MTA: naabrimehele või sõbrale Lätist alkoholi toomisega rikutakse seadust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Super Alko pood Ainažis / Heinastes. Foto: Urmas Lauri

Piiri tagant võib alkoholi tuua ainult iseendale. Foto: Urmas Lauri

Naabrile või sõbrale Lätist alkoholi toomine on seaduserikkumine isegi siis, kui tegemist on kingitusega.

ERR-i uudisteportaal kirjutas täna, et maksu- ja tolliamet püüab ebaseaduslikult Lätist odavat alkoholi toovaid edasimüüjaid kaameratega.

MTA pressiesindaja Uku Tampere selgitas Lääne Elule, et piirikaubanduse kontekstis on MTA huviorbiidis need juhtumid, kus ostetakse alkoholi kokku eesmärgiga see edasi müüa, vahetada või sellelt muudmoodi tulu teenida.
„Mitte kuidagi ei ole keelatud inimesel üle piiri poes käia ja enda tarbeks kaupu osta,“ rõhutas Tampere.

Küll aga sellega naaberriigist alkoholi ostmise vabadused piirduvad, sest teise inimese palvel või muudel asjaoludel talle piiri tagant alkoholi toomine kvalifitseerub seaduserikkumiseks.

„Isegi kui vahendustasu ei võeta ja raha vastu ei saada, on siiski rikutud Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse § 47’ nimetatud eeldust, et aktsiisivabalt Eestisse toodav alkohol peab olema piiriületaja isiklikuks kasutamiseks. Naabrimehele või sõbrale toomine ei ole isiklik kasutus,“ selgitas Tampere.

Ta lisas, et piiripunktis kaamerate kasutamise eesmärk pole kindlasti õiguskuulekate tavakodanike tegevuse piiramine ega jälgimine.

„Automaatne numbrituvastussüsteem on MTA-l piiriületuskohtades piiridel kasutusel olnud juba mitmeid aastaid, et võidelda salakaubanduse ja kuritegevusega. Selle eesmärk on ennekõike salakaubaveo tõkestamiseks teabe kogumine. Piiridel me fikseerime sõidukite piiriületusi aastast 2007,“ rääkis Tampere.

Sellist süsteemi kasutatakse tema sõnul ka Läti ja Leedu piiridel, samuti toimub Balti kolleegidega tihe infovahetus, et tõkestada just keelatud ja salakauba toomine riikidesse.

„Numbrituvastussüsteem ei ole kuidagi võrreldav näiteks kiiruskaameratega, sest mingit automaatset reaktsiooni fikseerimisele ei järgne. Numbrituvastussüsteemi abiga tuvastame piiril ainult selle, kas sõiduk sisenes Eestisse või väljus siit,“ ütles Tampere.

Konkreetse kontrolli- ja reageerimisvajaduse selgitab välja juba MTA riskianalüüs.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ausus ausees
6 aastat tagasi

pwhahahahha se on kyll kurikarm sõnum tohib ma nyyd lahkun j2lle v2lismaale t66le raha vaja teha…..pwhahahhaha

Arvos
6 aastat tagasi

Ning kuidas nimetatakse seda kui ahnitsetakse 7 nahka tarbijalt ning see ahnitsetud raha kaob teadmatusse musta auku?

Umbes
6 aastat tagasi

Norm, rõõm olla Eesti kodanik ja saada ni***ud oma poliitikute süsteemi poolt.

sahk
6 aastat tagasi

Kuulge see valitsus võiks koos euroopaliiduga kokku variseda aitab juba sellest lihtinimese nu..imisest kui tra joon palju tahan ja toon palju tahan tõmmake oksa ennast muster poliitikud!

Juhan
6 aastat tagasi

Koos naabrimehega ikka napsu võib võtta, või on see ka seaduserikkumine?

Mati
6 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Kui naabrimees sinu Lätist toodud viint joob, siis on jah. Võtku enda oma kaasa!

2. kodanik
6 aastat tagasi

Kas riigiametnikel tõesti midagi targamat teha pole, sest iga valitsuskoalitsiooni poliitik võib puhta südamega kinnitada, et piirikaubanduse mõju majandusele ja riigieelarvele on marginaalne?

suured ikka tõllas
6 aastat tagasi

Tule taevas appi!