8

Juhtkiri: prügi sorteerimise mõte

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lääne Elu: kus suitsu, seal tuld

Suve alguses otsustas Haapsalu linnavalitsus lasta likvideerida linna kaks kõige populaarsemat pakendikogumispunkti. Päris neid ei kaotatud, vaid toimetati turvaliselt nurga taha, kuhu on paljudel hoopis pikem maa minna. Just täpselt nii inimvaenulik eesmärk pakendikonteinerite kolimisel oligi, sest senistes asukohtades olid need liiga populaarsed, tõmmates magnetina ligi olmeprügi.

Päris suur osa lugejaist kehitab siinkohal õlgu: jälle nuheldakse ja noomitakse tavalist inimest – see prügi sorteerimine on ju lihtsalt moodsa Lääne tsivilisatsiooni veidrus. Teatakse rääkida, et pärast pannakse kõik see pakend ja mittepakend ühte prügikuhja kokku, nii et sorteerida pole tegelikult mõtet. Ega keegi vea telerit või vana diivanit pakendikonteineri kõrvale vaid suurest lohistamisrõõmust – prügi ametlik äravedu on ju hirmus kallis.

Tegelikult ei vasta kumbki müüt tõele. Sorteeritud pakend läheb taaskasutusse. Müüt võib olla tulnud nendest pakendikonteineritest, kuhu on pandud olmeprügi ja mis on siis ka tavaprügina prügimäele viidud. Haapsalu linnavalitsusele lähevad sel kombel reostatud pakendikonteinerid maksma tuhatkond eurot kuus.

Tavainimesele on korraldatud prügivedu Haapsalus sellest aastast aga peaaegu tasuta. 140-liitrise konteineri tühjendus ja äravedu maksab sente.

Kõige rohkem toob populaarsete konteinerite ärapeitmine kannatusi korralikele prügisorteerijatele, olgu nad siis rohelise ilmavaatega või lihtsalt seaduskuulekad. Neil on nüüd hoopis rohkem jalavaeva.

Sorteerimisskeptikud võiksid läheneda sorteerimise mõttekuse küsimusele ka teistpidi. Kodulähedane pakendikonteiner on mugav ja tasuta juhul, kui sellesse pannakse ainult pakendit, nagu ette nähtud. Selle sihtotstarbeline kasutamine aga hoiab kokku tuhandeid eurosid Haapsalu maksumaksja raha.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
turist
turist

LE lausekatke, et toimetati nurga taha pole pädev. Vastupidi; konteinerid toimetati Haapsalu kaunisse kohta, turistide vaatevälja.
Ajaloolisele Päikesepromenaadile paigutatud prügikeskus riivab kõigi mere ääres jalutajate ja Peetrikese rongiga möödasõitjate tähelepanu, kes soovivad Päikesepromenaadi poolt merevaateid nautida.

kodanik
kodanik

prügi äraviimine/andmine peaks olema tehtud tegelikult just mugavaks ja lihtsaks. Et see prügi ei satuks metsa alla, kust selle kokkukorjamine oluliselt kulukam on, kui korralik prügi äravedu. Midagi ei ole teha- inimestele võib ju loengut pidada, aga ikka leidub piisavalt neid, kes ei viitsi mööda linna rallida ja poetavad oma prügi ei tea kuhu. Prügikogumine ebamugavaks ja “nurga taha” viimine näitab lihtsalt kontseptsiooni ja arusaama puudumist linnavalitsuses.

Jäme kalda ahti
Jäme kalda ahti

Kõik prügi müüki. Nahhui vingute selle sita pärast. Pumbake piitsepsit ja sööge steroide.

uno
uno

Prügi prügiks. Eesti peaks olema lahetatud pügi ümber töölemise küsimus!! Nii kaua kui see küsimus pole lahendus leidnud veeretatakse seda pügi nii ühe kui teise firma kaela. Prüki peaks leidma oma väärtuse kui tööstuslik tooraine. Ja siis arvan et ümber töötajad on valmis selle pügi eest isegi peale maksma. Kõik mis toimub praegu selle prügi ümber :Näitab ainul meie vaimu vaesus ja oskamatust väärtusliku tooraine ära kasutamisel. Oskamatus sellel teenida!!

teenivad
teenivad

teatud seltsimehed ja väga hästi, kuna tooraine tuleb sundkorras ja tasuta,

to vägev
to vägev

Oskad sa lugeda ka või ainult vingud?

vingub
vingub

linnaviletsus

vägev vastuolu
vägev vastuolu

kui olmeprügi äravedu maksab sent, siis miks maksab linnaviletsus tuhandeid eurosid selle eest

wpDiscuz