Keskerakonna avalöök: põhikooli majja tuleb noortekeskus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vabaerakond Haapsalu põhikoolis (1)

Keskerakonna nägemuses võiks põhikooli majast saada noortekeskus. Foto arhiiv

Suur-Haapsalu valismiskampaania esimese lubadusena käis Keskerakond välja plaani muuta Kuuse tänaval asuv põhikooli maja pärast uue põhikooli valmimist noortekeskuseks.

„See on natuke suurem asi kui lihtsalt ühe erakonna valmislubadus, see on Haapsalu tulevik,” teatas Keskerakonna linnapeakandidaat Peeter Vikman. „Haapsalu on laste- ja noortelinn ning meil on vaja mõelda lastele ja noortele, kui tahame, et inimesed siit ära ei läheks.”

Keskerakonna visiooni kohaselt võiks pärast uue põhikooli hoone valmimist Kuuse tänava koolimajja koonduda linna noorte huvitegevus. Sinna saaks kolida praegu eri linnaosades paiknevad avatud noortekeskused, samuti Haapsalu noorte huvikeskuse huviringid, mille tegevusele praegused ruumid piiranguid seavad.

Vikmani sõnul mahuks suurde majja lahedasti ka muusikakool ja innovatsioonikeskus Innokas, spordisaalis saaks talvel treenida rulajad ja rattatrikitajad, samuti võiks võimlas olla seikluspark. „Oma koha leiaks vajadusel autokool. Mõni võimlemisklubi ning trenniruum ka veel ja maja ongi elu täis,” ütles Vikman.

Kuuse tänava majja võiks tegutsema jääda täiskasvanute gümnaasium ja säiliks ka hostel. 

Raha leiab

Vikmani sõnul on uue noortekeskuse tarbeks eelarve ja käib tegevus mõtte elluviimiseks. Praegune aselinnapea, linnapeakandidaat Vikman kinnitas, et Kuuse tänava koolimaja pole nii halvas seisus, et selle ümberkujundamine noortekeskuseks ülemäära kalliks kujuneks. Tema sõnul uuendati enne Wiedemanni ja Haapsalu gümnaasiumi kokkukolimist koolimaja kanalisatsioonitorustikke, uuendatud on ka elektrisüsteemi.

Kõige suurem mure on maja soojustamine ja see läheks Vikmani sõnul maksma 250 000–300 000 eurot. „Selle raha leiab linn, kui põhikool valmis on, ja võib-olla avaneb ka mõni meede, kust saab raha taotleda,” rääkis Vikman. Samuti on Haapsalu ja Ridala ühinemise lepingus kokku lepitud 300 000 eurot muusikakooli ruumide kohandamiseks.

Uue noortekeskuse ülalpidamise kohta ütles Vikman, et kõigil tegutsevail üksustel on oma kulueelarve, milles on ette nähtud ka hoonete majanduskulud. Need kanduksid kokku kolides üle noortekeskusele.

Keskerakond koostööd ei välista

Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu sõnul paneb Keskerakond Haapsalus välja täisnimekirja – 25 inimest. „Nimekirja pikaks ajamine ei ole eesmärk,” ütles ta.

Juba varem on välja öeldud, et nimekirja esinumber ja linnapeakandidaat on praegune aselinnapea Peeter Vikman. Peale tema on Keskerakonna nimekirjas kandideerimas ka Ridala vallavanem Helen Rammu, Kiideva külavanem Sirli Olgo, Haeska külaseltsi eestvedaja Margot Maantoa, Haapsalu noortekeskuse juhataja Reelika Ender, endine Ridala volikogu esimees Aare Tamm, päästeametnik Janek Hiiemäe. Karilaid lisas, et alles on ka vana kaardivägi: perearst Helle Saarsoo, täiskasvanute gümnaasiumi juht Vladimir Padama, linnavolikogu esimees Andreas Rahuvarm.

Haapsalu volikokku kandideeerib ka Karilaid ise. „Ma arvan, et on hädavajalik kohaliku tasandi ja parlamendi vahel rohkem kontakti hoida,” põhjendas riigikogu liige Karilaid oma volikokku kandideerimist. Ta lisas, et kord kuus riigikogu kõrvalt Haapsalu volikogus käia pole talle probleem.

Küsimusele, mis on Keskerakonna valimisprogrammi põhipunktid, vastas Karilaid, et kümme peapostulaati avalikustatakse järgmisel nädalal. „Praegu on programm isegi Ridala poole kaldu,” kummutas ta hirmu, et valimistel mõeldakse ainult linnainimestele.

„Kui küsida inimestelt tänaval, mis on peamine probleem, vastatakse, et kõnni- ja maanteed. Järelikult tuleb seda rahastamisvalemit paremaks teha,” rääkis Karilaid. Ta lisas, et kohalike omavalitsuste tulevik oleneb majanduslikust võimekusest ja see omakorda oskusest Stenbocki majas lobitööd teha: „Praegu on meil võimalus mitmes ministeeriumis lobi teha ja seda tuleb ära kasutada.” 

„Haapsalu raudteest räägiti mitu aastat, aga me tegime kaheksa kuuga esimese etapi Turbani – see on tõsiasi,” tõi Karilaid Keskerakonna saavutuste näiteks. Ta lisas, et 2019 tuleb järgmine etpp. Majandusministeerium pole sellist lubadust küll veel andnud.

Karilaiu sõnul on erakondadel suurem võimalus kohalikku elu parandada kui valimisliitudel, sest viimastel puudub otseside valitsusega. „Erakonnad on praegustes oludes igal juhul võti. Kui vaadata, kes Lääne maakonna lammutasid, siis olid need valimisliidud. Erakonnad poleks sellist otsust teinud,” ütles ta.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
45 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maa poolt vaadatuna..
6 aastat tagasi

Kuule .vow miks alahindad maamehi?! Lihtsalt ei suuda ära imestada, mida kõike inimesed siia kommentaariumisse kirja panevad. Jaksu linnapea Suklesele, ärimees Saareväljale ja aselinnapea Liina Põllule. Uskuge, on olemas normaalseid inimesi ka!!!

?
6 aastat tagasi

las lähebki siis maale , siis ei oe nii elukauge ja saab ka tunda,mis tõeline elu (ilma kõrge palgata) tähendab.

.vow
6 aastat tagasi

Siis on tõelise daami kriteeriumid küll maha käinud.

Arvan
6 aastat tagasi

et Liina Põld on asjalik abilinnapea ja oma erialal kompetentne, alati on nõus kaasa rääkima. Samas on ta ka tõeline daam kõige selle sõna paremas võtmes.Igatahes maameestena hindame teda väga ja soovime Liinale ainult edu.

Maiu
6 aastat tagasi

Fra Mare ehitati 3 õuna eest…

Viigimees
6 aastat tagasi

Kui on kava vene kool liita põhikooliga, nagu linnajuhid väidavad, siis on ainuõige lahendus gümnaasiumihoone korda teha ja jätta edasi põhikooliks. Vene kooli ala on suhteliselt kitsas ja põhikooli jaoks kitsaks jäämas. Sinna sobiks just see noortekeskus oma huviringidega, kui kõpitseda. Mina küll ei saa aru, miks on just sinna vaja viia põhikooli. Midagi jääb puudu siin linnas ja Liina ka ei suutnud pööret tuua, rääkimata tähelennust.

no
6 aastat tagasi

Minu jaoks ka täiesti jabur, et see kooliks siis ei kõlba. Pole päris kindel, kas need otsustajad ikka on oma ala experdid….rohkem nagu reisimine,jook,söök ja muidu möll

To küssa
6 aastat tagasi

Las reisib. Närvid on Sukul päris läbi, kuuldavasti sõimab kõiki, kes ette juhtub, nii omi kui vainlasi. Mõned kirjad on siin juba liikvel.

Ille
6 aastat tagasi

Hea idee, aga ma ei saa aru, et miks see hoone kooliks ei kõlba, aga noortekeskuseks küll?

Enriko
6 aastat tagasi
Reply to  Ille

Käisin õhtul staadionil jooksmas. Sama mõte keerles peas tulevast ehitusplatsi nähes. Kui vana kool Kuuse tänaval laste puudumise tõttu pooltühi on, tehtagu juba samasse majja huviringid ja muusikakool, mitte ärgu hüpitatagu põhikooli sinna-tänna. Või pole linnal enam raha kuhugi panna? Tühi koloss hakkaks ju samuti (kelleltki) kulutusi nõudma. Ja millise ‘arenduse’ Kuuse tänava krunt endale kaela saab? Kool maani maha ja kortermaju tihedalt täis? Jääb mulje et kõige tähtsam on sebimine sebimise enese pärast.

Nikita
6 aastat tagasi

Absoluutselt nõus selle väitega. Keski pink oli lühike ja tuli tuua inimene väljast. Vastuteene osutamine sõltub aga inimesest ja usun,et ei Sina ega mina poleks igal tingimusel nõus Vikmani või Karilaiuga kaupa tegema.
Mis aga Vikmani mahhinatsioone puudutab,siis mind on elu õpetanud,et esimesena ründab see,kelle südametunnistus kõige mustem on.

no
6 aastat tagasi
Reply to  Nikita

Kohustustele, mis ahvatleva pakkumisega võivad kaasneda tuleks mõelda kohe. Samas kandideerimine valimisnimekirjas ei saa ju ometi olla nii hull kaup, mida juhtival kohal istumise eest vastuteenena keskerakonnaga sõlmida?! Loomulikult jäävad ka igasugused helded annetused erakonnale. Märkus aga ambitsioonikale daamile on see, et toitvat kätt ei pureta ega leivaisa linna peal kiruta. Haridusel ja haritusel on alati vahe ning seda ei muuda ka võõrsõnade tuupimine kodus.

Nikitale
6 aastat tagasi

Juhtiva poliitilise ametikohaga nõustumise puhul on elementaarne, et sa osutad vastuteenet, reeglina on see nimekirjas kandideerimine. Tasuta lõunaid ei ole, seda peaks ka meie ullike Liina teadma. Seda, et keskerakond ei osanud Põldu õigel ajal tagasi kutsuda ja kaotab nii ka sügisel häältearvus see on muidugi hoopis teine teema.