Haapsalus peetav koraalimaraton püüab püstitada maailmarekordi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

tiit salumäe

Reformatsiooni 500 aasta juubeli tähistamiseks kõlab pühapäeval ja esmaspäeval, 20.–21. augustil Haapsalu toomkirikus katkematu koraalilaul. Lauldakse järjest läbi kõik luterliku lauluraamatu 484 laulu.

„Eesmärk on, et heli kordagi ei katkeks. Lauljad ja pillimängijad püüavad üksteisele järje niimoodi üle anda, et muusika kõlaks vahetpidamata,” rääkis idee autor ja koraalimaratoni kaaskorraldaja Lehari Kaustel Lääne Elule. „Katkematu heliahel sümboliseerib kiriku järjepidevat tööd, vaimulikku ja vaimset pärandit eesti rahva vaimu ning hingeelu hoidmisel ja edendamisel.”

Koraalimaraton algab taasiseseisvumispäeva hommikul Jaani kirikus ja liigub sealt edasi toomkirikusse, kus jätkatakse laulmist esmaspäeva õhtuni.

„Proovime püstitada omamoodi maailmarekordi koraalilaulude katkematult laulmises,” ütles Kaustel. Sellelaadseid üritusi on Eestis korraldatud ka varem, kuid eesmärk kanda laulud ette ühtse katkematu heliahelana on esmakordne. Selleks tuleb kokku rohkem kui 200 lauljat ja pillimängijat kaheteistkümnest praostkonnast üle kogu Eesti. Iga kollektiiv on talle määratud laulud erinevalt ette valmistanud, peale traditsioonilise oreli saadavad koraale ka näiteks akordionistide ansambel ja puhkpilliorkester. Mõned laulud esitatakse a cappella. Lauljad ja pillimängijad vahetuvad iga kolme tunni tagant.

Kaustel kutsub kõiki kaasa laulma, kuulama ja koraalimaratonist osa saama. „Julgustan inimesi osa võtma. See on kindlasti asi, mis annab hingerikastatuse. Laulmine ei katke ka öösel – kutsun erilisi hetki armastavaid inimesi eriti just öösel kirikust läbi astuma.”

Koraalimaratoni korraldavad Lääne praostkond ja Haapsalu toomkirik, peamised eestvedajad on piiskop Tiit Salumäe (fotol) ja organist Lia Salumäe.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Isise+võitlejad
6 aastat tagasi

Lembitu ja Wesse pööravad hauas ringi…

Lydia Kalda
6 aastat tagasi

Koraalimaraton käib ja sujub kenasti. Nüüd lauldakse toomkirikus ja järg on jõudnud lauluni nr 191. Toimuvale saab kaasa elada ka veebivahendusel http://www.pereraadio.com/pildiraadio/ Teretulemast osalema! Laulame kogu tänase öö ja homse päeva, kuni õhtuni.

Kaitseliit
6 aastat tagasi

Meie viimase vastupanurühmana lubame et siin miskit muinasjutte ei laulda…nüüd ega ka edaspidi..

Keelevääratus
6 aastat tagasi

Hea et mitte koraani-maraton, aga eks mõne aja möödudes tuleb arvatavasti seegi.