Galerii: linnuseõues paukusid püssid ja kõmisesid suurtükid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vabadussõja aegses lahingus toodi eestlaste poolel lahinguväljale ka soomusauto Estonia. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu linnuseõuest oli pühapäeva päeval kosta kõva kõminat, sest Haapsalu linnusemuuseumi ja Saaremaa sõjavara seltsi eestvõttel peeti seal maha vabaõhuetendus „Eesti iseseisvuse sünd”.

Vabaõhuetendus, kus lõid kaasa Eesti sõjaajaloo taaskehastamise klubid, käsitles Eesti iseseisvuse sünnini viinud Esimese maailmasõja ja Vabadussõja sündmusi. Taaslavastuslahing algas Eesti rahvusväeosa, I Eesti polgu loomisega 1917. aastal ja selle polgu saatmisega Muhu saarele 1917 sügisel, kus enamik eesti sõduritest sakslaste kätte vangi langes. Teises pooles liiguti ajas kevadesse 1919 ja peeti maha Vabadussõja lahing Eesti vägede ja vene punaste vahel.

Kõik osalised olid riietatud ajastutruudesse mundritesse, kasutusel olid paukpadrunitega vintpüssid, kuulipildujad, suurtükid ja pürotehnilised efektid. Vabadussõja lahingus veeresid linnusemurule ka soomusautode rekonstruktsioonid.

Lahingtegevuse juurde luges Haapsalu ja Läänemaa muuseumite töötaja ja harrastusnäitleja Märt Maiste päevakohaseid tekste, mis aitasid pealtvaatajatel toimuvast paremini aru saada.

Kui mujal Eestis on sarnaseid I maailmasõja ja Vabadussõja lahingute taaselustamisi varemgi tehtud, siis Haapsalus nägi seda esimest korda. Saaremaa sõjavara seltsi eestvedaja Margus Sinimets ütles, et kuigi koroonaviiruse leviku tõttu jäi osalejate arv oodatust väiksemaks – Läti võitlejad jäid tulemata, siis läks see päris kenasti korda. Sinimets lisas, et ilmselt saab midagi sarnast tulevikus Haapsalus näha.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see
3 aastat tagasi

võiks iga nädalavahetuse atraktsioon olla kohalike militaristide rohke osavõtuga, kindlasti tunneks sellest rõõmu ka kõiksugu sõjamänge harrastavad teismelised

spioon
3 aastat tagasi

Pidi olema hästi hoitud saladus. Mõned siiski pääsesid põmmutamist vaatama, huvitav kust infi neile lekkis. Eelinfot polnud kusagil.

ja vaadake
3 aastat tagasi

kus see vabadus ning narvatagune ja petserimaa nüüd on

Kummaline maailm
3 aastat tagasi

Mängisid sõda? Milleks küll, vägivalda maailmas veel vähe?
Mehed pidavatki jääma lasteks, vaid mänguasjad muutuvad kallimaks.

juba jälle
3 aastat tagasi

ja ise me kogu aeg tõdeme, et Venemaa räägib jätkuvalt ainult sõjast ja sõjast. Milleks? Kas ei peaks juba lõpetama? Tõsi, ajalugu peab teadma, aga sõja taaselustamine tundub ikkagi liiast.

Mari
3 aastat tagasi

Kiitus tegijatele. Esimese korra kohta ikka täitsa hea tulemus.

troska
3 aastat tagasi

Ma loodan, et pärast tänast ei hakka keegi enam aastavahetuse ilutulestiku müra suhtes sõna võtma. Ma ei kujuta ette kõrval asuva hooldekodu elanike emotsioone, kes reaalselt on sõja üle elanud ja nüüd toodi see uuesti nende akna alla…