Haapsalu lipuväljak sai valmis, raekoja park ootab järge

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu lipuväljak. Foto: Arvo Tarmula

Lipuväljakul on mastid Haapsalu, Eesti ja Euroopa Liidu lipu jaoks. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu lipuväljak Lossiplatsil on valmis, vabadussamba ja muuseumi vaheline park ootab oma järge.

“Väljak on nüüd natuke pidulikum kui varem,” ütles Haapsalu linnavalitsuse ehitus- ja planeerimisosakonna juhataja Aivar Sein.

Graniitsillutisega ja valgustusega lipuväljak kujundati Lossiplatsile vabadussõjas langenute mälestusmärgi ümbrusse saarekesena endise raekoja esise pargi ja parkimisala vahele.

Varem oli võimalik parkida peaaegu samba kõrval, nüüd on parkla mõne koha võrra väiksem.

Lipuväljaku projekti tegi arhitekt Kersti Lootus. Ehitas Lõuna-Eesti firma OÜ Kivipartner, töö algas augusti lõpus.

Haapsalu linnavalitsus sai 30 000 eurot toetust rahandusministeeriumi programmist, mille eesmärk on toetada suuremate asulate lipuväljakute väljaarendamist Eesti Vabariigi juubeliaastaks. Kokku maksis väljaku ehitus 74 310 eurot, puudu jääva raha maksis Haapsalu linn.

Programmist said kuni 30 000 eurot toetust taotleda kõik kohalikud omavalitsused, kus on üle 3000 elanikuga asula. Toetust sai kaheksa omavalitsust, peale Haapsalu Paide, Kohila, Laagri, Maardu, Keila, Saue ja Viljandi.

Kapitaalne ümberehitus ootab ees ka endise raekoja esist parki. Aivar Seina sõnul on ümberehituse projektdokumentatsioon on olemas ja selle algus sõltub uue omavalitsuse otsusest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Heinz
6 aastat tagasi

Küsimus täna istuvale linnapeale. Kolm aastat tagasi kuulutas Eesti Arhitektide Liit välja suure konkursi EV100 “Hea avalik ruum” Programmi visioondokument nägi ette igas maakonnas ühe avalikuks kasutuseks mõeldud linnaruumi ala rajamise või rekonstrueerimise. !5 omavalitsust pea kõikidest maakondadest esitasid oma taotluse, meie lähedastest ka Kärdla, Rapla, Pärnu jt. Paralleelselt selle programmiga toimus ka lipuväljakute ehituskonkurss. Rahaliselt oli muidugi avaliku ruumi konkursi toetus oluliselt suurem. oluline on märkida, et Viljandi linn osales mõlemas programmis ja sai ka mõlemas toetatud. Küsimus – miks Haapsalu linn ei osalenud EV100 “Hea avalik ruum” konkursil? Kui lubati toetada igas maakonnas üht linna ja Lihula ka… Loe rohkem »

kodanik 2
6 aastat tagasi
Reply to  Heinz

Loll küsimus. Suklest ei huvita linna heaolu. Põhiline, et FraMare teed ja ümbrus oleks korras ja kõikvõimalikest joomaüritustest saaks võimalikult palju raha iseenda taskusse toppida.

KodanikN
6 aastat tagasi
Reply to  kodanik 2

Fra Mare teed pole kunagi korras olnud, ega hakka vist olema ka.

Ülla Paras
6 aastat tagasi
Reply to  Heinz

Tere! Seda küsimust on palju kordi küsitud. Kuna olen selle teemaga tegelenud, siis ennetan linnapead ja vastan. Haapsalu linnavalitsus oli teadlik sellest konkursist ja pidas Arhitektide Liiduga ka sellealaseid läbirääkimisi. Küsimuseks sai konkursi tulemuse ellu viimine. Esialgu lubati, et tuleb riiklik meede konkursi projektide ellu viimiseks. Siis aga selgus, et eraldi rahastusmeedet siiski ei tule, et on võimalus linnaväljaku projekti ellu viia PKTst ehk piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmeprogrammist. Lääne maakond sai sellest programmist umbes 5 miljonit. Selle viie miljoni pärast konkureerivad Läänemaa turismi- ja tööstusobjektid. Haapsalu linn pidas prioriteetseks linnuse projekti, mida käesoleval ajal juba ellu viiakse. Teine prioriteet oli… Loe rohkem »

Urmas Sukles
6 aastat tagasi
Reply to  Heinz

Ülla juba vastas, aga teema on ikka üleval, sest kohtusime suve hakul Arhitektide Liidu inimestega ning leppisime, et kui tuleb uus konkurss ning avaneb ka vastav rahastusmeede, siis Haapsalu osaleb.

kodanik
6 aastat tagasi

Valimisteks valmis.

ainult tore
6 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Ja kui sai, mis siis? Peaks ohkima hakkama?