Galerii: kaitseliit mälestas Vabadussõjas võidelnuid

Elen Freivald

elen@le.ee

Vabadussõja relvarahu. Foto: Elen Freivald
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 33

 

Fotod: Elen Freivald 

Esmaspäeval mälestati Haapsalu lipuväljakul vabadussõja relvarahu 102. aastapäeva ja Eesti vabaduse eest võidelnuid.

Kokkusaamine algas vaikuseminutiga, kui kohalviibijad langetasid kirikukellade helina saatel pea, meenutamaks Eesti eest langenuid.

Vabadussõjas langenute mälestussamba juures meenutas piiskop Tiit Salumäe, riikide suhted on alati pingelised, kuid alati ei pea neid lahendama relvadega. Ta palus kohalviibijatel mälestada ja austada neid, kes oma elu Eesti vabaduse eest andnud on.

Kaitseliidu Lääne maleva staabiülem Jüri Tõnisma ütles, et Eesti on ohvrite hinnaga kindlustanud riigina püsima jäämise. „402 päeva kestnud võitlus ülekaaluka vastasega lõppes 3.jaanuaril 1920 kell 10.30 Eesti täieliku võiduga. Sõja lõpetas ametlikult 2. veebruaril 1920. aastal sõlmitud Tartu rahuleping, millega määrati kindlaks Eesti idapiir ja Nõukogude Venemaa tunnustas Eesti vabariigi iseseisvust,“ ütles ta.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles lootis, et maailm ei lähe enam nii hulluks ja sõda ei tule. „Lugedes nii Eesti kui ka välismaa meediat, siis hulluksminemise piirini on väga väike maa,“ ütles ta.

Tseremooniat juhtinud Neeme Suur saatis kokkutulnud teele sõnadega: „Head uut aastat ja head alanud rahuaastat kõigile. Vabalt, rivitult!“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments