Läänemaa tugikeskuse sulgemine jätab kaks naist peavarjuta

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Leili Mutso. Tarmula

Läänemaa naiste tugikeskuse juht Leili Mutso selgitas kolmapäeval Läänemaal tekkinud olukorda mitmele telekanalile. Foto Arvo Tarmula

Novembri alguses kolmandat sünnipäeva tähistanud Läänemaa naiste tugikeskus paneb uuest aastast ukse kinni, sest riigi rahastus väheneb.

Sel aastal on Läänemaa naiste tugikeskuse poole pöördunud 98 Lääne- ja Hiiumaa naist ning turvakodus on peavarju leidnud 10 naist. Kaks naist on turvakodus ka praegu ja neile tuleb uuest aastast leida uus elukoht.

Kolmapäeval teatas naiste tugikeskusi koondav naiste varjupaikade liit, et kuna sotsiaalkindlustusamet ei suurendanud maakondadele teenuse osutamiseks kehtestatud piirmäärasid, siis kaheksas Eesti piirkonnas, sh Läänemaal ei osaleta naiste turvakeskuse hankes.

Läänemaa naiste turvakeskuse juhi Leili Mutso sõnul oli turvakeskuse tänavune eelarve ligi 66 300 eurot, tuleval aastal aga tuleks hakkama saada umbes 28 100 euroga. „Meie oleme valmis teenust edasi osutama, aga me ei saa aru, kuidas selle väikese summaga on võimalik seda kvaliteetselt teha,” ütles Mutso.

Olukord on tekkinud sellest, et kui seni rahastas tugikeskusi sotsiaalministeerium oma eelarve eri ridadelt, siis uuest aastast hakkab see käima sotsiaalkindlustusameti kaudu ning kehtima hakkav kulumudel seob rahastamise maakonna elanike arvuga. „Kuna suurtes linnades on palju rahvast, said nemad ka suurema osa rahast,” ütles Mutso.

"Me teame, kui valus on Eestis, sealhulgas meie maakonnas vägivallaprobleem. Olime väga õnnelikud, kui tugikeskus käima läks,” rääkis Lääne maavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Kersti Lõhmus. Ta lisas, et ega väiksem maakond tähenda, et vägivallajuhtumeid vähem oleks.

Mis edasi saab, ei tea keegi. Kersti Lõhmus ütles, et ta ei näe Läänemaal ühtegi teist organisatsiooni, kes võiks Läänemaa naiste tugikeskusega võrdsel tasemel teenust pakkuda.

Täismahus artiklit loe neljapäeva, 22. detsembri Lääne Elu paberlehest

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments