Raamatukogus esitletakse kahte Eestimaa rootslastest rääkivat raamatut

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Teisipäeval esitletakse raamatukogus kahte eestirootslastest rääkivat raamatut. Foto Anu Raagmaa

Teisipäeval esitletakse Haapsalu raamatukogus kahte äsja eesti keeles ilmunud eestirootslaste teemalist raamatut: Viktor Amani teost „Raamat Eestimaa rootslastest. Kultuurilooline ülevaade“ ja Toivo Tominga koostatud „See maa on Aiboland”.

Eestirootslasest kooliõpetaja, publitsisti ja ühiskonnategelase Viktori Amani koostatud „Raamat Eestimaa rootslasest. Kultuurilooline ülevaade” jutustab eesti- ehk rannarootslaste poolsuletud ühiskonnast, kultuurist ja eluolust sellisena, nagu see oli ligemale saja aasta vältel enne nende enamuse lahkumist Eestist.

Rootslaste elu Eestis kirjeldatakse nii valdkondade, ajastute kui ka üksikute rannarootsi asualade kaupa: alates peatoiduse hankimisest merel ja maal kuni orkestrite ja kooride tegevuseni tsaariajal, sõjapäevil ja Eesti ajal. Muuhulgas on juttu usulistest äratusliikumistest ja rahvuslikust ärkamisest, esimestest rahvakoolidest ja hariduspüüdlustest ning hakkamasaamisest otsese ja ka varjatuma rahvusliku survega venestusajal ning Eesti Vabariigis.

Rootsikeelsena 1992. aastal sarja „En bok om Estlands svenskar” neljanda osana ilmunud raamtu tõlkis eetsi keelde Ivar Rüütli. Nii tõlkija kui ka teised raamatu väljaandmisega seotud inimesed on kohal ka teisipäevasel esitlusel.

Teise raamatuna tutvustab Toivo Tomingas oma uut raamatut „See maa on Aiboland“, mis tugineb sarja „En bok om Estland svenskar” kolmandale, eestirootslaste murdekeelele pühendatud osale.

Raamatu tarbeks on Tomingas eestindanud eestirootslaste murdekeelseid mälestusi eestirootslaste elust eri piirkondades alates Ukrainas asuvast Gammalsvenskbyst kuni Vihterpalu, Vormsi ja teiste eestirootsi aladeni. Omal ajal kogutud mälestustele on autor lisanud lugusid kaasajast.

Mälestuste kõrval leiab raamatus „See maa on Aiboland” eestirootslaste kirjutatud luuletusi nii sõjaeelsest ajast kui ka tänapäevast.

Raamatute esitlus Haapsalu raamatukogus algab 23. jaanuaril kell 17.30. Üritus toimub koostöös Rannarootsi muuseumiga.

 

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments