Galerii: Helju Sarnet Zauram saadeti viimsele teekonnale

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kunstnik Helju Sarnet Zauram saadeti täna Jaani kirikust viimsele teekonnale. Foto Arvo Tarmula

Täna saadeti Haapsalu Jaani kirikust viimsele teekonnale kunstnik ja Haapsalu vapimärgi kavaler Helju Sarnet Zauram.

95aastasena lahkunud Helju Sarnet Zauram oli üks viimaseid elusolevaid kunstnikke, kes oli veel õppinud Eesti esimeses kõrgemas kunstikoolis Pallas. Ta astus Pallasesse 1943 ja jätkas õpinguid 1944-1948 Tartu riiklikus kunstiinstituudis Elmar Kitse ning Johannes Võerahansu käe all.

Aastast 1954 elas Sarnet Zauram Haapsalus, kus oli üle paarikümne aasta kunstiõpetaja. Ta oli Haapsalu kunstikooli ja kunstiklubi üks asutajaid.

Viimased poolteist aastat veetis kunstnik vaheldumisi haiglas ja De la Gardie hooldekodus, kus ta kuni viimase ajani maalis ja kirjutas. Kunstniku viimased tööd – pastellid ja joonistused – valmisid haiglas tänavu novembris, mil ta saatis haiglast sõpradele veel kirju. Kunstniku tervis halvenes detsmbri lõpus ja suri 95aastasena 27. detsembri varahommikul Läänemaa haiglas.

Helju Sarnet Zauram maeti Haapsalu Metsakalmistule.

Fotod Arvo Tarmula

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments