Piirangute puhul hääletatakse jalgadega.

anonüümne
5 aastat tagasi

Koolile kasulik,kuid kas ka kõigile õpilastele…..
Kui ei sobi näiteks klassikollektiiv eriti,on soov minna riigigümaasiumisse,mis auväärne.Siis on see sulaselge ahistamine ja annete blokeerimine.Ja,et n ü ü d siis otsustati,lihtsalt oma kooli hoidmiseks…….

Mati
5 aastat tagasi
Reply to  anonüümne

Paluks tõestust, et riigigümnaasium on millegi poolest parem! Mina selles veendunud ei ole igatahes. Kodustel põhjustel.