Läänemaa kaunimad kodud on Nõva ja Hanila vallas

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

President Kersti Kaljulaid andis täna Valgas toimunud pidulikul sündmusel üle auhinnad tänavustele Eesti kaunimatele kodudele. 

Kokku tunnustati 67 kodu, omavalitsust ja ettevõtet üle Eesti. Läänemaalt pälvisid tunnustuse kolm kaunist kodu: Tiina Pakosta suvekodu Variku külas Nõva vallas, Helju Allvee kodu Virtsu alevikus ja Ilvi Viljapõllu kodu Nehatu külas Hanila vallas. 

Tiina Pakosta on Kürema-Taeva talu omanik 2009. aasta suvest. Seitsme aastaga on ta muljet avaldava tulemusega korrastanud ühe lagunenud vana talukoha ja lisanud tänapäevased eluks vajalikud kommunikatsioonid. Krundile on lisandunud ka paar uut hoonet, kuid välisel vaatlusel on raske kindlaks teha, milline on uus, milline taastatud vana. Talu nimeski on vihje, et koht on lausa taevalik. Väga suur ala on õhuliselt ja huvitavalt viimistletud, hajutatud hoonestuse, hooldatud muru ja haljastusega. Hoovis on sukelduma kutsuv tiik, kaunis suveköök, murukatusega kelder, kaev ja rookatused.

Helju Allvee kodu asub Virtsus Linnamäe tänaval. Majaperenaine tuli emakoju pensionipõlve pidama üle 15 aasta tagasi. Nüüdseks on tegu hoolitsetud iluaiaga, kus iga nurk on läbi mõeldud ja kujundatud lillepeenarde ning puude-põõsastega. Tähelepanu väärib üleni kiviktaimlaga kaetud kelder, mis mõjub lausa kunstiteosena. Elumaja tagaküljel paikneb väike veranda, mis on ääristatud valgete lippide ja puitsõrestikuga. Maakividest kõrvalhoone ees on mõnus istumisnurgake. Kogu koduaed moodustab koos elumaja, kõrvalhoonete ja iluaiaga kauni terviku.

Ilvi Vilipõllule kuuluv Matsi talu asub Nehatu küla metsade ja põldude vahel. Elumaja ümbritsevad kõrvalhoone, kasvuhooned ja kaevumajake koos suure hooldatud aiaga. Perenaine on aeda rajanud 17 aastat, teinud palju eriilmelisi lillepeenraid, istutanud puid-põõsaid. Peenarde kujundamisel on kasutatud palju kive, silma hakkavateks kujunduselementideks on eri kujuga kiviaiajupid mitmel pool aia sisemuses ja ka ümber. Perenaine nimetab ennast kivihulluks, kes aastaid käsikäruga on kolossaalse koguse maakivisid oma krundile tirinud.

Eesti Kodukaunistamise Ühenduse patroon on president Kersti Kaljulaid. „Isepäistel eestlastel on väga erinevad omamoodi kodud. Ilugi on vaataja silmades. Kuid on alati üks ühine joon – kodu on tehtud südamest, armastusega, enda ja oma pere parima äranägemise järgi. Tunnustame neid, kelle tehtu kõnetab meid kõiki, paneb seisma, vaatama ja konkursile esitama. Meenutame seeläbi kõigile – maa ei lähe lille ise. Iga kultuurmaastik, iluaed või moonidega kirjatud viljapõld on kellegi armastusega tehtud raske töö. Selle töö tunnistamine ja tunnustamine kaitseb meid mõtlematute tallajate poriste jälgede eest nii otseses kui ülekantud tähenduses,“ ütles riigipea auhindu üle andes.

Kyrema-Taeva talu Variku

Kürema-Taeva talu Varikul

Linnamäe 5 Virtsu

Linnamäe 5 Virtsu

Matsi talu Nehatu

Matsi talu Nehatus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments